Οι μάσκες του καρναβαλιού ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους

6 καρναβάλια σαν... Brazil!

4779 Επισκέψεις στο άρθρο

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, οι Απόκριες αποτελούν ένα ατελείωτο ξεφάντωμα με πανάρχαια έθιμα και αναπαραστάσεις, που συγκινούν μικρούς και μεγάλους! Χρώματα κι αρώματα, γεύσεις, ήχοι και ρυθμοί καρναβαλικοί στις πιο πολύχρωμες πρωτεύουσες της Ελλάδας! Ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό στην Ελλάδα της παράδοσης, του κεφιού και του αποκριάτικου ξεφαντώματος που δεν γνωρίζει όρια!

 
Ναύπλιο
Το Ναυπλιώτικο καρναβάλι ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα καθώς είναι εμφανείς οι επιρροές του από το Βενετσιάνικο καρναβάλι που ιστορικά λογίζεται σαν το μακροβιότερο καρναβάλι του κόσμου. Η ρομαντική διάθεση, η αρχοντιά και τα μεσαιωνικά χρώματα δίνουν το παρόν τους εδώ στην ιστορική πόλη της Αργολίδας. Παρέες από Ντόμινο και Αρλεκίνους με τις περίτεχνες μάσκες και φορεσιές βγαλμένες από τα παραμύθια του μεσαίωνα θα εμφανιστούν στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης παρασέρνοντας ντόπιους και επισκέπτες σε ένα αποκριάτικο παραμύθι (www.nafplio.gr).

Ξάνθη
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και οι παράλληλες λαογραφικές εκδηλώσεις διοργανώνονται με ξεχωριστή επιτυχία από τον Δήμο Ξάνθης από το 1966. Οι καρναβαλικές δραστηριότητες ξεκινούν το Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με την φαντασμαγορική καρναβαλική πομπή στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου και το «το Κάψιμο του Τζάρου» στη γέφυρα του Κόσυνθου ποταμού. Το έθιμο αυτό ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ο «Τζάρος» είναι ένα ανθρώπινο ομοίωμα και το κάψιμό του προοιωνίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ψύλλους(!).

Νάουσα
Mε τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες» το Ναουσιώτικο καρναβάλι δίνει το δικό του στίγμα στα δρώμενα της Μακεδονικής πολιτείας. Πρωταγωνιστές του Ναουσιώτικου καρναβαλιού είναι οι «Γενίτσαροι» (γαμπροί) και οι «Μπούλες» (νύφες) μαζί με την ομάδα των ένοπλων χορευτών με τα σπαθιά (πάλες) και τις γύψινες μάσκες (πρόσωποι). Ένα έθιμο μας μεταφέρει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν στην πόλη κατέβαιναν -με πρόφαση τις Απόκριες- μεταμφιεσμένοι, οι ανυπότακτοι Κλέφτες. Είναι προφανές ότι το καρναβάλι της Νάουσας έχει ρίζες στη διονυσιακή λατρεία. Ωστόσο στοιχεία για το παρελθόν του υπάρχουν καταγραμμένα από τα μέσα της τουρκοκρατίας σε συνδυασμό με το παιδομάζωμα του 1705, το οποίο κατέληξε σε σφαγή των απεσταλμένων της Πύλης και έγινε αφορμή πολλοί κάτοικοι να «βγουν» στο βουνό. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ηθική και υλική υποστήριξη του Δήμου, ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη, ενώ η κορύφωση έρχεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πλατεία Καρατάσου.

Καρπενήσι
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, θα ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες από τον Δήμο Καρπενησίου αποκριάτικες εκδηλώσεις και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Ομάδες καρναβαλιστών με πρωτότυπες αυτοσχέδιες εμφανίσεις θα κάνουν το πέρασμά τους ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Ζηνοπούλου για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αποκριάτικη γιορτινή ατμόσφαιρα με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, μυρωδιές και τσίκνα από παραδοσιακά λουκάνικα, καραμελοπόλεμος και latin ρυθμοί. Το party θα απογειώσει ο γνωστός πατρινός DjΤάκης Νίαρος! Πιστεύοντας στην παράδοση του τόπου, αναβιώνονται ήθη και έθιμα από τα παλιά για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Πρωταγωνιστές θα είναι τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου που θα ετοιμάσουν για μας την αναπαράσταση του «Βλάχικου γάμου» αλλά και άλλων αποκριάτικων δρώμενων με εντυπωσιακές φορεσιές!

Γιάννενα
Το Καρναβάλι στα Ιωάννινα είναι περισσότερο γνωστό για τις «Τζαμάλες», Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι η ημέρα που πραγματοποιούνται. Οι «Τζαμάλες» είναι ένα έθιμο που υπάρχει από τον 19ο αιώνα, και πρόκειται για μεγάλες φωτιές όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται το γνωστό γαϊτανάκι.

Κοζάνη
Μασκαράδες περιφέρονται στους δρόμους, λαϊκοί οργανοπαίκτες και μπάντες δίνουν τον ρυθμό, το κρασί και τα κεράσματα προς τους επισκέπτες της πόλης δίνουν και παίρνουν, ενώ οι διονυσιακές αισχρολογίες δεν λείπουν ούτε από τους κοζανίτικους εορτασμούς, που φημίζονται για το κέφι τους. Το ανανεωμένο Καρναβάλι της πόλης έχει την μορφή θεατρικών παραστάσεων με ιστορικά και μυθολογικά θέματα. Το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση αρμάτων, και η καλύτερη ομάδα βραβεύεται στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.