Φωτογραφία του Αναστάσιου Παπατσώρη στο autotriti-touring.gr. Η υπέροχη θεα της Τσαγκαράδας

Φωτογραφία του Στέφανου Μαργαρίτηστο autotriti-touring.gr. Ένα απο τα γραφικότερα εκλησσάκια στην Τσαγκαράδα ΠηλίουΦωτογραφία του Στέφανου Μαργαρίτηστο autotriti-touring.gr. Ένα απο τα γραφικότερα εκλησσάκια στην Τσαγκαράδα Πηλίου

Φωτογραφία του Γ. Βρετού στο autotriti-touring.gr. Ένα απο τα πολλά γεφύρια της Τσαγκαράδας

Φωτογραφία της Λίτσας Μπριντίζη στο autotriti-touring.gr. Ο μυλοπόταμος αποτελεί σήμα κατατεθέν της Τσαγκαράδας

Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού σκεπάζεται από γιγαντιαίες τηλιές οι οποίες απλώνουν προστατευτικά την σκιά τους πάνω από την πλατεία και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

To Mούρεσι είναι χτισμένο μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση, με την καλύτερη θέα στο Αιγαίο

Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για την θέα που διαθέτει

Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Ζαγορά.Αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, αρχιτεκτονική με ονομασία προέλευσης

Eκδρομή στην κατάφυτη Τσαγκαράδα

4353 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Τσαγκαράδα Πηλίου θεωρείται ενα απο τα πιο γνωστά χωριά του νομού και βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά, χαρίζοντας μοναδική θέα στο Αιγαίο.

 
Όμορφα αρχοντικά, παραδοσιακά νεοκλασικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, λουλουδιασμένες αυλές, αιωνόβια πλατάνια και καστανιές δημιουργούν ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Το χωριό είναι αραιοχτισμένο και δίνει την εντύπωση πολλών οικισμών που ενώνονται μεταξύ τους με καλντερίμια και μονοπάτια ενώ αν την κοιτάξει κανείς από μακριά μοιάζει να «πνίγεται» μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα απέραντα δάση.
Η οικιστική διάταξη της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, η καθεμιά από τις οποίες έχει πάρει το όνομα από την εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της: την Αγία Παρασκευή, τους Αγίους Ταξιάρχες, τον ?γιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή.

Τι να δείτε:
Το χωριό διαθέτει πολλά μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε ξεκινώντας την εξόρμησή σας με την πλατεία στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού.Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στις πλατείες, περάστε μια βόλτα από την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών όπου θα ανακαλύψετε έναν πελώριο πλάτανο και μια όμορφη μαρμάρινη κρήνη. Στην πλακόστρωτη αυτή πλατεία υπάρχει και ο ναός του Αγίου Ταξιάρχη, που είναι ο παλαιότερος ναός του χωριού.Κατά τη διάρκεια των περιπάτων σας θα ανακαλύψετε, επίσης, παλιά πέτρινα γεφύρια όπως αυτό που ενώνει τις όχθες της ρεματιάς του Μυλοπόταμου και χτίστηκε το 1787. Εμβληματική, όμως, είναι η παρουσία κάποιων σημαντικών ιστορικών κτιρίων όπως το κτίριο της Νανοπούλειου Σχολής, που χαρακτηρίστηκε ως έργο αλλά και το Καρτάλειο Δημοτικό Σχολείο που παραμένει ερειπωμένο σήμερα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι της Παναγιάς της Μεγαλομάτας που βρίσκεται μέσα σε έναν βράχο κοντά στην παραλία Φακίστρα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο. Εάν επίσης επισκεφτείτε τον χειμώνα την κατάλευκη Τσαγκαράδα μπορείτε να πάτε και για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου που απέχει μόλις μισή ώρα από το χωριό.

Τι να γευτείτε:
Το διασημότερο πιάτο είναι αναμφισβήτητα το σπεντζοφάι, που γίνεται από ντόπια λουκάνικα και οι πίτες που γεμίζονται με μανιτάρια, χόρτα βουνού και ντόπιο κρέας. Στα τσιπουράδικα και τα ουζερί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια, ενώ πολύ δημοφιλείς είναι και οι καραβιδομακαρονάδες, ειδικά στα χωριά του Νότιου Πηλίου. Τα διάσημα πηλιορείτικα γλυκά κουταλιού, αρωματικά βότανα, μέλι, μαρμελάδες και τσίπουρο είναι μερικά από τα τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε κατα την παραμονή σας εκει.

Μούρεσι Πηλίου: Πράσινη φύση με γαλάζια θέα!
Το χωριό βρίσκετε 3 χλμ. βόρεια της Τσαγκαράδας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω από την Νταμούχαρη, το γραφικότατο επίνειο της περιοχής, και την Ακτή Παπά Νερό δίπλα στην οποία βρίσκεται ο ?γιος Ιωάννης το παλιότερο παραθαλάσσιο θέρετρο του ανατολικού Πηλίου. Το Μούρεσι έχει απερίγραπτα όμορφη θέα και προς το βουνό και προς την θάλασσα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, ο επισκέπτης μπορεί να δεί την Χαλκιδική να διαγράφεται ευδιάκριτη στον ορίζοντα, και να θαυμάσει την ανατολή καθώς ο ήλιος ξεπροβάλλει πίσω από τον ?θωνα, το ?γιο Όρος.
Το Μούρεσι είναι κτισμένο στα υψηλότερα πρανή της νότιας πλευράς μιας βαθειάς κοιλάδας της οποίας τα κάλλη είναι γνωστά μόνον σε λίγους εραστές της φύσης οι οποίοι με την βοήθεια ενός πεπειραμένου οδηγού θα κατεβούν στα βάθη της χαράδρας όπου δύο ορμητικοί χείμαρροι σχηματίζουν ανάμεσα σε τεράστιους βράχους υπέροχες φυσικές λιμνούλες, στο κρύο, κρυστάλλινο νερό των οποίων μόνο νεράιδες και νύμφες τολμούν να λουστούν από τα πανάρχαια χρόνια.
Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού σκεπάζεται από γιγαντιαίες τηλιές οι οποίες απλώνουν προστατευτικά την σκιά τους πάνω από την πλατεία και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η εκκλησία αυτή είναι ένα έξοχο δείγμα βασιλικής με θαυμάσιο διάκοσμο και ένα ξυλόγλυπτο εικονοστάσι απαράμιλλης τέχνης και καλαισθησίας.

Ζαγορά Πηλίου: Το ιστορικό χωριό!
Το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό χωριό του Ανατολικού Πηλίου είναι απλωμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά, χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, ?γιος Γεώργιος, Σωτήρα). Το όνομά του, κατά μια εκδοχή, προέρχεται από το σλαβικό «ζα-γορα», που σημαίνει «πίσω από το βουνό». Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για την παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα από την εποχή της τουρκοκρατίας. Πατρίδα ανδρών επιφανών, που διακρίθηκαν στις επιστήμες και στο εμπόριο. Σπουδαιότατο εμπορικό κέντρο τότε, με αξιόλογο στόλο, τα περίφημα χιλιο-τραγουδισμένα «ζαγοριανά καράβια», που με ορμητήριο το Χορευτό μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

Διαδρομή με 4Χ4 στην Ζαγορά
Διαδρομή με εκτός δρόμου κυρίως αυτοκίνητο, με αφετηρία τη Ζαγορά, το Πουρί στη συνέχεια, την παραλία του Οβριού και ανηφορίζοντας τελειώνει στη διασταύρωση, με προορισμό προς τα αριστερά την Κερασιά και δεξιά τη Μονή Φλαμουρίου.
Μήκος διαδρομής: 31,94 χιλιόμετρα
Υψόμετρο min: -2 μέτρα, max: 971 μέτρα
Υψομετρική διαφορά ανάβαση: 1.076 μέτρα, κατάβαση: 1.292 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Ώρα: 1 ώρα και 10 λεπτά