Με ηλεκτρονικό τρόπο ο εντοπισμός των ανασφάλιστων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/4/2013

Ελάχιστες μόνο ημέρες απομένουν από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Πώς, όμως, θα εντοπιστούν οι παραβάτες;

 
Αρμόδια υπηρεσία για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όπως προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, η Γενική Γραμματεία θα διασταυρώνει -από τις 15 Απριλίου- σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία των οχημάτων που διαθέτουν αριθμούς κυκλοφορίας, με εκείνα των ασφαλισμένων αυτοκινήτων. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, δεδομένα για τα ασφαλισμένα οχήματα διατηρεί το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου. Στο κέντρο αυτό καταχωρούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες τα στοιχεία του στόλου οχημάτων που διαθέτουν. Έτσι, μέσω τις διασταύρωσης των ασφαλισμένων οχημάτων και αυτών που έχουν αριθμούς κυκλοφορίας, θα προκύπτουν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Από εκεί και πέρα, ο ανασφάλιστος οδηγός θα έχει στη διάθεσή του 8 ημέρες προκειμένου να ασφαλιστεί και αφού πληρώσει πρώτα πρόστιμο 250 ευρώ. Στην περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, τότε θα ακολουθούν και άλλα πρόστιμα-κυρώσεις. Σημειώνουμε πως, μόνο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν ασφάλιση. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να έχουν τα οχήματά τους ασφαλισμένα. 

Τι ασφάλιση είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε; 

Ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά ασφάλιση για Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων. Αυτό είναι το minimum πακέτο που πρέπει να έχουμε. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να έχει διάφορες άλλες προαιρετικές καλύψεις (οδική βοήθεια, θραύση κρυστάλλων, κλοπή κτλ.), με το ανάλογο κόστος βέβαια.   
Έχοντας κάποιος τη βασική ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης, καλύπτεται στην περίπτωση που προκαλέσει ένα ατύχημα με το όχημά του και απαιτούνται αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες (τραυματισμούς).

Η Αστική Ευθύνη καλύπτει οποιονδήποτε και αν οδηγεί το αυτοκίνητο. Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν ακόμη και οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που προκάλεσε τη ζημιά ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας με τον οδηγό ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Ωστόσο, ο οδηγός του αυτοκινήτου που προξένησε το ατύχημα δεν αποζημιώνεται από την ασφαλιστική εταιρεία, εκτός εάν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του έχει την προαιρετική κάλυψη με την ονομασία «Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού». Επίσης, έχοντας κάποιος την κάλυψη Αστικής Ευθύνης, καλύπτεται ακόμη και αν το αυτοκίνητο κλαπεί ή του το πάρουν με τη βία και εμπλακεί σε ατύχημα.


 

Τελευταία νέα