Ορεινή Ναυπακτία, ένας τόπος μαγικός.

Στην... ελατοσκέπαστη Ελατού!

9589 Επισκέψεις στο άρθρο

Χωριά πνιγμένα στα έλατα. Ολόγυρα κορφές, ρεματιές, ποτάμια... Ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που μεταμορφώνεται ανάλογα την εποχή που θα το επισκεφτείς.

 
Πώς θα πάτε:
Η Ναύπακτος απέχει από την Αθήνα μέσω Ρίου - Αντίρριου 224 χλμ. και μέσω Δελφών-Γαλαξιδίου 260 χλμ. ενώ από τη Θεσ/νίκη 465 χλμ . Θα έρθετε μέχρι τις Θερμοπύλες κι από εκεί θα πάρετε τον νέο εθνικό δρόμο για Μπράλο, Γραβιά, Αμφισσα. Πρατήριο βενζίνης θα βρείτε στο Ευπάλιο, 35 χλμ. από Ελατού.

Τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου από τον ατίθασο ορεινό κόσμο των βουνών της Ναυπακτίας δεν απέχουν παρά μόλις 40 χιλιόμετρα! Μικρή απόσταση θα έλεγε κανείς με πρώτη σκέψη, ικανή όμως να σου φέρει τα πάνω-κάτω, καθώς από το ήπιο κλίμα της ακτογραμμής μπορείς να βρεθείς με μιας στην αγκαλιά της μαγευτικής φύσης. Δέκα χιλιόμετρα από Ναύπακτο συναντάμε το χωριό Ευπάλιο απ όπου ουσιαστικά ξεκινά η ανάβαση. Οι στροφές πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο ανηφορικές. Προσπερνάμε τη διασταύρωση για Ποτιδάνεια, τη γέφυρα του Μόρνου και τη διασταύρωση για Λιδορίκι και φτάνουμε στο ορεινό χωριό Λιμνίτσα (650 υψ.), το πρώτο της διαδρομής μας για την Ορεινή Ναυπακτία. Στη συνέχεια ακολουθεί η Τερψιθέα με τις όμορφες εκκλησιές και τα τρεχούμενα νερά. Από εδώ και πάνω η όψη στο τοπίο πραγματικά αλλάζει καθώς εμφανίζονται τα πρώτα έλατα. Πίσω από τις κορφές των ψηλόκορμων δέντρων δεν θΆ αργήσουν να ξεπροβάλλουν τα σπίτια της Ελατούς, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ιστορική Ελατού: Κάτοικοι της Ορεινής Ναυπακτίας ήταν οι Αποδοτοί, συγγενικό φύλο των Αιτωλών. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα των αρχαίων Αποδοτών ήταν το Αιγίτιο που πιθανόν να βρισκόταν στις παρυφές του όρους Κόρακα. Η πόλη σύμφωνα με τον Θουκυδίδη καταλήφθηκε από τους Αθηναίους με στρατηγό τον γνωστό ρήτορα Δημοσθένη το 426 π.Χ. Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους σαν Όρος Ομάλια (1694 υψ.). Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν την επανάσταση του 1821 από τις ακτές και το Μοριά για να αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση.
Μέχρι το 1928 το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ελετσού ή Ελετζού, πιθανόν σλάβικης προέλευσης που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Στη θέση Παλαιοχώρι έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων αγνώστου-προς το παρόν- προέλευσης. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες μαστόρους.
Σήμερα το χωρίο καθώς διαθέτει ένα από τα πιο φιλόξενα ξενοδοχεία της Ορεινής Ναυπακτίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για θαυμάσιες εκδρομές σε όλη την ορεινή περιοχή.

Με αφετηρία της Ελατού: Ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει την Ελατού και συνεχίζει με αρκετές στροφές μέσα από μια διαδρομή μοναδικής φυσικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς για τις γειτονιές της Ανω και Κάτω Χώρας. Η Ανω Χώρα απλώνει τις γειτονιές της σε ύψος 1100 μέτρων στη ράχη μιας δασωμένης ελατοπλαγιάς και σκαρφαλώνει έως το ύψωμα ενός απότομου και βραχώδους λόφου ενώ αντίκρυ ξεχωρίζει η ράχη του βουνού Σύρτα (ψηλότερη κορφή 1.460μ.). Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η Κάτω Χώρα, ένα σαφώς πιο μικρό οικιστικό σύμπλεγμα. Από την Ανω Χώρα θα επισκεφθείτε το χωριό Αμπελακιώτισσα (14 χλμ.) για να δείτε το ιστορικό μοναστήρι (κτίσμα του 1456) όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα. Από Ανω Χώρα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι η διαδρομή που θα σας φέρεις το χωριό Κρυονέρια και από εκεί στις όχθες της νεότευκτης λίμνης του Εύηνου.

Εξερευνήσεις
Ψηλά στο Αι Γιάννη: Από την Ελατού θα πάρετε το δρόμο για Ανω Χώρα στο ελατοσκέπαστο αυχένα «Σκοτωμένος» θα στρίψετε αριστερά το βατό χωματόδρομο (6 χλμ.) που θα σας φέρει στο ύψωμα του Αη Λια. Στο σημείο αυτό θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε ως τη δασική τοποθεσία όπου υπάρχει το ξωκλήσι του Αη Γιάννη. Από εδώ κατηφορίζετε προς Ανω Χώρα

Μόνο για 4χ4: Από το κέντρο της Ελατούς ζητήστε να σας δείξουν το χωμάτινο δρόμο για Αλποχώρι (11 χλμ.). Από εδώ θα βγείτε στο ύψωμα «Χαρατσί» και θα συνεχίσετε για την κορφή Ομάλια όπου υπάρχει ένα υπέροχο οροπέδιο με θεα περιφερειακή στα βουνά και τον Κορινθιακό κόλπο.

Το μονοπάτι του Κάκαβου: Συνδέει τα χωριά Ανω Χώρα και Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από την πανέμορφη χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος. Το μονοπάτι δεν συντηρείται σωστά, ωστόσο για τον έμπειρο πεζοπόρο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχετικά πιο βατό είναι το πρώτο τμήμα από Ανω Χώρα μέχρι το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι (διάρκεια 90 λεπτά). Πληροφορίες και σχετικές οδηγίες θα σας δώσουν από στο ξενοδοχείο της Ελατούς.

Κείμενα - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης (www.viewsofgreece.gr)