Σκύρος

3426 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Σκύρος διαθέτει πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα, πολλές νησίδες, ύφαλους και ναυάγια που δεν έχουν εξερευνηθεί , και ολα τα παραπάνω σε κρυστάλλινα διαυγή νερά.

 
Τα δυο ναυάγια στις νησίδες Διαβατές: Το πρώτο, ιστιοπλοϊκό 17 μέτρων σε μικρό σχετικά βάθος , δίνει ζωή σε εναν αμμώδη βυθό με καλή πρόσβαση για όλους τους δύτες. Το δεύτερο, άγνωστο μέχρι σήμερα ναυάγιο μήκους 86 μέτρων, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το πρώτο και σε μεγαλύτερο βάθος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι καταδύσεις για την ταυτοποίηση και εξερεύνηση του. Το βυθισμένο πλοίο και τα ισχυρά ρεύματα της περιοχής συντελούν στην ανάπτυξη ενός τεχνητού ύφαλου που σφίζει από ζωή.

Σπηλιά Διατρυπητή: Πρόκειται για μια από τις θαλάσσιες σπηλιές στα ανατολικά του νησιού, με είσοδο και έξοδο, που ένα μικρό σκάφος μπορεί να διασχίσει. Εδώ ο βυθός είναι στρωμένος με λευκό βότσαλο που αντανακλά το φως του ήλιου και δίνει την αίσθηση μιας φυσικής πισίνας. Το πρώτο κομμάτι της κατάδυσης γίνεται ανάμεσα στους τεράστιους όγκους πέτρας έξω από τη σπηλιά σε βάθος μέχρι τα 25 μέτρα. Σε μικρότερο βάθος, η είσοδος της σπηλιάς και το εσωτερικό μαγεύουν τους δύτες, με τοπίο που θυμίζει κατάδυση σε πλημμυρισμένο λατομείο μαρμάρου. 

Η περιοχή Λινό: Στο σημείο που "στενεύει" το νησί όταν παρατηρούμε το χάρτη της Σκύρου βρίσκεται ένα ιδανικό σημείο κυρίως για τους αρχάριους δύτες. Ανάμεσα στους μεγάλους όγκους πωρόλιθου δημιουργείται ένα μονοπάτι από άμμο, που καταλήγει σε μεγάλες κοιλότητες τύπου "υπόστεγο", καθώς και ένα υποβρύχιο τούνελ μήκους 20 μέτρων που καταλήγει στην επιφάνεια. 

Στην περιοχή Ατσίτσα, λειτούργησαν στις αρχές του 1900 μεταλλεία σιδήρου και νικελίου. Απομεινάρια τους βρίσκονται μέχρι και σήμερα στο βυθό της περιοχής, πολύ κοντά στην ακτή . Βαγονέτα που χρησίμευαν για τη μεταφορά του μεταλλεύματος, όγκοι από σιδηρόπετρες, αλλα και τμήματα της γέφυρας που κατέληγε στη θάλασσα για τη φόρτωση των πλοίων, αποτελούν φυσικό υποθαλάσσιο μουσείο της περιοχής. 

Πετρίτσα: Ένας ήσυχος κόλπος στα βορειοδυτικά με εξαιρετικό ενδιαφέρον και πολύ καλή πρόσβαση με το αμάξι! Το δάσος από πεύκα που καταλήγει στη θάλασσα μας κάνει να φανταζόμαστε ότι πρόκειται ναι βυθιστούμε σε λίμνη μεγάλου υψομέτρου. Αντίθετα, πρόκειται για έναν πολύ όμορφο ύφαλο που προσφέρει τα πάντα: Λειβάδι ποσειδωνίας (Poseidonia Oceanica) κάθετο τοίχο με πολλές τρύπες , καταφύγιο για πολλά είδη (αστακοί-χταπόδια-ψάρια) και μια τεράστια αποικία από το μικροσκοπικό είδος γυμνοβράγχιου Peltodoris atromaculata, γνωστές ως αγελαδίτσες!

Το χαρακτηριστικό τη Νότιας ακτογραμμής του νησιού είναι οι κάθετοι τοίχοι και τα μεγάλα βάθη πολύ κοντά στη ξηρά (1004 μέτρα λίγο έξω από το νησί Σαρακήνικο) . Ιδανικό για έμπειρους δύτες, με μόνη πρόσβαση το σκάφος . Εδώ συναντάμε κάθετους κήπους από τις σπάνιες γοργόνιες και πολύχρωμα σφουγγάρια.

Στην καρδιά του Αιγαίου, η Σκύρος κρύβει έναν πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο. Η αυτόνομη κατάδυση μας δίνει τη δυνατότητα να τον εξερευνήσουμε. Καλές Βουτιές!



Ευχαριστούμε τον Τράκο Βασίλη του Gorgonia Diving για τις υπέροχες φωτογραφίες και τις πληροφορίες που μας παρείχε.