Στις διακοπές να πάρω το δικό μου αυτοκίνητο ή να νοικιάσω;

Η χρήση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου σε κάποιο νησί, μας απαλλάσσει από ενδεχόμενες φθορές και βλάβες, αφού τις περισσότερες φορές το τοπικό οδικό δίκτυο δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Το κόστος μεταφοράς του αυτοκινήτου μας με πλοίο, για τους δημοφιλέστερους προορισμούς, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 180 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Με νοικιάρικο ή με το δικό μου;

3319 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών πλησιάζουν και τα ελληνικά νησιά αναμένεται να «παίξουν» πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι, το ερώτημα που τίθεται είναι το αν θα χρησιμοποιήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο ή αν θα καταφύγουμε στη λύση της ενοικίασης. Στο θέμα που ακολουθεί, παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.

 

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ένας αρκετά διαδεδομένος -και κατά περίπτωση αρκετά συμφέρον- τρόπος, με τον οποίο μπορεί να περάσει κάποιος τις καλοκαιρινές του διακοπές, ειδικά όταν ο προορισμός είναι σε νησί. Ειδικά για φέτος, που οι περισσότεροι θα αναζητήσουν την οικονομικότερη για την τσέπη τους λύση, ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε τις μετακινήσεις μας, είναι αρκετά σημαντικός. Τι συμφέρει όμως; Ενοικίαση αυτοκινήτου ή χρήση του δικού μας; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως προκύπτει από την έρευνα που κάναμε, η ενοικίαση αυτοκινήτου εμφανίζεται ως πιο συμφέρουσα στην περίπτωση που οι διακοπές είναι ολιγοήμερες.

 

Πόσο με συμφέρει η ενοικίαση;

Για να εξακριβώσουμε αν και πόσο μας συμφέρει η ενοικίαση, πήραμε για παράδειγμα 5 δημοφιλή ελληνικά νησιά (Μύκονος, Ρόδος, Κρήτη-Χανιά, Πάρος και Σαντορίνη). Για αυτά τα μέρη, συγκρίναμε τα κόστη ενοικίασης αυτοκινήτου (από 2η έως 7 Αυγούστου, με δεδομένο ότι αρκετοί θα επιλέξουν τη λύση των ολιγοήμερων διακοπών), σε σχέση με το πόσο στοιχίζουν τα εισιτήρια για μεταφορά του δικού μας μέσου (μόνο το αυτοκίνητο με επιστροφή), με το πλοίο της γραμμής. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι τιμές που σας παρουσιάζουμε παρακάτω είναι ενδεικτικές και προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ακτοπλοϊκών εταιρειών και επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Τέλος, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε αυξομειώσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση της κάθε περιόδου.

 

Σύγκριση κόστους

Βάσει της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε πως για να ενοικιάσετε ένα μίνι μοντέλο για 5 ημέρες σε κάποιο νησί (στοιχεία από την ίδια εταιρεία ενοικιάσεων), απαιτούνται 280 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στο κόστος μεταφοράς του αυτοκινήτου μας, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μύκονος: 165 ευρώ
  • Ρόδος:209 ευρώ
  • Χανιά: 175 ευρώ
  • Πάρος: 160 ευρώ
  • Σαντορίνη: 172 ευρώ

Όπως προκύπτει, βάσει των παραπάνω στοιχείων, το κόστος ενοικίασης για 5 ημέρες εμφανίζεται «ακριβότερο» από 70 έως 120 ευρώ. Όμως, αν λάβει κανείς υπόψη ότι, στην περίπτωση ενοικίασης, αποφεύγετε την καταπόνηση (αλλά και το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιών) στο δικό σας αυτοκίνητο, τότε η παραπάνω χρηματική διαφορά στην πραγματικότητα μειώνεται αισθητά. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, η χρήση του δικού μας οχήματος είναι πιο συμφέρουσα, στην περίπτωση που πρόκειται να κάνουμε πολυήμερες διακοπές.

 

Ενοικιάστε… με ασφάλεια

Η ενοικίαση αυτοκινήτου αποτελεί μια αρκετά απλοποιημένη διαδικασία που μπορεί να γίνει και μέσω του διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, κάντε μια εκτενή έρευνα αγοράς ώστε να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή. Αφού φτάσετε στην τελική σας επιλογή, ζητήστε να σας δοθούν αναλυτικά οι όροι του συμβολαίου πριν υπογράψετε. Σε όλες τις περιπτώσεις, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να σας παρέχει τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές καλύψεις, ενώ σε περίπτωση μικτής ασφάλειας θα ζητηθεί ενδεχομένως κάποιο έξτρα χρηματικό ποσόν. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η παράδοση/παραλαβή του οχήματος σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. αεροδρόμια ή λιμάνια), όπως επίσης και ότι η χρήση πρόσθετου εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα, τα παιδικά καθίσματα, χρεώνεται έξτρα. Τέλος, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι συναλλαγές για την ενοικίαση αυτοκινήτου πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικής κάρτας, από την οποία κρατείται ένα ποσό σαν εγγύηση που αποδεσμεύεται σε δεύτερο χρόνο ή συμψηφίζεται.

 

Τα υπέρ και τα κατά της ενοικίασης

+ + +

  • Γλιτώνετε τις φθορές και την καταπόνηση του δικού σας οχήματος.
  • Σε ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης γλιτώνετε τη ζημιά και σας δίνεται άλλο αυτοκίνητο.
  • Αποφεύγετε την ταλαιπωρία που δημιουργείται, λόγω της αυξημένης κίνησης στα λιμάνια κατά την περίοδο των διακοπών.

- - -

  • Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, η μετάβασή σας στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι ενδεχομένως να είναι «πολύπλοκη» και να απαιτεί αρκετά χρήματα.
  • Το κόστος σε περιπτώσεις πολυήμερης διαμονής είναι υψηλότερο.
  • Δε γνωρίζουμε το παρελθόν του αυτοκινήτου και κατ΄επέκταση αν είναι ασφαλές

 

Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά

  1. Κατάσταση οχήματος: Κρίνεται σκόπιμο, πριν την παραλαβή του οχήματος που έχουμε συμφωνήσει, να ελέγξουμε οπτικά το αυτοκίνητο και να αναφέρουμε τις φθορές που ενδεχομένως να εντοπίσουμε (το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα κατά την οδήγηση).
  2. Ασφάλιση: Αποσαφηνίστε πλήρως τους όρους που συμπεριλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, όπως για παράδειγμα την απαλλαγή σε περιπτώσεις μικτής ασφάλισης. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η δήλωση των στοιχείων όλων των ατόμων που θα οδηγήσουν το αυτοκίνητο.
  3. Συνετή χρήση: Το κάθε ενοικιαζόμενο όχημα καλύπτεται για αστική ευθύνη (ή μικτή ασφάλιση με το απαιτούμενο κόστος). Αυτό σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε απρόοπτο περιστατικό, την ευθύνη φέρει ο χρήστης του οχήματος, όπως για παράδειγμα στην πρόκληση ατυχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις μηχανικών βλαβών λόγω κακής χρήσης του οχήματος. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το πρόστιμο χρεώνεται στον οδηγό-ενοικιαστή, ο οποίος θα πρέπει να είναι άνω των 21 ή 23 ετών και να έχει άδεια οδήγησης για τουλάχιστον ένα έτος.

 

Δώστε προσοχή στην εταιρεία που θα απευθυνθείτε

Όπως είναι φυσικό, λόγω των πολυάριθμων νησιών που υπάρχουν στη χώρα μας, δραστηριοποιείται ένα πλήθος εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Ορισμένες από αυτές είναι υποκαταστήματα μεγάλων εταιρειών, ενώ κάποιες άλλες έχουν τοπικό χαρακτήρα. Στελέχη του χώρου των ενοικιάσεων τονίζουν ότι, οι καταναλωτές θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν απευθύνονται σε εταιρείες που δεν ανήκουν στο δίκτυο γνωστών επωνυμιών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί οχήματα που δε διαθέτουν την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη ή βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) και ανήκουν στο Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ).

Αυτή τη στιγμή, τα επίσημα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων -μέλη του ΣΤΕΕΑ- στη χώρα μας αριθμούν τα 2.500 περίπου.

 

Χρήσιμα Tips

  • Αν επιθυμείτε να κρατήσετε για περισσότερες ημέρες το αυτοκίνητο, ειδοποιήστε την εταιρεία τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες πριν.
  • Κατά την παράδοση, ζητήστε από κάποιον υπάλληλο της εταιρείας ενοικιάσεων να είναι παρών, ώστε να αποφύγετε την εκ των υστέρων χρέωση φθορών, για τις οποίες δεν ευθύνεστε.
  • Αν επιστρέψετε εκπρόθεσμα το αυτοκίνητο, θα χρεωθείτε έξτρα, ενώ ως ελάχιστος χρόνος μίσθωσης ορίζεται τις περισσότερες φορές η μία ημέρα (24 ώρες).
  • Συμφωνήστε εξ αρχής σχετικά με την ποσότητα της βενζίνης που θα πρέπει να επιστρέψει το αυτοκίνητο, όπως επίσης και για το αν υπάρχει περιορισμός στα χιλιόμετρα που θα διανύσετε.