Διάλεξε την ζάντα που σου ταιριάζει!

4452 Επισκέψεις στο άρθρο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εργοστασιακών και των aftermarket ζαντών και ποιες στο δικό σου στυλ οδήγησης.

ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι aftermarket

Kοινοποίησε το »


Πρόκειται για τη διασημότερη από τις 2 κατηγορίες κυρίως λόγω καλύτερης εξωτερικής εμφάνισης. Τα υλικά κατασκευής τους είναι αλουμίνιο, βόριο, μεταλλικό νάτριο και επίσης τιτάνιο. Μερικές περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο προστίθεται για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ζάντας με την ανάλογη αύξηση και του κόστους, ειδικά όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε αυτό.
 
Πλεονεκτήματα: Οι συγκεκριμένες ζάντες είναι πολύ ελαφρότερες από αυτές της άλλης κατηγορίας, γεγονός το οποίο αυξάνει ορισμένες από τις επιδόσεις τού αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα η επιτάχυνσή του. Επίσης, λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, μειώνεται (έστω και ελάχιστα) η κατανάλωση καυσίμου. Τέλος, προσφέρουν πολύ μεγάλη βελτίωση στη συνολική εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου, γεγονός που αποτελεί #1 λόγο προτίμησης τους από πολλούς οδηγούς.
 
Μειονεκτήματα: Λόγω των λιγότερο ανθεκτικών υλικών του, σε σχέση με το ατσάλι το οποίο φημίζεται, εξάλλου, για την αντοχή του, είναι περισσότερο ευαίσθητες. Το συνολικό τους κόστος είναι επίσης υψηλότερο (σε μερικές περιπτώσεις κατά πολύ) ενώ και η επισκευή, αν και όποτε είναι δυνατή, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Οι εργοστασιακές
 

Γνωστές και ως «εργοστασιακές» καθώς είναι οι πλέον διαδεδομένες που συναντούμε στα περισσότερα αυτοκίνητα, αν και τις περισσότερες φορές καλύπτονται από τα «τάσια» οπότε δεν είναι ορατές. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι το αυξημένο βάρος αλλά και η μεγάλη ανθεκτικότητα.

Πλεονεκτήματα: Ιδιαίτερα υψηλή ανθεκτικότητα ανεξάρτητα από τρόπο και συνθήκες οδήγησης χωρίς να χρειάζονται τόση προσοχή (π.χ. σε λακκούβες και πεζοδρόμια) όσο χρειάζονται οι αντίστοιχες από κράμα μετάλλων.
 
Μειονεκτήματα: Μεγαλύτερο βάρος, κάτι το οποίο συνεπάγεται μείωση σε ορισμένα χαρακτηριστικά απόδοσης και περιορισμένο εύρος διαστάσεων και μεγεθών φάρδους. Θεωρούνται «αντιαισθητικές» από πολλούς ενώ τείνουν να σκουριάζουν εύκολα.
 


 

Kοινοποίησε το »

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΖΑΝΤΕΣ