Δοκιμάζουμε το Ford Focus 1,0 EcoBoost 125PS
Διαβάστηκε από 48873 αναγνώστες
|
Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/5/2012 |
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αυτή είναι η «ατάκα» που σου έρχεται στο μυαλό όταν βρεθείς πίσω από το τιμόνι του νέου Focus, με τον πιο μικρό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της ιστορίας του.
Κινητήρας
Oδική συμπεριφορά
Συμπαγής αίσθηση από την ανάρτηση και το πλαίσιο
Xαμηλά πάγια έξοδα – value for money
Φορτωμένη αισθητική στο εσωτερικό
Μέτριο φινίρισμα πλαστικών
«Τσιμπιμένη» κατανάλωση όταν το μοτέρ πιέζεται
H ιστορία με το νέο Ford Focus έχει ξεκινήσει κάπως αντίστροφα. Πριν από ένα χρόνο, ήρθαμε αντιμέτωποι με την τρίτη γενιά ενός αυτοκινήτου που από την αρχή της καριέρας του βάλθηκε να μας εντυπωσιάσει. Στην πρώτη γενιά του, μας εντυπωσίασε η προχωρημένη σχεδίαση και η αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία που προέκυπτε από την απόφαση της Ford να επενδύσει στους πολλαπλούς πίσω συνδέσμους. Στη δεύτερη γενιά του, το concept παγιώθηκε στις συνειδήσεις, ως ένα ολοκληρωμένο driver’s car που επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες (βλ. C-Max, κάμπριο) και πάνω στο οποίο άρχισαν να εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες (βλ. φωνητικές εντολές με Bluetooth κ.α). Στην 3η γενιά του, το Focus μας συστήθηκε, βασικά, ως παγκόσμιο αυτοκίνητο, με μία αισθητική που έπρεπε να εξυπηρετεί Ανατολή και Δύση. Εδώ, το προϊόν υπερθεμάτισε με πρωτοποριακές τεχνολογίες ασφάλειας (βλ. Low Speed Safety System), αλλά και σύγχρονους turbo κινητήρες (βλ. EcoBoost). Ωστόσο, τις προχωρημένες τεχνολογίες τις είχαμε δει και αλλού (αφού η Volvo πρόλαβε και τις χρησιμοποίησε στο S60), όπως και τους κινητήρες (το αυτό για τη Volvo). Ακόμα όμως και έτσι, ένα 1.600άρι τούρμπο μοτέρ, όσο καλό και να είναι, εν έτη 2011, δεν προκαλεί τον ίδιο θαυμασμό, όσο προκαλούσαν τα γερμανικά TSI εδώ και 5-6 χρόνια. Και αυτό γιατί το θέμα του downsizing είχε ήδη καλυφθεί στο έπακρο από τον 1.200άρι TSI που χρησιμοποιούσαν ήδη τα μοντέλα του γκρουπ της VW, ή ακόμα και τα Renault με τον 1,2 TCe. Φυσικά, η πληροφορία για τον 1.000άρη EcoBoost υπήρχε από νωρίς στην καριέρα του νέου Focus, αλλά όλοι την άκουγαν με δυσπιστία. Και όμως, η σύγχρονη πράξη βάζει στην άκρη κάθε αμφιβολία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες μικρού κυβισμού, ενώ μας κάνει να εξετάσουμε από την αρχή την περίπτωση Focus στα πλαίσια της αγοράς και όχι μόνο.
Κινητήρας: Eντυπωσιάζει με την λειτουργία του Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν 3κύλινδρο κινητήρα άμεσου ψεκασμού, με μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων, 125 ίππους και μέχρι 200 Nm ροπής. Τα νούμερα είναι, έτσι κι αλλιώς, εντυπωσιακά, εφόσον εξεταστούν υπό το πρίσμα της χωρητικότητας του 1 λίτρου που περικλείει κάθε πιθανή τεχνολογία που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία και απόδοση του συνόλου. Στην πράξη, είναι παντού και πάντα δύσκολο να καταλάβεις από τη θέση του οδηγού ότι οδηγείς ένα 1.000άρι μοτέρ. Η εκκίνηση είναι ομαλή και αθόρυβη, ενώ η λειτουργία είναι μεταξένια σε όλο το εύρος των στροφών. Από τη βάση ως τη μέση του στροφομέτρου (περί τις 4.000 σ.α.λ.) η βελόνα ανεβοκατεβαίνει με χαρακτηριστική ευκολία, αναδεικνύοντας τη ροπή που βρίσκεται διαθέσιμη από πολύ χαμηλά. Επίσης, αυτό δείχνει ότι μέχρι αυτό το όριο βρίσκεται και η ουσία του κινητήρα, ενώ από εκεί και πάνω μπορεί να πιεστεί αν παραστεί ανάγκη. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν «κρεμάει» ο κινητήρας, ούτε στο λίγο, ούτε στο πολύ φορτίο, με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη κίνηση μέσα στην πόλη με χαμηλές στροφές, αλλά και την ισχύ στο ανοιχτό δρόμο. Ο κινητήρας δεν παράγει ποτέ τους χαρακτηριστικούς κραδασμούς ενός μοτέρ 3 κυλίνδρων, εκτός, ίσως, από τη λειτουργία του Start&Stop. Τόσο αυτό, όσο και η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα, ο δείκτης ιδανικής σχέση ταχύτητας, αλλά, κυρίως, η ενεργές γρίλιες εμπρός από το ψυγείο του αυτοκινήτου, που βελτιώνουν την αεροδυναμική, εφόσον κλείνουν τελείως όταν δεν είναι απαραίτητος ο αερισμός του αυτοκινήτου, συνθέτουν τη δέσμη οικολογικών μέτρων ECOnetic.
Όλα αυτά, επιτρέπουν στο 1.000άρι Focus να υπόσχεται 5,0 λτ./100 χλμ. μέσης κατανάλωσης και 114 γρ./χλμ. εκπομπών CO2, με τις επιδόσεις του να κυμαίνονται πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας. Βέβαια, η αλήθεια ορίζεται ως εξής. Οι επιδόσεις, όχι με πλήρες φορτίο, μοιάζουν εξαιρετικές σε κάθε περίπτωση (η καλή ροπή πάντα σε ξεγελάει), ενώ η μέση κατανάλωση θέλει ήπια οδήγηση για να προσεγγίσει τις τιμές του κατασκευαστή. Ωστόσο, η λειτουργία του κινητήρα στο σύνολο της είναι τόσο καλή που σε κάνει να του συγχωρείς τη «λαιμαργία» του κατά περίπτωση, αφού στα χαρτιά σε αποζημιώνει και με χαμηλά πάγια έξοδα.
Διαβάστε εδώ τη δοκιμή του πετρελαιοκίνητου Ford Focus 1.6 TDCi Ανώτερη οδική συμπεριφορά Ένας τόσο καλός κινητήρας, δεν μπορεί παρά να αναδεικνύει το πάγιο πλεονέκτημα του μοντέλου που είναι η οδική του συμπεριφορά, ειδικά αφού επιβαρύνει τον κατευθυντήριο άξονα με 30 κιλά λιγότερο από το βασικό 1.600άρη Ti-VCT. Το Focus δείχνει πολύ υπάκουο στον εμπρόσθιο άξονα, όσον αφορά στο turn –in αλλά και στην ακρίβεια και στο feedback από το ηλεκτρικό του τιμόνι. Παράλληλα, το σύστημα torque vectoring, που φρενάρει τον εσωτερικό τροχό στη στροφή, δίνει μία πάρα πολύ ομαλή έκβαση στις αντιδράσεις του πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, συμπεριφέρεται πολύ ώριμα σε όλες τις περιστάσεις (πάνω από εγκάρσιες ανωμαλίες κ.α.). Παράλληλα, ο δυναμισμός της οδικής συμπεριφοράς που ορίζεται από το στιβαρό πλαίσιο και τις σφιχτές ρυθμίσεις της ανάρτησης, δεν υποσκελίζει καθόλου την ποιότητα κύλισης, αλλά και τη διαχείριση των διαφόρων ανωμαλιών από την ανάρτηση. Έτσι το πάτημα είναι σίγουρο στις στροφές, με ελάχιστες κλίσεις και πλεύσεις, αλλά και πολύ ευθύβολη κίνηση στον ανοιχτό δρόμο, ακόμα και στις ψηλές ταχύτητες. Στα συν η θετική λειτουργία του συστήματος πέδησης, αλλά και οι ελάχιστοι αεροδυναμικοί θόρυβοι.
Χώροι και άνεση στο μέσο όρο της κατηγορίας Ο σπορτίφ χαρακτήρας του Focus του συγχωρεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί το απόλυτο οικογενειακό σε επίπεδο άνεσης στο εσωτερικό. Ωστόσο, τα νούμερα των μετρήσεων είναι με το μέρος του.
Στα πίσω πόδια η άνεση είναι πολύ καλή, όπως και αέρας πάνω από το κεφάλι (ειδικά των μπροστινών) επιβατών, σε αντίθεση με το εσωτερικό πλάτος μπροστά. Ωστόσο, ο χώρος αποσκευών που φτάνει τα 360 λίτρα, μόνο με το κιτ επισκευής, αφήνει και άλλα να ζητηθούν από ένα αμάξωμα με μήκος στα 4,4 μέτρα.
Σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο Οι θετικές εντυπώσεις αφορούν και στο εσωτερικό του μοντέλου όπου έρχεται κανείς αντιμέτωπος με ένα σύγχρονο περιβάλλον. Η πρώτη εντύπωση είναι πως η κεντρική κονσόλα είναι κάπως φορτωμένη με διακόπτες, αν και μετά την πρώτη επαφή ο οδηγός μπορεί να συνηθίσει τις λειτουργίες.
Το ταμπλό είναι επενδυμένο με αφρώδες πλαστικό στο μεγαλύτερο μέρος του, αλλά το φινίρισμα, όπως και η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων δεν το κατατάσσουν στην κορυφή της κατηγορίας.
Όπως επίσης η αισθητική είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης, οπότε το αν είναι too much ή όχι δεν είναι μετρήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας του αυτοκινήτου, αποτυπώνεται και στη θέση οδήγησης που είναι πολύ σωστή, με καλή πλευρική στήριξη, πολλές ρυθμίσεις, προσφέροντας απρόσκοπτη περιφερειακή ορατότητα. Θα θέλαμε πιο ευανάγνωστη την οθόνη πληροφοριών στον πίνακα οργάνων, αλλά και άμεση αλλαγή των χειριστηρίων στο τιμόνι, που ναι μεν είναι στάνταρ, αλλά είναι πολύ άβολα (ειδικά το REW, FWD και το συν πλην τη φωνής που ελέγχει και το τηλέφωνο).
Τιμή λανσαρίσματος 15.750 ευρώ Το Ford Focus διατίθεται με αρχική τιμή 19.000 ευρώ στο επίπεδο εξοπλισμού Trend. Σε αυτή την εκδοχή, από μέσα δεν λείπει τίποτε το ουσιαστικό, πλην του αυτόματου κλιματισμού (που μπορεί να αποκτηθεί με 350 ευρώ), και των πίσω ηλεκτρικών παραθύρων. Παράλληλα, η έκδοση διαθέτει πλήρες σετ αερόσακων, αλλά και όλα τα βοηθήματα ενεργητικής ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εγγυήσεις παραμένουν ως έχουν, με 2 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση (και σύνολο 5 έτη που δίνει η Ford Ελλάδας), 2 για το χρώμα και τη δωρεάν οδική βοήθεια και 12 για τη σκουριά. Επίσης τα διαστήματα service ορίζονται, όπως σε κάθε Ford, κάθε 20.000 χλμ. Σε αυτά τα δεδομένα προσθέσετε ότι η τιμή λανσαρίσματος φτάνει τα 15.700 με το όφελος της απόσυρσης, και τότε το πακέτο δεν έχει ανταγωνισμό.
EcoBoost 1,0: Στο μικροσκόπιο Ο 1.000άρης EcoBoost της Ford είναι ένα από τα μικρότερα σε όγκο σύνολα του είδους, με την ίδια την εταιρεία να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το μπλοκ του κινητήρα έχει διαστάσεις ενός φύλου A4! Ενσωματώνει 3 κυλίνδρους τοποθετημένους στη σειρά, με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, ενώ παράλληλα διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού και μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων. Αρκετή δουλειά έχει γίνει από τους μηχανικούς της Ford στην προσπάθεια για τη μείωση των κραδασμών και του θορύβου που συνήθως έχουν τα μοτέρ του είδους, με ένα νέο σύστημα που αντικαθιστά την κλασική επιλογή του άξονα εξισορρόπησης και δεν αυξάνει το συνολικό βάρος. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι η ύπαρξη ενός ξεχωριστού συστήματος ψύξης μόνο για το μπλοκ και την κεφαλή, το οποίο βοηθά τον κινητήρα να ανεβάσει γρήγορα θερμοκρασία κατά το ξεκίνημα, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων του. Σημείο-κλειδί βέβαια του νέου μοτέρ είναι η τουρμπίνα μικρών διαστάσεων με πίεση 1,2 bar (1,3 με Overboost) και λειτουργία η οποία έχει επικεντρωθεί στην παροχή της μέγιστης ροπής στο χαμηλό φάσμα του κινητήρα, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του παραδοσιακού lag των turbo μηχανικών συνόλων. Από πλευράς ισχύος, διατίθεται και με 100 ίππους, σε συνδυασμό με 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο.
Συμπέρασμα Όπως είπαμε και στην αρχή της δοκιμής, ο θαυμασμός είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν βρεθείς στη θέση του οδηγού, σε αυτή την έκδοση του Ford Focus.
Η ουσία και η πράξη του μοτέρ, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτό δένει με το σύνολο του αυτοκινήτου, είναι εξαιρετικές, καθιστώντας υπό αμφισβήτηση τους λόγους αγοράς οποιουδήποτε από τα 1.600άρια μοτέρ της γκάμας του μοντέλου.
Φυσικά, η μελλοντική χρήση θα δείξει αν το πακέτο χρήζει την απόλυτης εμπιστοσύνης μας, αλλά, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, εδώ έχουμε να κάνουμε με την έκδοση που δικαιολογεί την επιλογή του Focus έναντι πολλών άλλων μικρομεσαίων σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Διαβάστε εδώ τη δοκιμή του πετρελαιοκίνητου Ford Focus 1.6 TDCi
|