Elk Test σε 12+2 μικρά (+videos)

177.996 Επισκέψεις στο άρθρο (6/9/2018)
Με ποιο μικρό μοντέλο κινδυνεύεις λιγότερο;
8 Φωτογραφίες »

Με ποιο μικρό μοντέλο κινδυνεύεις λιγότερο;

Βρίσκουμε τα όρια σε 12 μικρά αυτοκίνητα στην απαιτητική δοκιμασία ενεργητικής ασφάλειας, που τρέμουν σήμερα όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Με ποιό μοντέλο κινδυνεύετε λιγότερο; To AutoΤρίτη Test Center έχει την απάντηση...

«Είναι αδύνατο να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο, που να στρίβει τόσο άμεσα και απόλυτα όσο ένα σπορ μοντέλο της προηγούμενης δεκαετίας, επειδή δεν θα τα καταφέρει στο τεστ αποφυγής κινδύνου (elk test)»… «Τα αυτοκίνητα σήμερα, προκειμένου να τα καταφέρουν στο τεστ αποφυγής κινδύνου, ρυθμίζουν έτσι την γεωμετρία της ανάρτησης ώστε να είναι πιο υποστροφικά, αποτρέποντας έτσι την ανατροπή σε ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης». Γκρινιάζουν οι υπεύθυνοι εξέλιξης των εταιρειών για τις δυσκολίες που τους δημιουργεί το τεστ αποφυγής κινδύνου. Εκείνο που δεν λένε είναι πως τα σημερινά αυτοκίνητα «περνούν» το τεστ με 15 χλμ./ώρα παραπάνω από τα αυτοκίνητα της προηγούμενης δεκαετίας. Οι τούμπες περιορίστηκαν και τα ατυχήματα μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Μιλάμε για μια δοκιμή, που γίνεται με 4 άτομα και αποσκευές, κατά την οποία χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο το τιμόνι για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Αρα δεν είναι θέμα οδηγού. Όλη τη δουλειά πρέπει να την κάνει το αυτοκίνητο και γι` αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Δοκιμάζουμε 12 μικρά μοντέλα στην ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση της αποφυγής ταράνδου και σας αναφέρουμε...

Δοκιμάζουμε 12 μικρά μοντέλα στην ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση της αποφυγής ταράνδου και σας αναφέρουμε...


Το σημαντικότερο τεστ ενεργητικής ασφάλειας
Η πιο σημαντική δοκιμασία αξιολόγησης της ενεργητικής ασφάλειας ενός μοντέλου, είναι η τυποποιημένη διαδικασία απότομης αποφυγής εμποδίου. To elk test ή τεστ αποφυγής ταράνδου, έχει ως βασικό σκοπό της να αναδείξει την συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου στην περίπτωση που επιχειρήσει απότομο ελιγμό αποφυγής εμποδίου με αρκετά χιλιόμετρα. Σε αυτή τη δοκιμασία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το πλαίσιο, το μεταξόνιο και τα μετατρόχια, η αρχιτεκτονική και η ρύθμιση της ανάρτησης, το βάρος και η κατανομή του, το κέντρο βάρους καθώς και τα ελαστικά (διάσταση, κατάσταση και χαρακτηριστικά). Αντίθετα, η μετάδοση της κίνησης και τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ως προς την απόδοσή του δεν έχουν καμία σημασία, αφού μιλάμε για μια διαδικασία που εκτελείται από ένα όχημα σε συνθήκες αδράνειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός του τεστ λοιπόν είναι το βάρος και η κατανομή αυτού. 

Βάλτε τώρα στην εξίσωση το γεγονός ότι απαιτεί 4 άτομα και αποσκευές για να θεωρηθεί σύμφωνο με την τυποποιημένη διαδικασία καθώς και τον περιορισμένο χώρο που σου «δίνει» βάση προδιαγραφών. Εξαιτίας της αδράνειας (βασική διαφορά του συγκεκριμένου τεστ σε σχέση με το τεστ απότομης εναλλαγής λωρίδας – lane change), όταν αλλάζει η κατεύθυνση δημιουργείται ταλάντωση των ελατηρίων μεταξύ αμαξώματος και τροχών, με αποτέλεσμα η κάθετη δύναμη που ασκείται στους τροχούς να μεταβάλλεται. Ακολούθως μεταβάλλεται η τριβή και φυσικά η πρόσφυση του κάθε τροχού.
    Σελίδα 2Πως γίνεται το Elk Test
    Σελίδα 3Ford Fiesta (+video)
    Σελίδα 4Hyundai i20 (+video)
    Σελίδα 5Peugeot 208 (+video)
    Σελίδα 6SEAT Ibiza (+video)
    Σελίδα 7Skoda Fabia (+video)
    Σελίδα 8Toyota Yaris (+video)
    Σελίδα 9Volkswagen Polo (+video)
    Σελίδα 10Citroen C3 (+video)
    Σελίδα 11Kia Rio (+video)
    Σελίδα 12Nissan Micra (+video)
    Σελίδα 13Opel Corsa (+video)
    Σελίδα 14Renault Clio (+video)
    Σελίδα 15Νέο Peugeot 208
    Σελίδα 16Νέο Renault Clio
    Σελίδα 17Super και το νέο 208, από άλλο πλανήτη το Fiesta
    Σελίδα 18Πίσω από τις κάμερες
    Toyota
    moto