Toyota RAV4: Η ιστορία του «μπαμπά» των SUV

Toyota RAV4: Η ιστορία του «μπαμπά» των SUV

27.263 Επισκέψεις στο άρθρο

To πρώτο SUV και παντοτινό… Το Τοyota RAV4 έχει μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον της αυτοκίνησης γιατί 26 χρόνια πριν δημιούργησε την κατηγορία των SUV. Της κατηγορίας που σήμερα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς και μας άλλαξε τη ζωή… Πως τα κατάφερε;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Η ιδέα της Toyota για ένα urban crossover πήρε σάρκα και οστά το μακρινό 1989. Το όραμά της ήταν να «περάσει» μερικές από τις εκτός δρόμου δυνατότητες των 4Χ4 αυτοκινήτων της εποχής, σε μικρότερης κλίμακας αυτοκίνητα, τόσο σε όγκο όσο και σε βάρος. Το 1989 λοιπόν, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Τόκιο, η Toyota παρουσίασε την φιλόδοξη τότε ιδέα της, μέσα από το πρωτότυπο Recreational Active Vehicle (RAV).

To πρώτο συμπαγές 4WD που αποτέλεσε μια σχεδιαστική μελέτη τότε για την Toyota, γνώρισε το ενδιαφέρον του κόσμου από την πρώτη στιγμή, γεγονός που έκαμψε τις όποιες ενστάσεις δημιουργεί κάθε καινοτόμα ιδέα στην αρχή της σύλληψής της. Γιατί όπως πάντα, από τη θεωρία στην πράξη παρεμβάλλεται ένας μακρύς και συχνά δύσκολος δρόμος.  Το 1991 λοιπόν, η Toyota έριξε όλο το βάρος και την προσοχή της στο project και κατάφερε τελικά να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, για να το δούμε στην τελική του μορφή το 1994.

Το RAV4 όπως ονομάστηκε το μοντέλο παραγωγής το 1994, ήταν ακόμα καλύτερο. Είχε την ξεχωριστή εμφάνιση, τους κατάλληλους χώρους και την ικανότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες τόσο για κίνηση εντός, όσο και για εκτός δρόμου αποδράσεις. Ήταν ο πιο πετυχημένος γάμος -μέχρι εκείνη τη στιγμή- των δύο αυτών  εντελώς διαφορετικών κόσμων και αποτέλεσμα ήταν να προκύψει μια νέα κατηγορία οχημάτων, τα γνωστά μας σήμερα SUV (Sport Utility Vehicle).

Σήμερα, 26 χρόνια μετά, το RAV4 συνεχίζει να αποτελεί συνώνυμο της κατηγορίας των SUV  και σε κάθε μια από τις 5 του γενιές, «φέρνει» κάτι νέο στην κατηγορία γενικότερα. Kαι επειδή το όνομα δεν λέει τίποτα αν δεν έχει ιστορία πίσω του, το RAV4 έχει «πουλήσει» περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα, με το 90% αυτών να κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους…

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Hyundai
NISSAN