Έδεσσα σημαίνει υδάτινη γοητεία!

Αποψη της ιστορικής συνοικίας του Βαροσίου

Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και χρώματα

Έδεσσα: Ένας τόπος για εξερεύνηση

4338 Επισκέψεις στο άρθρο

Μια εξαιρετικά όμορφη περιοχή με βαθιά σχέση με τη φύση και το περιβάλλον είναι η περιοχή της Έδεσσας. Πολυήμερες διακοπές αλλά και αποδράσεις του Σαββατοκύριακου με πλήθος προτάσεων που πηγάζουν μέσα από την ανάδειξη των τοπικών και παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική.

 

Κύριος πόλος έλξης  του τουρισμού είναι η μοναδικά όμορφη πόλη της Έδεσσας με τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ελλάδα. Μοναδικές εικόνες απείρου φυσικού κάλλους είναι αυτές που δημιουργεί ο καταρράκτης «Κάρανος» με τα νερά του Εδεσσαίου ποταμού, πέφτοντας από ύψος 70 μέτρων! Στο Πάρκο των Καταρρακτών θα θαυμάσετε επίσης τον διπλό καταρράκτη και το σπήλαιο κάτω από τον βράχο του καταρράκτη.

 

Συνοικία «το όνειρο»…

Όμως η Έδεσσα δεν είναι μόνο οι καταρράκτες. Η συνοικία «Βαρόσι», μια συνοικία με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σοκάκια, μουσεία, ξενώνες και πολλές άλλες εκπλήξεις , είναι μια βόλτα στο χθες που θα σας συναρπάσει! Περιηγηθείτε στην πόλη και κατευθυνθείτε στο Βαρόσι, την ιστορική συνοικία της Έδεσσας. Ακολουθήστε το ρολόι του χρόνου και αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν σε κάθε πλακόστρωτο στενάκι, που κρύβει και μια διαφορετική ιστορία.

 

Σεργιάνι στα σοκάκια

Στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης και κυρίως να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, η Έδεσσα φαίνεται να ήταν οχυρωμένη σε δύο επίπεδα. Στην Κάτω Πόλη, που ονομαζόταν Λόγγος, και στην Ακρόπολη. Στα χρόνια του Βυζαντίου, η ζωή στην Κάτω Πόλη φθίνει και οργανώνεται σε οικισμό στην ακρόπολη, την Ανω Πόλη, στην περιοχή όπου βρίσκεται και η σημερινή. Σε ιστορικά κείμενα της εποχής, η πόλη αναφέρεται με την προσωνυμία «Θεοφρούρητο Κάστρο των Βοδενών». Το 1839, το «Κάστρο των Βοδενών» καταστρέφεται και ο οικισμός επεκτείνεται έξω από τα τείχη. Έτσι, δημιουργούνται νέες συνοικίες, κυρίως αλλόθρησκες, ενώ οι χριστιανοί παραμένουν μέσα και γύρω από τον αρχαιότερο πυρήνα, κατανεμημένοι σε τρεις μεγάλες συνοικίες.

Το Βαρόσι είναι η πρώτη χριστιανική συνοικία που ιδρύεται και αποτελεί εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στο χώρο της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης. Το 1944 οι Γερμανοί έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας, επειδή χρησίμευε ως κέντρο των αντιστασιακών.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποκατάσταση των βαροσιώτικων σπιτιών, η οποία στηρίχτηκε στη μελέτη ανάπλασης του Βαροσίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Βαρόσι αποτελεί τη μοναδική συνοικία που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας, διατηρώντας έτσι ζωντανές τις μνήμες της πόλης. Σήμερα, στη συνοικία λειτουργούν μουσεία, αίθουσες τεχνών, όμορφοι ξενώνες και εστιατόρια. Μια μοναδική πρόταση!

 

Τα αρχοντικά του Βαροσίου

Ένα από τα ομορφότερα σπίτια της συνοικίας είναι το Αρχοντικό Βαλάσα. Το αρχοντικό αυτό, που κτίστηκε το 1841, παρουσιάζει εξωτερικά και εσωτερικά τα γνωρίσματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ στην αυλή του βρίσκεται οργανωμένο ιδιωτικό παρεκκλήσι. Είναι μάλιστα η μοναδική κατοικία της οποίας ο εσωτερικός διάκοσμος σώζεται έως σήμερα.

Από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της παραδοσιακής συνοικίας είναι η οικία Γιούρσμη, στην οδό Μακεδονομάχων. Πρόκειται για διώροφη κατοικία, στους χώρους της οποίας ενσωματώνεται και σηροτροφείο. Το ισόγειο και οι δύο όροφοι του σπιτιού (1ος όροφος: χειμερινή και 2ος όροφος θερινή κατοικία) βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον κουκουλώνα.

Η οικία Τσάμη, που βρίσκεται στην οδό Αρχ. Μελετίου, είναι μοναδικό παράδειγμα παραδοσιακού σπιτιού με εσωτερικό W.C. Μακέτα της εκτίθεται στο Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί και η οικία Σκίπη – Φράγκου, που βρίσκεται στην οδό Μακεδονομάχων 21. Κτίστηκε τον 19ο αιώνα και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική.