«Πελάδες» στη λιμνοθάλασσα, στο δρόμο για Τουρλίδα.

Εύκολα από τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου θα ανηφορίσετε για τα έλατα της ορεινής Ναυπακτίας.

Θεα στο λιμάνι της Ναυπάκτου από το κάστρο.

Χειμερινό δειλινό στο μεσαιωνικό λιμάνι.

Αιτωλοακαρνανία: Ο τόπος των αντιθέσεων

6951 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τη μία τα παράλια του Κορινθιακού, η θέα απ το κάστρο της Ναυπάκτου, τα ήπια καταπράσινα γύρω τοπία του Μεσολογγίου ποτισμένα από την αρμύρα σου εμπνέουν τη γαλήνη. Από την άλλη τα έλατα, ο βουνίσιος αέρας, αλλά και η ζωηρή υδάτινη παρουσία των ποταμών Εύηνου και Αχελώου σε προσκαλούν σε εξερευνήσεις, δράση και περιπέτεια…

 
Αυτό το ξέρετε;
Το 1571, σε μία ναυμαχία που έμεινε στην ιστορία με το όνομά της όμορφης πόλης της Ναυπάκτου, συγκρούστηκαν ο ενωμένος Ευρωπαϊκός με τον Τούρκικο. Τότε τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του πολεμώντας ο Μιχαήλ Θερβάντες (το άγαλμα του κοσμεί σήμερα την πόλη και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του λιμανιού στο επονομαζόμενο «Πάρκο Θερβάντες»).

Ένας ιδιαίτερος τόπος όπου μέσα σε λίγα χιλιόμετρα σμιγούν τα χιόνια της ορεινής Ναυπακτίας με τα ειδυλλιακά παράλια του Κορινθιακού κόλπου και τα υπήνεμα τοπία της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου με τη γαλήνη των λιμνών Λυσιμαχία και Τριχωνίδα. Οικολογία και ιστορία, πολιτισμός και παράδοση, δράση και αδρεναλίνη, συνυπάρχουν και σε προκαλούν για δυνατές συγκινήσεις. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας δεν θα σας αρέσει απλά, θα σας συνεπάρει και θα σας ταξιδέψει σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο και την φύση.

Απόδραση στα έλατα
Με αφετηρία τη Ναύπακτο μπορούν πραγματικά να γίνουν αμέτρητες ορεινές εξορμήσεις. Ενδεικτικά να παρουσιάσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που οδηγεί στα χωριά Ελατού και Aνω Χώρα όπου υπάρχει σημαντική υποδομή για διαμονή και φαγητό (55 χλμ. από Ναύπακτο).

Ένα χωριό σε πασσάλους
Ο δρόμος που συνδέει το Μεσολόγγι με το ψαροχώρι Τουρλίδα κατασκευάστηκε το 1884 πάνω στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβα. Στη διάρκεια της πορείας σας θα δείτε τις "πελάδες", τις χαρακτηριστικές ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύοντα τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι. Παλιότερα όλα τα σπίτια του χωριού Τουρλίδα ήταν χτισμένα πάνω σε πασσάλους. Σήμερα υπάρχουν ακόμη αρκετά παλιά παραδοσιακά κτήρια που αξίζει να αναζητήσετε.

Στάση για καφέ στο μεσαιωνικό λιμάνι
Φτάνοντας λοιπόν στην αιτωλοακαρνανική καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, μη βιαστείτε να αρχίσετε τις εξερευνήσεις. Χαλαρώστε στη λιακάδα πίνοντας το καφεδάκι σας στο μεσαιωνικό λιμάνι, χαζεύοντας τo σουλάτσο ανθρώπων και πλεούμενων και καταστρώστε τα χαλαρά τα σχέδια σας για τις βόλτες και τις εκδρομές σας.

Η θέα από το κάστρο
Οπωσδήποτε θα πρέπει να ανεβείτε στο κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του δασωμένου λόφου. Ο δρόμος ξεκινά μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου και καταλήγει στην είσοδο του κάστρου (ώρες επίσκεψης καθημερινά 8πμ-3μμ εκτός Δευτέρας). Στο κάστρο μπορείτε να έρθετε και με τα πόδια από το λιμάνι ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Από το ψηλότερο σημείο η θεα στο σύνολο του Κορινθιακού κόλπου είναι απίστευτη.

Δείτε
Το Φετιχέ Τζαμί κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελή με την κατάληψη της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, το 1499. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό κατάστημα. Σήμερα πλήρως ανακαινισμένο από την 22η Εφορεία Αρχαιοτήτων, προσφέρει "στέγη" σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα το δείτε στο παλιό λιμάνι πίσω από την ανατολική προβλήτα.

Αδρεναλίνη στα ύψη
Δέκα έξι χιλιόμετρα βόρεια της Ναύπακτου κοντά στο χωριό Βλαχομάντρα, στην τοποθεσία "Χάνι Μπανιά" βρίσκεται ο ποταμός Εύηνος. Εδώ υπάρχουν οι βάσεις των εταιρειών υπαίθριων δραστηριοτήτων όπου τα Σαββατοκύριακα συναντιούνται όλοι οι «επίδοξοι» rafters. Οι βάρκες ρίχνονται στο νερό λίγο ανατολικότερα, στη γέφυρα του Πόρου και η περιπέτεια αρχίζει!

Περίπατοι στο Μεσολόγγι
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της Ιερής Πόλης είναι ο Κήπος των Ηρώων που ιδρύθηκε το 1830 με διαταγή του Καποδίστρια και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πίσω από το τείχος. Από εδώ θα περπατήσετε ως το ιστορικό κέντρο όπου στο κτήριο του Δημαρχείου θα δείτε το σημαντικό «Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης», ακόμη θα επισκεφθείτε τη «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης» και τα ιστορικά κτήρια όπου ζούσαν ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και ο Χαρ. Τρικούπης.

Εξερευνήσεις
Δείτε τις Αλυκές όπου παράγεται το καλύτερο αλάτι στη Ελλάδας και σε μικρή απόσταση το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς», όπου ερχόταν με βάρκα για να ξαποστάσει ο Λόρδος Βύρωνας. Επισκεφθείτε τον απότομο ασβεστολιθικό βράχο της Βαράσοβας ο οποίος ξεπηδά με 917 μέτρα ύψος πλάι στη θάλασσα και θεωρείται από τα πιο αξιόλογα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας. Αναζητήστε το μοναστήρι του Αγ. Συμεών (17ος αι) τα αρχαία θέατρα της Πλευρώνας και των Οινιάδων κοντά στο χωριό Κατοχή.

Πάμε για ουζάκι
Το Αιτωλικό απέχει 12 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και είναι κτισμένο πάνω σε ένα νησί και συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα γεφύρια, μήκους περίπου 250 και 300 μέτρων το καθένα.

Μοναδικά προϊόντα της λιμνοθάλασσας
Αξιοποιώντας τη γνώση εκατοντάδων χρόνων και τη σύγχρονη τεχνολογία οι παραγωγοί αυγοτάραχου έκαναν πασίγνωστο το προϊόν τους εντός, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ακόμη αξίζει να δοκιμάσετε και να αγοράσετε και άλλα μοναδικά προϊόντα της λιμνοθάλασσας όπως είναι το χέλι σουβλάκι ή ψητό, ο παστός σπάρος και οι «λίγδες» (μικρές τσιπούρες).

Αγρίνιο, η ιστορία του καπνού
Η εξέλιξη της πόλης συνδέθηκε στενά με το εμπόριο του καπνού και μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές προσωπικότητες της προπολεμικής Ελλάδας, τον Ευάγγελο Παπαστράτο ο οποίος υπήρξε ιδρυτής της ομώνυμης μεγάλης καπνοβιομηχανίας. Περπατήστε στο δημοτικό πάρκο επισκεφθείτε το Αρχ. Μουσείο, την Γλυπτοθήκη «Χ. Καπράλος» το λαογραφικό μουσείο. Πραγματοποιώντας σύντομες εκδρομές θα επισκεφθείτε την Αρχαία Στράτο, τα φράγματα του Αχελώου, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία, Αμβρακία και Οζερό.