Η λίμνη Κάρλα στο φακό Τλούπα και Ξένου

3233 Επισκέψεις στο άρθρο

Μία σπουδαία έκθεση φωτογραφίας για τη λίμνη Κάρλα, του κορυφαίου φωτογράφου της Τέχνης και της θεσσαλικής ιστορίας, Τάκη Τλούπα, και του σύγχρονου Βαγγέλη Ξένου, άνοιξε τις πύλες της  στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο.

 
Η έκθεση πραγματοποιείται με  αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριων Ζώων, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό του Βόλου, τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς  και τιτλοφορείται «Υδάτινες Διαδρομές: Λίμνη Κάρλα».

Μέσα από την έκθεση, το μοναδικής αξίας και τέχνης φωτογραφικό υλικό του Τάκη Τλούπα και του Βαγγέλη Ξένου, ταξιδεύει το κοινό στο πολιτιστικό τοπίο της Λίμνης Κάρλας (της αρχαίας Βοιβηίδας), στο δραματικό τοπίο της αποξήρανσής της το 1962, αλλά και στην προσπάθεια ανασύστασής της μετά το 2010.

Ο Τάκης Τλούπας (1920-2003), που έφυγε από τη ζωή το 2003, είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους που κατέγραψαν τη ζωή στη Λίμνη Κάρλα, «οργώνοντας τη Θεσσαλία», αλλά ταυτόχρονα απαθανάτισε και την αποξήρανσή της που άρχισε το 1962. Με το έργο του ο Τάκης Τλούπας θέλησε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ξεπεράσει το φυσικό γεγονός, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας πίσω από αυτό την ουσία της ανθρώπινης παρουσίας. Η φωτογραφική τέχνη του, που χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία, απαθανάτισε τη ζωή στη θεσσαλική γη,  πάντα σε ασπρόμαυρο φωτογραφικό φόντο.

Τη μοναδικότητα του Τάκη Τλούπα συνεχίζει επάξια με το φωτογραφικό της φακό η κόρη του Βάνια Τλούπα, που διατηρεί στη Λάρισα τον επαγγελματικό χώρο του πατέρα της, και συντηρεί και παρουσιάζει το υπερπολύτιμο υλικό του με εκθέσεις, δίδοντας μία συνέχεια στη ζωή, την παλιά και τη σύγχρονη, στον θεσσαλικό χώρο.

Με αφορμή την έκθεση, η Βάνια Τλούπα μίλησε με συγκίνηση για το πάθος του πατέρα της για τη θεσσαλική γη, έτσι όπως την κατέγραφε με τον φακό του, αφήνοντας στις επόμενες γενιές υπερπολύτιμο υλικό για εικόνες που δεν έζησαν οι νεώτεροι, αλλά που μπορούν να νιώσουν βλέποντας τις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα. Το ταλέντο και το μεράκι εκείνη την εποχή ήταν σαν ένα άπιαστο όνειρο, αφού οι καιροί ήταν δύσκολοι και η φωτογράφηση αποτελούσε ένα πανάκριβο χόμπι, που χαρακτηριζόταν όμως από την αγάπη για τον τόπο και την αγροτική ζωή.

«Η λίμνη Κάρλα, ήταν για τον πατέρα μου το στοιχείο της φύσης που του έδινε μοναδικές εικόνες, τόσο από την ανθρώπινη δραστηριότητα όσο και από τη ζωή των ζώων στη λίμνη, η οποία αποτελούσε μοναδικό καταφύγιο ιδίως για πτηνά. Και όταν το 1962 άρχισε η αποξήρανση της λίμνης, όλα θα είχαν χαθεί αν δεν υπήρχε το μοναδικής αξίας φωτογραφικό υλικό που μας άφησε ως κληρονομιά» υπογράμμισε η Βάνια Τλούπα.


Ένας άλλος φωτογράφος, νεώτερης γενιάς, ο Βαγγέλης Ξένος συμμετέχει στην έκθεση και καταγράφει την αναγέννηση της λίμνης με φωτογραφικές λήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε πολλές και διαφορετικές ώρες της ημέρας. Τις δυνατές εικόνες του χθες διαδέχονται οι έντονες και ζωηρές χρωματικές «διηγήσεις» της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, δείχνοντας ότι η λύπη για την απώλεια μπορεί να μεταλλαχθεί σε ένα είδος «δεύτερης ευκαιρίας»  για τη φύση.

Λοιπόν, δεν θα πείτε ναι σε μια ασπρόμαυρη απόδραση στο Βόλο και στη νοσταλγία;

Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαρτίου-10 Ιουνίου 2017
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου
Νότια Πύλη, 38334, Βόλος 383 34
τηλ. 2421 029844