Το σπίτι του «Γέρου του Μοριά» σήμερα λειτουργεί ως μουσείο

Στην Αλωνίσταινα υπάρχουν αρκετές παλαιές κατοικίες, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Το εσωτερικό του σπιτιού όπου έζησε ο Κολοκοτρώνης

Αλωνίσταινα: Γη με ιστορία!

4882 Επισκέψεις στο άρθρο

Τριγυρισμένη από έλατα και απλωμένη σε ένα καταπράσινο φαράγγι, η Αλωνίσταινα είναι ένα από τα γραφικότερα και ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας.

 

Σήμερα η Αλωνίσταινα κρατάει την παραδοσιακή μορφή της και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Έχει επίσης εμπλουτισθεί με πέτρινες αναπλάσεις στους δρόμους και στον περίγυρο. Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει το μαρμάρινο μνημείο της Ζαμπίας Κωστάκη. Απέναντί της η εξαιρετική μονόκλιτη Βασιλική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που δεσπόζει από το 1742 και γιορτάζει το καλοκαίρι με πανηγύρι. Ανάμεσα στα γεροδεμένα πετρόκτιστα σπίτια ξεχωρίζει το σπίτι της οικογένειας των Τουρκοβασίληδων, κτίσμα του 1825, που κάηκε το 1926 από τον Ιμπραήμ και ξανακτίστηκε το 1829.

 

Τι να δείτε

Στην Αλωνίσταινα υπάρχουν αρκετές παλαιές κατοικίες, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηρίζονται από πολλά και μεγάλα τοξωτά ανοίγματα και είναι χτισμένα από λαγκαδινούς πρωτομαστόρους. Ξεχωρίζουν η οχυρή πυργόσχημη κατοικία της οικογενείας Δημητρακοπούλο (ή Τουρκοβασίλη), κτίσμα της περιόδου της Επανάστασης και η οικία Κωνσταντάκου Δημητρακόπουλου, πετρόκτιστο διώροφο με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, που χτίστηκε το 1847 από το λαγκαδινό πρωτομάστορα Γιαννακό Γαρδίκα. Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους είναι η πηγή Κεφαλάρι. Ακριβώς δίπλα της σώζεται ένα από τα χάνια που εξυπηρετούσε τους περαστικούς και χρησίμευε για την ξεκούραση των ζώων.

 

Off road προτάσεις

Από την Αλωνίσταινα συνεχίζουμε σε υπέροχο δάσος, στριφογυρνώντας τις αλλεπάλληλες κορδέλες του δρόμου για ακόμη 4 χλμ., μέχρι να συναντήσουμε τη διασταύρωση για Λιμποβίσι. Στρίβουμε δεξιά, πατάμε σε βατό χωματόδρομο και φτάνουμε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Από εδώ συνεχίζουμε σε ασφάλτινο δρόμο για 4 χλμ. έως ότου βγούμε στο δρόμο που συνδέει το Χρυσοβίτσι με τη Βυτίνα. Από το ήσυχο Χρυσοβίτσι έχετε τρεις εξίσου αξιόλογες επιλογές. Εύκολα, λοιπόν, ακολουθώντας πάντα καλούς ασφάλτινους δρόμους, μπορείτε να κατηφορίσετε για Στεμνίτσα (16 χλμ.). Επίσης, μπορείτε να στραφείτε νότια, με προορισμό τα χωριά Πιάνα, Ροεινό, Δάβεια και να καταλήξετε στην Τρίπολη (25 χλμ.) Από το Χρυσοβίτσι θα έχετε τη δυνατότητα, με βόρεια πορεία, να επιστρέψετε στη Βυτίνα μέσω των χωριών Ελάτη – Πυργάκι, μια διαδρομή που δεν ξεπερνά τα 20 χλμ. και πραγματοποιείται όλη μέσα σε πυκνό ελατοδάσος.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr