Νομίζετε πως μια F1 έχει εξαιρετικό Cd; Λάθος! Τα ακάλυπτα μέρη συντελούν ώστε το Cd σε ένα μονοθέσιο να είναι 0,80-0,90!!!

Νομίζετε πως μια F1 έχει εξαιρετικό Cd; Λάθος! Τα ακάλυπτα μέρη συντελούν ώστε το Cd σε ένα μονοθέσιο να είναι 0,80-0,90!!!

Λύνοντας τις απορίες

54.791 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης εκφράζει το πόσο αεροδυναμικό είναι το σχήμα ενός αντικειμένου και συμβολίζεται με Cd ή Cx. Μία καλή τιμή για ένα σύγχρονο αυτοκίνητο είναι γύρω στο 0,30. O συντελεστής Cd είναι ένας «στεγνός» αριθμός που ορίζει την ροή του αέρα, που περνά γύρω από ένα σώμα υπολογίζεται σε ειδικές αεροσήραγγες με το αυτοκίνητο στατικό και τεχνητό αέρα να το περιβάλλει. Όσο μεγαλύτερος τόσο πιο μεγάλη πίεση ασκεί το σώμα στο ρευστό και στην περίπτωσή μας το αυτοκίνητο στον αέρα. Ο αριθμός αυτός εκφράζει την αεροδυναμική ροή του αυτοκινήτου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη όμως το μέγεθος του αμαξώματος.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Η μετωπική επιφάνεια προσδιορίζεται από τον τύπο και το μέγεθος του αντίστοιχου οχήματος. Ο συντελεστής αεροδυναμικής μπορεί να βελτιστοποιηθεί από τη γενική σχεδίαση του αυτοκινήτου και πλείστα ατομικά χαρακτηριστικά. Διαφορετικά μεγέθη με το ίδιο σχήμα, έχουν τον ίδιο συντελεστή αεροδυναμικής Cd, όχι όμως και την ίδια αεροδυναμική αντίσταση! Το γινόμενο CdA = Cd χ A (μετωπική επιφάνεια) είναι αυτό που εκφράζει την ζητούμενη αεροδυναμική συμπεριφορά, το αεροδυναμικό αποτύπωμα ενός αυτοκινήτου. Όσο μικρότερο είναι το γινόμενο, τόσο το καλύτερο για την αεροδυναμική, την οικονομία και κατά συνέπεια την… τσέπη μας!

Σε μια θεωρητική μείωση του συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης, κατά 15% επιτυγχάνει οικονομία στην κατανάλωση της τάξης του 10% για ένα όχημα που κινείται με 120 χλμ./ώρα! Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν το δύσκολο έργο της αεροδυναμικής εξέλιξης ενός αυτοκινήτου, όταν στο παιχνίδι μπουν και άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η άντωση (η τάση του οχήματος να ανασηκωθεί καθώς η ταχύτητα αυξάνεται λόγω της διαφοράς πίεσης πάνω και κάτω από το αυτοκίνητο), αλλά και η ανάγκη σχεδιασμού μιας καμπίνας μεταφοράς 4-5 ατόμων με αποσκευές, με άνεση! 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

PEIRAIOS LEASING
OPEL