Δεν χορταίνεις πάταγο

2428 Επισκέψεις στο άρθρο

Επιβλητικό το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, θα το βρεις από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι 26 μέτρων, τώρα, θα σε «στείλει» αδιάβαστο για τον δωδεκάμετρο σε ύψος καταρράκτη του, με το νερό να πέφτει για να μη χορταίνεις την πανέμορφη παταγώδη εικόνα.

 
Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο και αποτελούσε μια πολυσύχναστη διαδρομή εκείνης της εποχής. Πλαισιώνεται από απότομους ψηλούς βράχους με χαμηλή βλάστηση αλλά και δένδρα, ενώ  ο ποταμός που περνά από το σημείο είναι ο Παλαιοκαρίτης ή ρέμα της Γκρόπας. Πριν από τα Στουρναρέικα, μετά τη στροφή συναντάς ταμπέλα για Ροποτό και συνεχίζεις ευθεία μέχρι να δεις τις ταμπέλες για Aνω - Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά. Ακολουθείς αυτές τις ταμπέλες και αμέσως μετά το μικρό γεφυράκι, κάνεις αριστερά στο χωματόδρομο. Σε 100 μέτρα βρίσκεις το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.
 
Αν συνεχίσεις τη διαδρομή σου για τη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, θα δεις  πετρώδεις καταπράσινες πλαγιές και μετά έναν νερόμυλο και μία δριστέλα που λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Μόλις 5 λεπτά απόσταση μετά το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος. Αξίζει να πας και να δεις τη διαδικασία παραγωγής για το αλεύρι με παραδοσιακό τρόπο. Ο νερόμυλος σήμερα παράγει αλεύρι από καλαμπόκι και από το λιγότερο γνωστό ζέα. Το ζέα είναι ίσως το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Η είσοδος στο νερόμυλο είναι ελεύθερη. Σε κοντινή απόσταση θα βρεθείς στο Ροποτό Τρικάλων, το χωριό που βουλιάζει και είναι η Πίζα της Ελλάδας που εξοργίζει. Μετά την εξόρμησή σου, θα δοκιμάσεις σπιτικό καλό φαγητό στον οικισμό μετά το γεφύρι, στο φαράγγι της Παλαιοκαρυάς.
 
Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά και σίγουρα θα το λατρέψεις κάνοντας μια εξόρμηση στη Θεσσαλία, σε Τρίκαλα και Περτούλι-Ελάτη.