Testάραμε 11 μικρά SUV στο σκοτάδι. Ποιό κάνει τη νύχτα μέρα;

Με το φωτόμετρο μετρήσαμε την ένταση του φωτός σε κάθε εμπόδιο από όσα τοποθετήσαμε. Έτσι «είχαμε το νούμερο» για να μπορέσουμε να «καλιμπράρουμε» και το μάτι μας…

Mega Τεστ φώτων σε 11 μικρά SUV

116.368 Επισκέψεις στο άρθρο (24/3/2019)

Το Test Center του AutoΤρίτη «ρίχνει» φως στη μικρή κατηγορία των SUV δοκιμάζοντας 11 αυτοκίνητα… στο σκοτάδι. Ποια είναι αυτά που φωτίζουν περισσότερο, σε ποια βλέπουμε πιο μακριά και ποια έχουν πιο ξεκούραστο φωτισμό στο μάτι; Οι απαντήσεις στο θέμα που ακολουθεί…

Πόσες φορές σας έχει τύχει να «νομίζετε» πως δεν βλέπετε καλά κατά τη νυχτερινή οδήγηση; Σε μας κάτι τέτοιο είναι σύνηθες και μας οδηγεί στο -αυτονόητο- συμπέρασμα πως τα αυτοκίνητα διαφέρουν και σε αυτόν τον τομέα. Μετά το τεστ φώτων λοιπόν που πραγματοποιήσαμε στο τεύχος 47/18 και που επιβεβαίωσε το παραπάνω γεγονός για τα μικρομεσαία SUV, σειρά παίρνει η αμέσως μικρότερη κατηγορία αυτών.

Συγκεντρώσαμε έτσι 11 μικρά SUV και επαναλάβαμε το συγκεκριμένο τεστ, αξιολογώντας τομείς που σχετίζονται με την ορατότητα που προσφέρουν τα φωτιστικά σώματα που τα εφοδιάζουν. Μετρήσαμε μέχρι πόσο μακριά φωτίζουν, την ένταση και την κατεύθυνση του παραγόμενου φωτός, το εύρος διάχυσης της φωτεινής δέσμης και το χρωματισμό αυτής. Παράλληλα αξιολογούμε και την γενικότερη εικόνα του φωτισμού, αφού εκτός από το να βλέπουμε εμείς οι ίδιοι είναι πολύ σημαντικό και το να μας βλέπουν οι υπόλοιπο, χρήστες των δρόμων. 

Φυσικά σε ένα τέτοιο τεστ, μεγάλο ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας και έτσι εκτός από τις μετρήσεις, όλη η ομάδα του AutoΤρίτη πήρε μέρος στη διαδικασία. Μέσω αυτού αναλύσαμε δεδομένα όπως το πόσο ξεκούραστη είναι η δέσμη φωτός του κάθε αυτοκινήτου και πόσα από τα εμπόδια που βάλαμε εμπρός, είναι ορατά στον καθένα από εμάς. 
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Mercedes
moto