Εσένα ποιό μοντέλο της Fiat σου λείπει;

5.439 Επισκέψεις στο άρθρο (16/11/2020)

Που είναι οι εποχές που οι δρόμοι μας ήταν γεμάτοι με Fiat Uno και Punto, που τα Fiorino σε κάθε πιθανή και απίθανη μετατροπή ήταν παντού, και τα Fiat αλώνιζαν στους ελληνικούς δρόμους; Σήμερα, ποιά μοντέλα σας λείπουν;


Η Fiat παραμένει και σήμερα η μάρκα που ειδικεύεται στα μικρά σε διαστάσεις αυτοκίνητα. Όμως τα περασμένα 20 χρόνια, οι Ιταλοί βρέθηκαν οι πιο ζορισμένοι σε μια αγορά που αφήνει ελάχιστα περιθώρια κέρδους και η έννοια του απλού και λιτού χάθηκε για χάρη του lifestyle και του premium.

Έτσι σήμερα ένα μικρό μοντέλο, και ακόμη περισσότερο ένα μικρομεσαίο για να πουλήσει πρέπει να κοστίζει τόσο ώστε να μην αφήνει σχεδόν τίποτε στον κατασκευαστή. Ο μακαρίτης ο Μαρκιόνε το είχε δει νωρίς να έρχεται. Στην αγορά της μικρής κατηγορίας οι αγοραστές τώρα θέλουν τεχνολογία και ποιότητα, και επίσης θέλουν σχεδίαση και φαντασία. Και όλα αυτά, ακόμη και για τους Ιταλούς που στα δύο τελευταία είναι «μάστορες», κοστίζουν. Και έτσι ο Μαρκιόνε, ήδη από το λανσάρισμα του τελευταίου Punto, 15 χρόνια πριν, το είχε πει, πως θα είναι το τελευταίο.

Για φαντάσου, μια αγορά χωρίς Punto. Και όμως το συνηθίσαμε, οι ειδικοί στο είδος να μην υπάρχουν πλέον στην κατηγορία αυτή. Όπως συνηθίσαμε να μη βλέπουμε και ένα σωρό άλλα μοντέλα της Fiat που γέμιζαν τους δρόμους.

Για θυμήσου τα Cinquecento και Seicento, πριν το 500 αποκτήσει premium αέρα. Όταν ήταν, μικρό, λιτό και φθηνό. Όταν πήγαινε «αέρα», χωρούσε τα πάντα, και χωρούσε παντού. Ακόμη και σήμερα μερικά κυκλοφορούν ακόμη.

Θυμήσου τα Fiorino και τα Strada που ήταν τα πρώτα που κοιτούσαν οι επαγγελματίες. Με το πρώτο να έχει γίνει ανάρπαστο και ως «κάμπριο», γιατί τόσο άρεσε η λιτότητα, το χαμηλό κόστος και το ιταλικό ταμπεραμέντο.

Για τη Fiat, και όλους τους άλλους κατασκευαστές δηλαδή, οι εποχές των απλών, λιτών και φθηνών αυτοκινήτων έχουν περάσει. Για να δούμε ξανά ένα μικρό Fiat, ένα Uno ή Punto, με όποιο όνομα και να έρθει, θα πρέπει η ένωση με την Peugeot να προχωρήσει, και το πάτωμα του 208, που έχει δώσει μέχρι στιγμής θαυμάσια αυτοκίνητα από τρεις μάρκες (Peugeot, Opel, Citroen), να μας δώσει και ένα μικρό Fiat.

Εσάς ποιά Fiat σας λείπουν και τι θέλετε να δείτε στο άμεσο μέλλον της μάρκας τώρα που η ένωση με την Peugeot ανοίγει τόσες δυνατότητες;

Mercedes
moto