Χειμερινή απόδραση στον Παλαιό Aγιο Αθανάσιο

Διαβάστηκε από 6979 αναγνώστες

Δημοφιλής ήδη στους φανατικούς φίλους των χειμερινών σπορ, η γωνιά αυτή της Πέλλας θα αποδειχθεί ιδανικός προορισμός και για όσους αγαπούν τους περίπατους στα σιωπηλά δάση, τη γλυκεία θαλπωρή ενός ιδιαίτερου χωριού.

Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας χωρίζοντας με τον επιβλητικό όγκο του τη Μακεδονία από τη F.Y.R.O.M. Με υψόμετρο που φθάνει τα 2.524 μ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα και ομορφότερα βουνά της πατρίδας μας. Η ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από την Έδεσσα, αλλά και από την Κοζάνη, ή τη Φλώρινα μέσω ασφάλτινων δρόμων. Η διαδρομή από την Έδεσσα είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Ο δρόμος πριν ανηφορίσει για το βουνό περνά πλάι από τη μικρή λίμνη του Αγρα που έχει χαρακτηρισθεί «Περιοχή Ειδικής Προστασίας» για τα σπάνια είδη πουλιών που φιλοξενεί. Στις όχθες της λειτουργεί σχετικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Στο ύψος της Αρνισσας (21 χλμ. από ¨Έδεσσα) αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί σε Κοζάνη, Φλώρινα και ανηφορίζουμε όπως δείχνουν οι ταμπέλες για χιονοδρομικό κέντρο. Στην πορεία μας περνάμε από τα χωριά Παναγίτσα, Νέος Αγιος Αθανάσιος με τελικό προορισμό το όμορφο χωριό Παλιός Αγιος Αθανάσιος.

Παλιός Αγιος Αθανάσιος
Το χωριό βρίσκεται σε ύψος 1350 μέτρων σε μια από τις αλλεπάλληλες πτυχώσεις που σχηματίζει ο ορεινός όγκος του Καϊμάκτσαλαν καθώς σβήνει προς τη μακεδονική πεδιάδα. Η ορεινή αυτή κοινότητα (παλιότερη ονομασία Τσέγανη) κτίστηκε το 16ο αι. και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο διατηρούσε ένα σημαντικό σε αριθμό μόνιμο πληθυσμό. Στα χρόνια που ακολούθησαν αποψιλώθηκε δημογραφικά και ερήμωσε. Πριν από 25 περίπου χρόνια και μετά τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ήρθε το ρεύμα, τα παλιά καλντερίμια πλακοστρώθηκαν ξανά, τα χαλάσματα ανοικοδομήθηκαν και χτίσθηκαν άφθονες νέες κατασκευές. Σήμερα στον Αγιο Αθανάσιο υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια - ταβέρνες, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και καφέ. Το χειμώνα το χωριό συχνά "χάνεται" μέσα στο χιόνι. Ενώ η πανέμορφη φύση σε προκαλεί για αξέχαστες εξερευνήσεις στα δάση και τα υψίπεδα του εντυπωσιακού Καιμάκταλαν.

Εκδρομές που δεν πρέπει να χάσετε
Παλιός Αγιος Αθανάσιος - Χιονοδρομικό κέντρο- Λουτρά Ποζάρ: Ένας καινούργιος ασφάλτινος δρόμος περνά μέσα από το "Μαύρο Δάσος" της Όρμας συνδέοντας το χιονοδρομικό κέντρο με τα Λουτρά Ποζάρ που βρίσκονται στις ανατολικές παρυφές του βουνού, κοντά στην Αριδαία. Εδώ το Καϊμάκτσαλαν μας δείχνει το πιο «θερμό» του πρόσωπο. Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τα σπλάχνα του βουνού έχουν σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου. Η ονομασία Ποζάρ στην ντοπιολαλιά σημαίνει κάτω από την φωτιά (Πό=κάτω, Ζαρ=φωτιά). www.loutrapozar.com
Στην κορφή του Καϊμάκτσαλαν: Στη κορφή του βουνού βρίσκεται το ξωκλήσι του Πρ. Ηλία. Ο ιδιόμορφος αυτός ναός κτίστηκε το 1924 από τα υπολείμματα πολεμικού υλικού στη μνήμη των Γερμανών και Γιουγκοσλάβων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες του 1916. Αν ο καιρός είναι καλός θα προτείναμε να έρθετε εδώ χρησιμοποιώντας τα λίφτ, η με το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα που πραγματοποιεί σύντομες εκδρομές. Το χειμώνα το κρύο είναι απίστευτα τσουχτερό, η εμπειρία όμως μοναδική καθώς η καταλυτική θέα θα σας αποζημιώσει.
Στις όχθες της Βεγορίτιδας: Από τον Παλιό Αγιο Αθανάσιο θα κατηφορίσετε προς την πολίχνη της Αρνισσας. Από εδώ θα περιπλανηθείτε στις όχθες της Βεγορίτιδας λίμνης που αν και έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια παραμένει ένα σημαντικός υδροβιότοπος και εντάσσεται στη ζώνη προστασίας του προγράμματος «NATURA 2000».

Εναλλακτικά σπορ
Στον Παλιό Αγιο Αθανάσιο υπάρχει η δυνατότητα για βόλτες με άλογα γύρω από τον οικισμό και στο γειτονικό δάσος (πληροφορίες Γιώργος Ματσάς, τηλ. 6977 201319). Για οργανωμένες πεζοπορικές εξορμήσεις με αφετηρία τον Παλιό Αγιο Αθανάσιο, θα επικοινωνήσετε με τον Γιάννη Χατζηαντωνίου στο 6944.991.075.

Tips
Ανακαλύψτε το Ρέμα του Φλώρου με τους μικρούς καταρράκτες, ακολουθώντας μονοπάτι από Παλιό Αγιο ΑθανάσιοΜαύρο Δάσος, ο Αλέξανδρος χρησιμοποιώντας την ξυλεία του δημιούργησε την σάρισα το ακόντιο της Μακεδονικής Φάλαγγας.
Λίμνη Αγρα, φιλοξενεί 133 διαφορετικά είδη πουλιών
• Θεα από ψηλά, στο χωριό Παναγίτσα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Αερολέσχης όπου παραδίδονται μαθήματα αιωροπτερισμού
• Το Καϊμάκτσαλαν με υψόμετρο 2.524 είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή