Από το Σιδηρόκαστρο μέχρι τον Προμαχώνα ο δρόμος συνταξιδεύει με τον ποταμό Στρυμόνα

Το κτίριο «Μπεζεστένι» στις Σέρρες, όπου στεγάζεται εδώ και 40 χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο

Η γέφυρα του Στρυμόνα κοντά στο Σιδηρόκαστρο

Οδοιπορικό στα… όρια

4064 Επισκέψεις στο άρθρο

Με αφετηρία την πόλη των Σερρών, χαράζουμε πορεία προς τα βόρεια σύνορά μας για να προσεγγίσουμε το Σιδηρόκαστρο, τον ποταμό Στρυμόνα και το απόμερο παραμεθόριο και ορεινό Αγκιστρο.

 
Οι πρώτες εντυπώσεις
Το οδικό δίκτυο είναι άψογο αν και η διαδρομή από την πόλη των Σερρών προς το Σιδηρόκαστρο χρειάζεται προσοχή λόγω μεγάλης κίνησης φορτηγών που κατευθύνονται από και προς το τελωνείο του Προμαχώνα. Από εκεί και πέρα θα απολαύσετε ένα τόπο αυθεντικό που καλύπτουν τα πλούσια δάση και τον διατρέχουν μεγάλα ποτάμια. Έναν τόπο όπου συνυπάρχει εδώ και αιώνες ο άνθρωπος με την ιστορία.

Πρέπει να ξέρετε
Κοντά στις όχθες του Στρυμόνα και στη γέφυρα του ποταμού, πάνω στην προτεινόμενη διαδρομή (6ο χιλιόμετρο Σιδηροκάστρου – Προμαχώνα) βρίσκονται τα θερμά λουτρά Σιδηροκάστρου. Οι ιαματικές πηγές ήταν γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, ενώ αναφέρονται και από τον Τούρκο περιηγητή Ελβιά Τσελεμπί που επισκέφθηκε την περιοχή το 1667. Η θερμοκρασία των ιαματαικών νερών είναι 43 βαθμοί Κελσίου και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, ισχιαλγίες, κλπ. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν προσωπική περιποίηση, πηλοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και σοκολατοθεραπεία. Μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ποιοτική αναβάθμιση των λουτρών η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για λουτροθεραπεία, αναζωογόνηση και χαλάρωση.

Οι κυριότερες διαδρομές
Σέρρες, οι πρωτεύουσα: Η πόλη είναι κτισμένη σε εκείνο το σημείο όπου οι πτυχώσεις του βουνού σβήνουν στο ίσωμα του κάμπου. Αυτή η γεωγραφική θέση της επιτρέπει να το έχει «δίπορτο», τόσο προς την πεδιάδα που απλώνεται μπροστά της, όσο και προς το βουνό που ορθώνεται βόρεια. Οι Σέρρες, αν και είναι μια σύγχρονη πόλη με μοντέρνα και απρόσωπη αρχιτεκτονική, με κίνηση, φασαρία και μποτιλιάρισμα, διατηρεί αρκετά παλιά κτίρια που θυμίζουν το έντονο και περιπετειώδες παρελθόν της. Μεσαιωνικά κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, αλλά και ευρήματα από την αρχαία Σίριδα βρίσκονται διάσπαρτα παντού, παρόλο που με την πάροδο του χρόνου πνίγονται όλο και περισσότερο από το τσιμέντο. Το καλύτερο σημείο της πόλης είναι αυτό πάνω στο λόφο Κουλά, όπου υπάρχουν ερείπια βυζαντινής ακρόπολης και λειτουργεί τουριστικό περίπτερο. Εδώ θα έρθετε το πρωί για να απολαύσετε τον καφέ σας βλέποντας την πόλη να ξυπνά και να παίρνει ζωή. Αργότερα θα περιηγηθείτε στην αγορά, θα αγοράσετε ακανέδες (ντόπιο γλύκισμα) και θα απολαύσετε τη βόλτα στο Πάρκο των Αγίων Αναργύρων και το σουλάτσο στη δημοφιλή πλατεία Ελευθερίας. Θα πρέπει να αναζητήσετε την τρίκλιτη βυζαντινή βασιλική των Αγ. Θεοδώρων, τον Αγ. Νικόλαο στο κάστρο, τον Αϊ Γιώργη τον Κυρονερίτη, αλλά και το μουσουλμανικά μνημεία του Αχμέτ Πασά και Τσιτζιρλί Τζαμί. Οπωσδήποτε αξίζει μια βόλτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται εδώ και 40 χρόνια στο θρυλικό «Μπεζεστένι», ένα καλοστεκούμενο κτίριο του 15ου αιώνα, το οποίο στέγαζε την αγορά της πόλης.

Σέρρες – Σιδηρόκαστρο: Από τις Σέρρες ακολουθούμε τον εθνικό δρόμο Θεσσαλνίκης-Σερρών και στο ύψος του Λεύκωνα μπαίνουμε στον κλειστό αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Σιδηρόκαστρο, που είναι αμέσως μετά την πρωτεύουσα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Στα 26 χιλιόμετρα θα δούμε τον παρακαμπτήριο δρόμο που μας οδηγεί στην κωμόπολη με το βυζαντινό κάστρο του 10ου αιώνα, γνωστό και σαν «Δεμίρ Ισσάρ» ή «Ισσάρι» που στα τούρκικα σημαίνει «σιδερένιο κάστρο», δηλαδή κάστρο απόρθητο. Λέγεται ότι το έκτισε ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος με σκοπό να ελέγχει τις κινήσεις των Βουλγάρων κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα. Λίγο έξω από το Σιδηρόκαστρο βρίσκονται οι περίφημες ιαματικές πηγές σε τοποθεσία με πηγαία νερά, ορεινά ποτάμια και μικρούς καταρράκτες που θα τους προσεγγίσετε αν, από το κέντρο της πόλης, ακολουθήσετε τις ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν στις κατάφυτες όχθες του ποταμού Κρουσοβίτη.

Σιδηρόκαστρο – Προμαχώνας: Από το Σιδηρόκαστρο βγαίνουμε και πάλι στον αυτοκινητόδρομο και κατευθυνόμαστε προς Προμαχώνα. Στα 6 χιλιόμετρα στο σημείο που θα συναντήσετε τον ποταμό Στρυμόνα, ο δρόμος διχάζεται. Το δεξί παρακλάδι τραβά δυτικά για τα χωριά της Κέρινης, ενώ ο δρόμος ευθεία συνεχίζει για Προμαχώνα, ακολουθώντας πορεία παράλληλη με την κοίτη του ποταμού. Λίγο πριν το Τελωνείο του Προμαχώνα θα στρίψετε δεξιά και θα φτάσετε στο χώρο του θρυλικού οχυρού Ρούπελ (10 χλμ. από Σιδηρόκαστρο). Εδώ, τον Απρίλη του 1941 μια χούφτα αποφασισμένων στρατιωτών κράτησε για 4 μέρες τις σιδερόφρακτες στρατιές του Χίτλερ. Μια επίσκεψη στους χώρους του εκτός από διδακτική, αποτελεί και φόρο τιμής για όλους εκείνους τους ηρωικούς μαχητές. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η ημίωρη οπτικοακουστική παρουσίαση της «μάχης των οχυρών».

Προμαχώνας – Αγκιστρο: Ο δρόμος περνά μέσα από τον Προμαχώνα και στη συνέχεια στρέφεται ανατολικά σε πορεία παράλληλη με τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας, διασχίζοντας μια ημιορεινή, αλλά κατάφυτη περιοχή, διάσπαρτη από παλιά στρατιωτικά φυλάκια, για να καταλήξει μετά από 7 χιλιόμετρα στο παραμεθόριο χωριό Αγκιστρο (συνολικά 55 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών). Γιατί ήρθαμε μέχρι εδώ; Μα φυσικά για τα ιαματικά τους λουτρά με παράδοση αιώνων. Δίπλα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις διασώζεται το Βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100 και είναι ακόμη σε χρήση. Για τους λάτρεις των χωματόδρομων, να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια πανέμορφη διαδρομή που δεν ξεπερνά σε μήκος τα 17 χιλιόμετρα και καταλήγει στο Αχλαδοχώρι. Ένα χωριό που βρίσκεται ανατολικά του Σιδηροκάστρου. Από εδώ αν θέλετε, ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο θα βγείτε στο Σιδηρόκαστρο (19 χιλιόμετρα) ακολουθώντας πορεία παράλληλη με τον ποταμό Κρουσιβίτη.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr