Θέτουμε αντιμέτωπα τα δύο premium Crossover, Mercedes GLA 180 και BMW X1 στις βενζινοκίνητες εκδόσεις τους. Ποιος από τους δύο «σφετεριστές» θα κερδίσει στο τέλος;
9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Θέτουμε αντιμέτωπα τα δύο premium Crossover, Mercedes GLA 180 και BMW X1 στις βενζινοκίνητες εκδόσεις τους. Ποιος από τους δύο «σφετεριστές» θα κερδίσει στο τέλος;

Premium SUV: X1 ή GLA;

19.313 Επισκέψεις στο άρθρο (5/4/2017)

Τα δυο δημοφιλέστερα crossover μοντέλα της μικρομεσαίας premium κατηγορίας βρίσκονται αντιμέτωπα στις βασικές εκδόσεις βενζίνης τους.

Οι δύο premium προτάσεις των BMW και Mercedes «σφετερίζονται» μια ολόκληρη αλλά και εξαιρετικά περιορισμένη σε επιλογές κατηγορία, αυτή των μικρομεσαίων premium crossover. Mε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες 1,5 λτ. για την X1 και 1,6 λτ. για την GLA, τα δύο μοντέλα έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να έχουμε μια ισχυρή μάχη σε όλα τα επίπεδα. Αρχικά, η τιμή αγοράς δίνει ένα πόντο νίκης στην GLA η οποία στην βασική της έκδοση κοστίζει 27.630 ευρώ, είναι δηλαδή κατά 2.160 ευρώ φθηνότερη από την πιο ισχυρή αντίστοιχη έκδοση της X1 (29.790 ευρώ).

Αποτελεσματική σε σβέλτους ρυθμούς είναι και η GLA ωστόσο δεν κρύβει την crossover φιλοσοφία της, παρουσιάζοντας κλίσεις στις στροφές.

Αποτελεσματική σε σβέλτους ρυθμούς είναι και η GLA ωστόσο δεν κρύβει την crossover φιλοσοφία της, παρουσιάζοντας κλίσεις στις στροφές.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

 
Πιο επιβλητική σχεδιαστικά η GLA
Η σχεδίαση των δύο αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται δυναμική σε κάθε περίπτωση, με την GLA ωστόσο να εκφράζει πιο σπορτίφ και εκλεπτισμένο προφίλ, ούσα μια υπερυψωμένη αλλά και με τα δικά της ξεχωριστά στοιχεία A Class. Παράλληλα, όμως, διαθέτει αρκετά στοιχεία που τονίζουν τον premium χαρακτήρα της και έτσι καταφέρνει και δείχνει πιο επιβλητική συνολικά αισθητικά. Η X1 από την άλλη ακολουθεί τη λογική της σχεδίασης των Χ crossover μοντέλων της BMW. Αισθητικά λοιπόν δείχνει πιο crossover μέσω του υπερυψωμένου ενός όγκου αμαξώματός της, ενώ ανάλογα με την έκδοση μπορεί να τονιστεί η δυναμική της περαιτέρω. 
 
Πιο οικονομικός ο 3κύλινδρος της Χ1, γρηγορότερη η GLA
Οι δύο μεσαίας χωρητικότητας βενζινοκινητήρες ενσωματώνουν υπερτροφοδότηση και είναι σε θέση να κινήσουν αξιοπρεπώς τα αντίστοιχου βάρους αμαξώματα των δύο αυτοκινήτων. Ο 1.500άρης τρικύλινδρος της X1 αν και έχει υψηλότερη απόδοση έναντι του 1,6 λτ. κινητήρα της GLA (136 και 122 ίπποι αντίστοιχα) εμφανίζει ελαφρώς υποδεέστερες επιδόσεις και πιο τραχιά λειτουργία, αντίθετα όμως κερδίζει σε κατανάλωση. Και οι δύο προτάσεις εφοδιάζονται με 6τάχυτα μηχανικά κιβώτια, ενώ προαιρετικά η BMW Χ1 διαθέτει 6τάχυτο αυτόματο και η GLA 7τάχυτο. Σε κάθε περίπτωση η υψηλή ροπή είναι αισθητή από ιδιαίτερα χαμηλές στροφές, με θετικό τράβηγμα και αρκετά αποθέματα ισχύος μέχρι τις υψηλές στροφές με τον κινητήρα της GLA να έχει πιο ευρύ φάσμα λειτουργίας.
 
Καλύτερη σε εικόνα η GLA, πιο ποιοτική η Χ1
To εσωτερικό των δύο αυτών crossover εκφράζει άμεσα τον premium χαρακτήρα τους σε επίπεδο ποιότητας και διακόσμου, με την GLA να είναι πιο όμορφη και ιδιαίτερη σχεδιαστικά έναντι της πιο συμβατικής αλλά και πάλι καλαίσθητης αισθητικής της εικόνας του εσωτερικού της Χ1. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι και στις δύο περιπτώσεις κορυφαίας ποιότητας, με την συναρμολόγηση και το φινίρισμα να βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα στην περίπτωση της BMW. Η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική και στις δύο περιπτώσεις όμως και οι δύο διαφοροποιούνται από τα δεδομένα των crossover, αφού είναι χαμηλά τοποθετημένες και προσφέρουν πιο σπορ αίσθηση. 
 
Καλοί και στα 2 με μικρό προβάδισμα της X1 για αποσκευές
Οι χώροι είναι επαρκείς για 4 επιβάτες και στα δύο premium crossover που συγκρίνουμε με την BMW Χ1 να υπερτερεί ελαφρώς στο διαθέσιμο αέρα για τα κεφάλια των πίσω επιβατών και το εσωτερικό πλάτος του πίσω καθίσματος, ενώ η GLA προσφέρει ελαφρώς μεγαλύτερο αέρα για τα πόδια τους. Ο χώρος αποσκευών είναι μεγαλύτερος στην Χ1 με 505 λίτρα ωφέλιμα, έναντι των 421 λίτρων του αντίστοιχου χώρου της GLA. 

Πιο σπορτίφ αίσθηση από την Χ1, καλύτερη συνολικά η GLA
Tα προσθιοκίνητα crossover που συγκρίνουμε είναι ευχάριστα στην οδήγηση, με την Mercedes GLA να εστιάζει στην άνεση και την ποιότητα κύλισης, έναντι της πιο σφιχτής και πιο σπορ εστιασμένης πρότασης της BMW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Χ1 είναι πιο «ασφάλτινα» ρυθμισμένη και διακρίνεται για την καλύτερη οδηγική αίσθηση αλλά και την αποτελεσματικότητά της σε γρήγορους ρυθμούς κίνησης. 
Η GLA είναι και εκείνη ικανή και ασφαλής στην γρήγορη κίνηση, ωστόσο εμφανίζει μεγαλύτερες κλίσεις και δεν παρέχει τόσο καλή πληροφόρηση μέσω του συστήματος διεύθυνσης, είναι όμως σημαντικά πιο άνετη, πράγμα που της δίνει το προβάδισμα στην καθημερινή χρήση.
 
H άποψή μας
Με αρχικό κριτήριο την τιμή και μετέπειτα τον γενικότερο χαρακτήρα των δύο αυτοκινήτων, καλύτερη επιλογή είναι μάλλον η Mercedes GLA 180, εφόσον κάποιος επιθυμεί ένα μοντέλο με πιο έντονα crossover στοιχεία. Η X1 έχει πιο ασφάλτινο προσανατολισμό, πιο οδηγοκεντρική προσέγγιση και ο crossover χαρακτήρας διαμορφώνεται κυρίως από την ψηλότερη θέση οδήγησης και σχήμα της.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Toyota
moto