Οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά έχουν εγγυήσεις από οκτώ χρόνια και πάνω. Γιατί σε νοιάζει τόσο πολύ το κόστος αλλαγής μπαταρίας στα ηλεκτρικά;
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν χωρίσει τους οδηγούς στα δύο. Εκείνους που τα περιμένουν πως και πως, και εκείνους που δεν βλέπουν την ώρα να ξυπνήσουν από τον εφιάλτη και να τα ξεχάσουν τελείως.
Όμως στην πράξη, όταν η μία εταιρεία μετά την άλλη όχι μόνο λανσάρουν τις ηλεκτρικές τους γκάμες με το ένα μοντέλο μετά το άλλο, αλλά ανακοινώνουν και το πότε θα σταματήσουν να παράγουν συμβατικά αυτοκίνητα με μοτέρ εσωτερικής καύσης, το πράγμα αλλάζει.
Γιατί θα πρέπει να δεις τι σου αρέσει και τι όχι. Και οι πρώτες τρεις ερωτήσεις που έχουν οι οδηγοί για τα ηλεκτρικά είναι ενδεικτικές. Πρώτη και καλύτερη, γιατί είναι τόσο ακριβά, και πότε θα φθηνήνουν. Δεύτερη πόση αυτονομία έχουν ανάμεσα σε φορτίσεις. Και τρίτη, πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες να αλλαχθούν όταν πεθάνουν.
Και οι δύο πρώτες, τέλος πάντων, είναι λογικές. Η τρίτη όμως; Γιατί μας ενδιαφέρει πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες; Από τη μία, το πρόβλημα είναι πως οι μπαταρίες είναι ίσως το πιο ακριβό μέρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ακόμη και αν το κόστος δεν είναι τεράστιο, όσο το ίδιο το αυτοκίνητο στην αγορά τους ως ανταλλακτικό, αν σκεφτείς ότι βρίσκονται στο πάτωμα του αυτοκινήτου, και μόνο η σκέψη του βάλε-βγάλε, πόσο μάλλον τα εργατικά, τινάζουν την τιμή στα ύψη.
Ναι, οι μπαταρίες μπορεί να είναι πανάκριβες. Γιατί όμως μας νοιάζει; Αυτή τη στιγμή, που είναι και ακόμη νωρίς (σχετικά) οι εγγυήσεις που δίνονται είναι από οκτώ χρόνια και πάνω. Η Toyota δίνει και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα!
Όμως στην Ελλάδα που τα αυτοκίνητα τα κρατάμε πλέον 20 χρόνια, τα οκτώ ίσως δεν είναι αρκετά. Και γίνεται εμφανές ότι με τη σημερινή λογική ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, ο κόσμος φοβάται πως θα κληθεί να πληρώσει τις μπαταρίες από την τσέπη του.
Όμως πες πως αγοράζεις ένα ηλεκτρικό φέτος ή του χρόνου. Τα 8 χρόνια είναι στο 2030. Ακόμη και αν ανησυχείς για το κόστος της μπαταρίας, τι άλλες εναλλακτικές έχεις για το 2030 όταν θα είναι όλα ηλεκτρικά;
Βέβαια θα ήταν πιο εύκολο αν οι αγοραστές ήξεραν ακριβώς τι προβλέπει η εγγύηση. Με την εμπειρία που έχουμε από τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων που ακόμη και αν δεν «πεθαίνουν», μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χάνουν τη χωρητικότητά τους και θέλουν φόρτιση κάθε δύο ώρες, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία.
Εσείς τι θα θέλατε να ξέρατε για τις μπαταρίες ώστε να μην ανησυχείτε για την τιμή αντικατάστασής τους; Σας φτάνει η εγγύηση των οκτώ ετών; Και τελικά τι αυτοκίνητο νομίζετε πως θα οδηγείτε το 2030;