Το νεότερο μέλος της οικογένειας Ultimate Series της McLaren παίρνει το όνομά του από τον Ayrton Senna και προσφέρει 800 ίππους, μικρό βάρος και αεροδυναμική από άλλο πλανήτη. Ας γνωρίσουμε τη νέα McLaren Senna που φτιάχτηκε για την πίστα, αλλά έχει άδεια να κυκλοφορεί και στο δρόμο…
Η McLaren παρουσίασε το πολυαναμενόμενο νέο της hypercar, το οποίο έως τώρα το γνωρίζαμε με το κωδικό του όνομα, P15. Ονομάζεται Senna και αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας Ultimate Series, ενώ δεν αποτελεί ακριβώς τον άμεσο αντικαταστάτη της P1, καθώς θα σταθεί πλάι στην επερχόμενη τριθέσια BP23. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το νέο Ultimate Series μοντέλο της McLaren παίρνει το όνομά του από τον αξέχαστο Ayrton Senna, ο οποίος πήρε τους τρεις τίτλους του στην F1 το 1988, 1990 και 1991 με την βρετανική ομάδα.
Η McLaren περιγράφει την Senna ως το πιο ακραίο μοντέλο δρόμου που έχει φτιάξει ως τώρα, ενώ δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου τις επιδόσεις στις πίστες. Χάρη στο carbon σασί, το βάρος του οχήματος ανέρχεται σε μόλις 1.198 κιλά, γεγονός που το καθιστά το ελαφρύτερο μοντέλο των Βρετανών μετά την εμβληματική McLaren F1, καθώς ζυγίζει 220 κιλά λιγότερα από την ήδη ελαφριά McLaren 720S. Εκτός από ελαφρύ, το αμάξωμα της Senna είναι και άκρως αεροδυναμικό, έχοντας ενεργά μέρη μπροστά και πίσω που ανεβάζουν την κάθετη δύναμη και τον έλεγχο του αέρα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: ενεργές λεπίδες, κρυμμένα πτερύγια στις εισαγωγές και φυσικά μια τεράστια πίσω αεροτομή.
Υπεύθυνο για την κίνηση της Senna είναι ένα 4λιτρο twin-turbo V8 σύνολο, που βρίσκεται πίσω από τον οδηγό και το οποίο συνεργάζεται με 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, κινώντας τους πίσω τροχούς. Η ισχύς του κινητήρα ανέρχεται στους 800 ίππους και η ροπή του στα 800 Nm, γεγονός που σημαίνει πως η νέα McLaren διαθέτει 668 ίππους στον τόνο! Η εταιρεία δεν ανακοινώνει ακόμα την επίδοση στο 0-100, ούτε την τελική ταχύτητα του οχήματος, αλλά υπόσχεται πως θα είναι «άγριες».
Για να βάλει όλη αυτή τη δύναμη στο δρόμο, η Senna διαθέτει μια τροποποιημένη εκδοχή της ανάρτησης της P1, με ανεξάρτητα διπλά ψαλίδια, υδραυλικά ενεργά αμορτισέρ και αντιστρεπτικές δοκούς, ένα σύστημα που η McLaren ονομάζει RaceActive Chassis Control II (RCC II). Η σκληρότητα του οχήματος ρυθμίζεται από αυτό που η εταιρεία καλεί K-damper. Επιπλέον των λειτουργιών Comfort, Sport και Track που γνωρίζουμε από τις P1 και 720S, η Senna διαθέτει και την επιλογή Race, μέσω της οποίας μειώνεται το ύψος και το κέντρο βάρους του οχήματος, ενώ σκληραίνει και η ανάρτηση.
Η McLaren είναι περήφανη και για το σύστημα πέδησης της Senna, το οποίο αποτελείται από carbon ceramic δίσκους και αγωνιστική τεχνολογία. Το αυτοκίνητα πατάει στα ειδικά ελαστικά Pirelli P Zero Trofeo R που σχεδιάστηκαν για την πίστα, αλλά έχουν έγκριση και για το δρόμο. Για να μπει κάποιος στο εσωτερικό της Senna θα πρέπει να σηκώσει τις δύο πόρτες που είναι φτιαγμένες από ανθρακονήματα και οι οποίες διαθέτουν γυαλί δύο κομματιών. Το πάνω τμήμα είναι σταθερό, ενώ χαμηλότερα υπάρχει ένα μικρότερο μέρος που ανοίγει.
Η καμπίνα αποτελεί μια ωδή στον μινιμαλισμό, προσφέροντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Συναντάμε σούπερ ελαφριά καθίσματα, ενώ πολλά χειριστήρια, όπως το κουμπί εκκίνησης ή αυτά για τα παράθυρα, έχουν τοποθετηθεί στην οροφή. Το τριάκτινο τιμόνι δε διαθέτει κουμπιά και διακόπτες, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι μικρός και με βασικές ενδείξεις. Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες απεικονίζονται από την οθόνη υψηλής ευκρίνειας McLaren Folding Driver Display και την κεντρική οθόνη του συστήματος infotainment. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποσκευές, μην περιμένετε πολλά πράγματα, πέρα από το χώρο που υπάρχει πίσω από τα καθίσματα.
Η τιμή της McLaren Senna ανέρχεται στο Ην. Βασίλειο προ φόρων στις 750.000 λίρες (852.805 ευρώ). Το αυτοκίνητο θα φτιαχτεί στο χέρι σε 500 αντίτυπα, τα οποία όπως μάλλον φανταζόσασταν έχουν ήδη «καπαρωθεί». Το τελευταίο κομμάτι του hypercar πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί του ποσού των 2 εκ. λιρών (2,27 εκ. ευρώ), με τα χρήματα να πηγαίνουν στο ίδρυμα Senna Foundation. Το επίσημο ντεμπούτο θα γίνει το Μάρτιο στην έκθεση της Γενεύης, ενώ η παραγωγή θα ξεκινήσει στο τρίτο τέταρτο της επόμενης χρονιάς.
ΚΟΣΜΗΜΑ!!! Τι να λέμε;;;