Γαστρονομική κόλαση χωρίς προηγούμενο!

18991 Επισκέψεις στο άρθρο

Σπεντζοφάι και φασόλες, Χουνκιάρ Μπεγιεντί και Κρουστάρια, τσιτσίραβλα και κολιτσιάνους, λουκάνικο με μηλίτη και γλυκό τριαντάφυλλο για το τέλος. Τα πιάτα του Πηλίου σε παρασέρνουν σε μια γαστρονομική εμπειρία δίχως τέλος, με υπογραφή τα πανέμορφα τοπία του κάθε χωριού. Γνώρισέ τα τώρα!

Για σπεντζοφάι, φασόλες και μετά καφέ στη χόβολη στο Κεντρικό Πήλιο
Το σπεντζοφάι είναι το παραδοσιακό πιάτο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς το κράμα από χωριάτικα ζουμερά λουκάνικα, πιπεριές πράσινες-από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα σπόρια στο καθάρισμα για να πέφτουν πιο ελαφριές στο στομάχι- και μελιτζάνες, είναι ακαταμάχητος πειρασμός. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο νόστιμο για τον ουρανίσκο αλλά και ευχάριστο στο μάτι που έχει χορτάσει ήδη από την πανδαισία των χρωμάτων του Πηλίου. Δεν σταματάς να βουτάς στη σάλτσα με τα λουκάνικα, καθώς αυτή η πηλιορείτικη σπεσιαλιτέ είναι για όλες τις εποχές και τα γούστα, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς. Συνιστάται για μεσημέρι συνήθως λόγω των καρυκευμάτων.
 
Για Χουνκιάρ Μπεγιεντί και Κρουστάρια συνοδεία τσίπουρου στο Βόλο
Στο Πήλιο, αρκετά από τα πιάτα σπεσιαλιτέ έχουν και μικρασιατική καταγωγή, καθώς και στο Βόλο υπάρχει η Νέα Ιωνία που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μία από αυτές τις σπεσιαλιτέ μικρασιατικής προέλευσης είναι το χουνκιάρ μπεγιεντί, μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας. Προτείνεται σε εσάς που λατρεύετε τη μελιτζάνα και δεν σας βαραίνει στο στομάχι. Ιδιαίτερο πιάτο με μαεστρία και μεράκι μαγειρεμένο, μπορεί να συνοδεύεται και από ρύζι μαγειρεμένο με το ζουμί του κοκκινιστού για ακόμη καλύτερη γεύση.
Για κάτι πιο στεγνό, δοκιμάστε μια ιδιαίτερη επιλογή πίτας, τα Κρουστάρια, η περίφημη πρασόπιτα. Το μυστικό βρίσκεται στη σύνθεση του μείγματος, όπου-εκτός από πράσα-οι Πηλιορείτισσες βάζουν λίγη κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι, καρότο και μαϊντανό. Η μίξη των χρωμάτων, χαρακτηριστικό της καλής μαγειρικής, εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα. Τα κρουστάρια, αυτά τα πεντανόστιμα μασούρια πρασόπιτας σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.
 
Για τσιτσίραβλα και κολιτσιάνους στην Πορταριά
Τσιτσιραβλιά είναι το τοπικό όνομα για την άγρια φιστικιά, που φύεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο στο Πήλιο από τα τρυφερά βλαστάρια της γίνεται ένα πολύ νόστιμο τουρσί. Την περίοδο της μεγάλης φτώχειας, οι κάτοικοι στο Πήλιο πειραματίστηκαν με τα κάθε είδους φυτά της πλούσιας πηλιορείτικης χλωρίδας και ανέπτυξαν μια σειρά από συνταγές για την κατανάλωσή τους. Κάθε Απρίλιο λοιπόν οι Πηλιορείτες σαν τα αγριοκάτσικα κρεμιούνται στους γκρεμούς για να μαζέψουν τα βλαστάρια της. Σκοπός η παρασκευή με άλμη ενός ονομαστού μεζέ, που ταιριάζει εντυπωσιακά με το τσίπουρο. Αντίστοιχα, οι κολιτσιάνοι (οι θαλάσσιες ανεμώνες) όσο τσουκτερές είναι στο μάζεμα τόσο ζουμερές και νόστιμες είναι όταν τηγανιστούν με κουρκούτι και συνοδέψουν τα ούζα και τα τσίπουρα. Μια αέρινη κρούστα αλευριού και μέσα μαλακό και ζεστό το ανεμωνάκι, που μυρίζει θάλασσα. Και δώσ του τα τσίπουρα!
 
Για χωριάτικο λουκάνικο με μηλίτη στον Κισσό
Πάνω από τον Αγιο Δημήτριο, με το παραδοσιακό χρώμα, ο Κισσός είναι από τα ομορφότερα και ψηλότερα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Αξίζει να σταθείτε εδώ για την ταβέρνα πλάι στην πλατεία με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που διαθέτει το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Με τους κισσούς να το κατακλύζουν, δεν χωρεί αμφιβολία πώς το χωριό πήρε το όνομά του. Όαση δροσιάς, ιδίως το καλοκαίρι, έμεινε γνωστός στην ιστορία και για το γεγονός ότι ο Ρήγας δίδασκε σε ένα μικρό σπιτάκι στην πλατεία, περίπου το 1775. Τρώγοντας το πεντανόστιμο πηλιορείτικο λουκάνικο με μηλίτη ή λουκανικάδα στην ταβέρνα βλέπετε μάλιστα και την προτομή του.
 
Για γλυκό τριαντάφυλλο στη Μακρινίτσα
Παρκάρετε στην πλατεία Μπράνη. Απολαύστε τη θέα από τη Μακρινίτσα της κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και δείτε γιατί δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται «το μπαλκόνι του Πηλίου». Θαυμάστε τα αρχοντικά Βασαρδάνη, Καραμαρλή, Μαραγκλή, Μουσλή, Ξηραδάκη και Βατσαρέα-Μαυράκη. Στην κεντρική πλατεία Ειρήνης μπείτε στην εκκλησία του Αι Γιάννη του Προδρόμου του 1792 και απαθανατίστε όμορφες στιγμές στην κρήνη με τα λιοντάρια του 1809 μέσα στα χειμωνιάτικα λευκά. Μην παραλείψετε την τοιχογραφία του Θεόφιλου από το πρόγραμμά σας. Βρίσκεται χωμένη σε ένα από τα γειτονικά ταβερνάκια της πλατείας. Καθίστε να ξαποστάσετε σε κάποιο από αυτά και δοκιμάστε το έδεσμα κάστανου και πικρής σοκολάτας. Για παραδοσιακή πηλιορείτικη γεύση, προτιμήστε το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, αν είστε από τους τυχερούς και το βρείτε. Επιπλέον, το αρωματικό ελληνικό πράσινο τσάι, τα βότανα για σαλάτα και το αμυγδαλέλαιο Βόλου είναι μερικά από τα ευεργετικά τοπικά προϊόντα της Μαγνησίας και του Πηλίου, της ξακουστής γης των Κενταύρων.
 
Για λάτρεις της κρεατοφαγίας ή για πιο εναλλακτικούς χορτοφάγους, το Πήλιο τα έχει όλα! Εσύ ποιο πιάτο διαλέγεις;