Φυσική και... γεωμετρία!

8154 Επισκέψεις στο άρθρο

Βόρεια της Ναυπάκτου, δεν είδατε ακόμη τίποτε. Η Ορεινή Ναυπακτία, το ανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, ανάμεσα στη λίμνη Τριχωνίδα και τη Φωκίδα, διανθίζεται από γραφικά κατάφυτα χωριά που σας ανοίγουν την καταπράσινη αγκαλιά τους. Βελανιδιές, έλατα, οξιές, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια αγκαλιάζονται στα νερά της μαγευτικής Ευηνολίμνης, ώστε η Ορεινή Ναυπακτία να είναι κατηγορία από μόνη της. Αν είχε άλλο όνομα, θα ήταν συμπανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο της φύσης, από τις ρεματιές μέχρι το καγιάκ και την ορεινή ποδηλασία. Συνδυάστε φυσική με γεωμετρία και παίξτε «μπάλα» στις καλύτερες αετοφωλιές.

 

Και η φύση έχει τα τρίγωνά της…

ΚΟΡΥΦΗ Α για γλυκά ταψιού

Τα χωριά Άνω - Κάτω Χώρα, Πλάτανος και Σίμος δημιουργούν ένα νοητό τρίγωνο που κρατά καλά φυλαγμένες τις ομορφιές του τόπου. Την πρώτη κορυφή του φυσικού τριγώνου σχηματίζουν η Άνω Χώρα και η Κάτω Χώρα, χωριά με παραδοσιακό χρώμα και τουριστική κίνηση, απλωμένα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, έλατα, πεύκα, φυλλοβόλα δέντρα και τρεχούμενα νερά. Το ενδιαφέρον σας, ιστορικά, θα μονοπωλήσει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Άνω Χώρα, ενώ το φαράγγι του Κάκαβου, ιδεώδες για περιπατητικές διαδρομές, θα σας μείνει αξέχαστο. Είστε σε υψόμετρο 1030 μ.!

Με αφετηρία αυτό το σχήμα, θα ανακαλύψετε τους γραφικούς οικισμούς της Ορεινής Ναυπακτίας για να έρθετε σε μια πρώτη γνωριμία με την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ΒΔ από την Άνω Χώρα βρίσκεται η Αμπελακιώτισσα, χωριό με πετρόχτιστα σπίτια. Εσείς που είστε λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού θα σταθείτε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και στην κοντινή μονή Αμπελακιώτισσας. Η τοπική παράδοση θέλει την εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε το 1455, να προέρχεται από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Το καθολικό της μονής ιδρύθηκε το 1456, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του χρονολογείται από το 1871. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από την Κάτω Χώρα και ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα σε ελατοσκέπαστη περιοχή, εσείς, οι ταξιδιώτες του φυσιολατρικού σθένους θα γνωρίσετε τα Κρυονέρια, ένα χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο που εντυπωσιάζει με την αγέρωχη φύση του. Περιηγηθείτε ανατολικά και ΝΑ από την Άνω Χώρα για να ανταμώσετε την Ελατού, χωριό χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, και την Τερψιθέα, χτισμένη αμφιθεατρικά. Ακόμη νοτιότερα, κοντά στα όρια με τη Φωκίδα, η προσοχή σας θα σταθεί στην Λιμνίτσα, το περίφημο «μπαλκόνι» με θέα της Ορεινής Ναυπακτίας. Πιείτε καφέ στη χόβολη με συνοδευτικό μια πάστα ταψιού. Πάρτε και τοπικά εδέσματα, γλυκά κουταλιού, τραχανά και σπιτικές χυλοπίτες.

ΚΟΡΥΦΗ Β για κρασάκι

Σας περιμένει άλλο ένα ωραίο χωριό, ο Πλάτανος. Αυτό το κεφαλοχώρι διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας. Πιείτε καφέ στη γραφική πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα παλαιά κτίρια (δημοτικό - γυμνάσιο, νοσοκομείο), δείτε το μουσειακό χώρο, αφιερωμένο στην εθνική αντίσταση, που διαθέτει λαογραφική συλλογή και ζυγώστε τα ξωκλήσια με την ωραία θέα (Άγιος Ταξιάρχης, Άγιος Γεώργιος). Στον Πλάτανο θα τσακώσετε, από κοντά, και τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη, ο οποίος είχε εκεί το αρχηγείο του. Το  υπέροχο φυσικό περιβάλλον και το υγιεινό κλίμα, που κάνουν τον Πλάτανο ξεχωριστό, δεν μπορεί παρά να σας συναρπάσουν. Φυσικά τις καλύτερες κριτικές έχει αποσπάσει και το κρασί του. Ζητήστε το από τους ντόπιους. Επίσης, -αν δεν έχετε πιει-, από εδώ θα μεταβείτε εύκολα στο φράγμα και στην τεχνητή λίμνη του Εύηνου (Ευηνολίμνη), με τη γέφυρα στο ανατολικό άκρο της. Καλό είναι, βέβαια, να ξέρετε ότι μαγευτική θέα στην τεχνητή λίμνη προσφέρουν τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα και Κλεπά. Στην Περδικόβρυση, οικισμό χτισμένο σε επιβλητική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση, μπορείτε να κάνετε μια στάση για φαγητό με θέα στην τεχνητή λίμνη. Χωριάτικες πίτες, γίδα βραστή, κόκορας και ζουμερά κρέατα σας υπόσχονται ανταμοιβή για το περπάτημα. Επίσης, πολλές ταβέρνες έχουν μυζηθρόπιτα και αγριογούρουνο στιφάδο με πράσο. Όπου και να μείνετε για φαγητό, θα έχετε καλές ασφαλείς επιλογές.

ΚΟΡΥΦΗ Γ

Πώς το σφάζουν το κουνέλι;

Τέλος, ο Σίμος αποτελεί την τρίτη κορυφή του νοητού τριγώνου στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας. Φωτογραφίστε τα πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ανάψτε κεράκι στην εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, και προσκυνήστε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που κατέχει δεσπόζουσα θέση.  Για φαγητό, θα βρείτε σπεσιαλιτέ όπως κουνέλι στιφάδο, χοιρινό με μουστάρδα κρασάτο ή με λάχανο, αρνάκι στη γάστρα λαδορίγανη, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, μπεκρή μεζέ σπετσοφάϊ, μοσχαράκι κοκκινιστό και πίτες όπως χορτόπιτα, τραχανόπιτα, μακαρονόπιτα.

TIP

Ενδιαφέρουσες, επίσης, είναι οι διαδρομές προς την Περίστα και τον Πέρκο καθώς και προς την Καστανιά. Ένα από τα πλέον αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας είναι το περίτεχνο τοξωτό γεφύρι της Αρτοτίβας, στις όχθες του Εύηνου, νοτιοδυτικά από τον Πλάτανο.