Η αρχόντισσα του Βορρά!
4620 Επισκέψεις στο άρθρο
Όλοι έχουν να λένε για τη μαγική θέα στα Μακεδονικά παράλια και το ανοικτό Αιγαίο από το φάρο και το ύψωμα του κάστρου. Όμως η Καβάλα δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός. Οι εξοχές της, τα γύρω βουνά, οι παραδοσιακές γειτονιές στη συνοικία της Παναγιάς, συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις.
Η νεότευκτη Εγνατία Οδός σαφώς και μίκρυνε τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι της Καβάλας χαζεύοντας τα πολύχρωμα πλεούμενα να κουρνιάζουν δίπλα στην προβλήτα, ή να ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να…ταξιδεύεις!
Πώς θα πάτε:
Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη, δια μέσου της νεότευκτης Εγνατίας οδού, ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι της Καβάλας (160 χιλιόμετρα). Η Καβάλα απέχει από την Αθήνα 670 χιλιόμετρα
Οι περιηγήσεις
Περίπατοι στην Παλιά Πόλη: Αριστερά από το λιμάνι πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς, απλώνει τις γειτονιές της η Παλιά Πόλη. Από το ναό του Αγίου Νικολάου θα ανηφορίσετε την οδό Πουλίδου. Θα περάσετε το Ιμαρέτ που θυμίζει «Χίλιες και μια νύχτες». Αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες, το έκτισε ο Αιγύπτιος πασάς Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε εδώ, το 1817. Λίγο πιο πάνω στην μικρή πλατεία, βρίσκεται το σπίτι του –σήμερα μουσείο- και το άγαλμά του. Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο δεσπόζει ο φάρος. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης μέχρι την κορφή του λόφου και το μεσαιωνικό κάστρο. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου.
Πίσω στο παρελθόν: Ο αρχαιότερος πρόγονός της σύγχρονης Καβάλας ήταν η Νεάπολη μια ισχυρή πόλη-κράτος που έκοβε δικό της νόμισμα και διετέλεσε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Αργότερα έδωσε τη θέση της στη βυζαντινή Χριστούπολη του Απόστολου Παύλου που ήρθε πρώτα εδώ από όλη την Ευρώπη για να διαδώσει τον Χριστιανισμό. Η ονομασία Καβάλα παρουσιάζεται στις αρχές του 16ου αιώνα.
Ιστορία από καπνό: Την ακμή και την ευρωστία της η Καβάλα την οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο. Μάλιστα το λιμάνι της το λιμάνι της έγινε το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο προς την Ευρώπη με τετραπλάσιο όγκο εξαγωγών κι από το ίδιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης! Τα καπνά προορίζονταν κυρίως για την αμερικάνικη αγορά. Η εκμετάλλευση των εργατών από τους καπνέμπορους προκαλούσε συχνά κινητοποιήσεις και αιματηρές συγκρούσεις με τις αρχές με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία του 1914. Στην πλατεία Καπνεργατών το κτήριο της αναπαλαιωμένης καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το μοναδικό στο είδος του «Μουσείο Καπνού» (2510-223344).
- Ο ποταμός Νέστος: Ανατολικά της Καβάλας βρίσκεται η Χρυσούπολη (30 χλμ. από Καβάλα) και νοτιότερα το χωριό Κεραμωτή (45 χλμ. από Καβάλα), το κοντινότερο σημείο πρόσβασης στο Δέλτα του Νέστου που είναι ένας από τους σπουδαιότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Αν. Μεσογείου. Τον Νέστο μπορείτε να τον εξερευνήσετε είτε με κανό καγιάκ ξεκινώντας από τα πανέμορφα στενά του που απλώνονται λίγο βορειότερα, είτε με τα πόδια ακολουθώντας σημαδευμένα μονοπάτια. Για όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή Καβάλας – Ξάνθης θα απευθυνθείτε στην εταιρεία River Land τηλ. 25410 62488 www.riverland.gr
Μη χάσετε
Οι Καμάρες: Μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα με 60 αψίδες, κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, είχε χρήση υδραγωγείου.
Τα ιστορικά κτήρια: Από τα πολλά χαρακτηριστικά κτήρια που βρίσκονται γύρω από το λιμάνι να ξεχωρίσουμε το κτήριο του βαρόνου Adolf Wix (1899), το Δημαρχείο που θυμίζει πύργο (1895), το Δημοτικό Ωδείο (1864) και το μέγαρο Τόκου (1879).
Παραδοσιακό καρνάγιο: Ανατολικά της πόλης θα δείτε το παραδοσιακό καρνάγιο, γνωστό σαν «Καλαφάτια». Εδώ οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό καλό τρόπο και να ναυπηγούν πανέμορφα και αξιόπλοα τρεχαντήρια.
Δύο εκδρομές που πρέπει να κάνετε
Ελευθερούπολη - Παγγαίο: Βορειοδυτικά της Καβάλας βρίσκεται η Ελευθερούπολη από όπου θα ανηφορίσετε τις πλαγιές του κατάφυτου Παγγαίου όρους και θα φτάσετε μέχρι την «Κοιλάδα του Ορφέα» όπου βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο.
Αρχαίοι Φίλιπποι: Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Καβάλας – Δράμας θα προσεγγίσετε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (15 χλμ. βόρεια της Καβάλας).
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr