Ατυχήματα & τρακαρίσματα συμβαίνουν συχνά. Τις περισσότερες φορές λόγω απροσεξίας, με χαμηλές ταχύτητες, μέσα στην πόλη (και στην κίνηση). Συνήθως μιλάμε για μικρο-συγκρούσεις κάτι που σημαίνει ότι η ζημιά στο αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο μεγάλη. Πότε όμως θα πρέπει επειγόντως να επισκεφτούμε ένα φανοποιείο;
Για το λόγο αυτό, πολλοί καταλήγουν να αναρωτιούνται κατά πόσο η ζημιά στο αμάξωμα του αυτοκινήτου τους είναι σημαντική κι αν όντως χρειάζεται επισκευή ή είναι απλώς άλλη μία δαπάνη που δεν ανήκει στις άμεσες προτεραιότητές τους (υπολογίζοντας πάντα και τον «οικονομικό παράγοντα»). Τι πρέπει όμως να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ακόμα κι αν μία ζημιά είναι επιφανειακή, «βλάπτοντας» μόνο την εξωτερική εμφάνιση και το αισθητικό κομμάτι, χρήζει επισκευής (εργασίες φανοποιίας – περιποίησης);
Δυστυχώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ακόμα και τα φαινομενικά μικρά βαθουλώματα και οι γρατσουνιές μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερου μεγέθους και πιο κοστοβόρες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό επαγγελματία (φανοποιό) για ενδεχόμενη επισκευή αμαξώματος ή επαναφορά με σύγχρονες τεχνικές (π.χ. PDR αποκατάσταση βαθουλωμάτων), εάν ισχύει κάτι από τα παρακάτω.
Μικρές ζημιές-Μεγάλα προβλήματα. Πότε το αυτοκίνητο θέλει την περιποίηση του;
- Σίγουρα μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, μικρό ή μεγάλο
- Τα βαθουλώματα «κρύβουν» βλάβες
- Ο έλεγχος είναι δωρεάν
- Γλιτώνεις και λεφτά (μεταπωλητικής αξίας)
Ένα χτύπημα, σχεδόν πάντα, κρύβει μία μεγαλύτερη ζημιά
Οι ζημιές στοαμάξωμα του αυτοκινήτου μπορούν να προκληθούν με ποικίλους τρόπους. Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε (ή γνωρίζετε) ότι η ζημιά προέρχεται από ένα κλειδί ή άλλο παρόμοιο αιχμηρό αντικείμενο, πιθανό αυτή να είναι επιφανειακή και θα μπορούσατε ενδεχομένως να την αφήσετε. Ωστόσο, εάν το όχημά σας έχει «χτυπήσει» κάτι, πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο φανοποιείο άμεσα για να επιδιορθωθεί.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ένα βαθούλωμα στο αμάξωμα μπορεί να κρύβει μία μεγαλύτερη ζημιά, η οποία να μην είναι ευκόλως αντιληπτή από γυμνό μάτι και να είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου. Οι ειδικοί της αγοράς, αναφέρουν πως, οποιοσδήποτε τύπος «χτυπήματος» θα μπορούσε να προκαλέσει υποκείμενη βλάβη και μόνο αυτοί έχουν την εμπειρία και τη γνώση για να την διαγνώσουν (με έναν δωρεάν συνήθως έλεγχο).
Βλάβη στις βασικές (ζωτικές) λειτουργίες
Εάν το όχημά σας έχει υποστεί ζημιά και η κατεστραμμένη περιοχή περιλαμβάνει «επίμαχα» σημεία, όπως τα φωτιστικά σώματα, πρέπει να επιδιορθώσετε το γρηγορότερο. Ακόμα κι αν τα φωτιστικά σώματα λειτουργούν αλλά το κάλυμμά τους έχει καταστραφεί, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία τους και επίσης κινδυνεύετε να σας επιβληθεί πρόστιμο από πιθανό έλεγχο (μπλόκο).
Το σημαντικό είναι -όπως σε κάθε περίπτωση- να διατηρείτε το όχημα σας στη βέλτιστη λειτουργική κατάσταση, ακόμα κι αν αυτό είναι ένας χαλασμένος λαμπτήρας ή ένα σπασμένο φανάρι, ένα -για κάποιους ασήμαντο- πρόβλημα που μπορεί όμως να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερους μπελάδες.
Διατηρώντας το όχημά σας σε άψογη κατάσταση, αυξάνεται ταυτοχρόνως την αξία μεταπώλησής του. Έχοντας αυτόν τον σκοπό κατά νου, αξίζει τον κόπο να επισκευάσετε τη ζημιά, ώστε όχι μόνο το αυτοκίνητό σας να μπορέσει να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή, αλλά και για να βρεθεί ευκολότερα αγοραστής. Ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολλές μικρο-ζημιές (γρατζουνιές, μικρο-βαθουλώματα, τοπικό θάμπωμα του χρώματος από «ρετσίνια ή περιτώματα πτηνών» κοκ) στο αμάξωμα, οι πιθανοί αγοραστές να ανησυχούν για την υποκείμενη γενικότερη κατάσταση του οχήματος και εσείς να χάσετε χρήματα.