Το πολύχρωμο λιμανάκι στο Φισκάρδο

Η Ασος είναι κτισμένη στο «λαιμό» που ενώνει το νησί με τη χερσόνησο

«Βουτιά» στην Κεφαλλονιά

4278 Επισκέψεις στο άρθρο

Όλα τα μυστικά για να περάσεις καλά στο πιο ενδιαφέρον και συνάμα πιο πολυσύχναστο σημείο της Κεφαλλονιάς. Οι καλύτερες παραλίες, κρυφές διαδρομές, επιλογές στο φαγητό και στη διαμονή.

 
Πληθωρική, με απίστευτες παραλίες και ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, η Κεφαλλονιά δε χρειαζόταν τις κάμερες του Hollywood για να αναδείξει τις αμέτρητες ομορφιές της. Στο βόρειο άκρο του νησιού, αναμφίβολα, το Φισκάρδο αποτελεί από μόνο του έναν ιδιαίτερο προορισμό. Μόνο που αν έρθεις ανοργάνωτος, το πιο πιθανό από όλα είναι να χαθείς μέσα στην πολυκοσμία.

Το νόημα είναι στο ταξίδι
Καταρχήν, το σύνολο της διαδρομής από το λιμάνι της Σάμης ως το βορειότερο άκρο του νησιού, όπου βρίσκεται το Φισκάρδο, είναι σκέτη απόλαυση, καθώς δεν κυλά ούτε ένα βαρετό χιλιόμετρο. Το υπερθέαμα του Μύρτου, καθώς ποζάρει προκλητικά κάτω από τα πόδια σου, είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα και βρίσκεσαι να χαζεύεις το πανόραμα της χερσονήσου του Ασου, ένα κομμάτι γης που συνδέεται με έναν στενό αυχένα με το υπόλοιπο νησί, λες και το έβαλε σκοπό να σαλπάρει για το πέλαγος. Στη συνέχεια ο δρόμος απομακρύνεται από τη θάλασσα και διασχίζει μια καταπράσινη μεσόγεια και δροσερή περιοχή, κατάστικτη από συμπαθητικά χωριά.

Εκδρομές – Ακρογιάλια
Βόρεια του λιμανιού (1,5 χλμ. άσφαλτος) βρίσκεται το βοτσαλωτό ακρογιάλι Έμπλυσι με διάφανα νερά, πλαισιωμένο από βράχυνες πλάκες. Στις παρυφές του οικισμού με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ξεδιπλώνονται λιλιπούτειοι βοτσαλένιοι όρμοι (Καμινάκια), που όμως είναι εξαιρετικά πολυσύχναστοι. Εντυπωσιακή είναι και η μικρή παραλία Φώκι (2,5 χλμ. σε ασφάλτινο δρόμο), που αναπτύσσεται νοτιοανατολικά από το Φισκάρδο, σε σημείο ειδυλλιακό, κατάφυτο από κυπαρίσσια και πεύκα, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εδώ τελειώνουν τα εύκολα και αρχίζουν οι αναζητήσεις σε σκονισμένους χωματόδρομους, από τους οποίους αρκετοί έχουν ως φυσική κατάληξη κάποιο απόμερο ακρογιάλι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δαντελωτές παραλίες στα δυτικά της χερσονήσου. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο, με κατεύθυνση προς Αργοστόλι, στο ύψος του χωριού Μάγκανος, στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε προς την παραλίες Αλατιές. Εύκολα από εδώ θα προσεγγίσουμε την απλωτή ακρογιαλιά Αγ. Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχει και ταβέρνα.

Για τους πιο φανατικούς της οδήγησης σε χώμα, θα προτείνουμε το στρυφνό χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Αντιπάτα και οδηγεί, μετά από μικρή περιπέτεια 2 χιλιομέτρων μέσα από πευκοδάση και χέρσα χωράφια, στην τοποθεσία Δαφνούδι, στο βορειότερο σημείο της Κεφαλλονιάς – πιθανόν να χρειαστεί να περπατήσετε καμιά 300αριά μέτρα- όπου υπάρχει μια απάτητη παραλία.

Ξεκινώντας και πάλι από Φισκάρδο, συναρπαστική είναι και η διαδρομή που οδηγεί στα μεσόγεια και καταπράσινα χωριά της χερσονήσου. Στην αρχή ακολουθούμε τον ευχάριστο ασφάλτινο δρόμο που παίζει με διασκεδαστικές στροφές, καθώς ακολουθεί το περίγραμμα των ακτών. Περνάμε τον όρμο Φώκι και συνεχίζουμε για Κατσαράτα (2 χλμ.). Διασχίζουμε το χωριό μέσα σε ένα όργιο μεσογειακής βλάστησης, ανακαλύπτουμε τη βαλτώδη παραλία Δολίχα ακολουθώντας πολύ στενό και δύσκολο χωμάτινο οδόστρωμα και τους οικισμούς Ματθαιάτα, Στρατίδι, που είναι πνιγμένοι στο πράσινο. Από εδώ βγαίνουμε εύκολα στον κεντρικό δρόμο, έχοντας ολοκληρώσει το γύρο της χαρακτηριστικής χερσονήσου.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr