Κρυονέρια, αγκαλιά με τα έλατα.

Χρώματα της φύσης και του ανθρώπου

Πανοραμική άποψη της Ευηνόλιμνης.

Η Μονή Αμπελακιώτισσας.

Η μαγεία της Ορεινής Ναυπακτίας

21070 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τη Ναύπακτο ως τα Κρυονέρια, πλάι σε πελώρια έλατα, γρήγορα ποτάμια και κατάφυτες κοιλάδες, Όλη η μαγεία της ορεινής φύσης μέσα σε λίγα χλμ.

 
Η βασική διαδρομή για τα αλπικά τοπία της Ναυπακτίας ξεκινά από τη Ναύπακτο και ολοκληρώνεται στo ορεινό χωριό Κρυονέρια που πρόσφατα απέκτησε μια από τις ομορφότερες και πληρέστερες ξενοδοχειακές μονάδες της ορεινής Ελλάδας. Αφήνοντας πίσω τη παραλιακή καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, περνάμε τη γέφυρα του Μόρνου, προσπερνάμε το δρόμο που φεύγει για τα χωριά του Λιδορικίου και χανόμαστε στην αγκαλιά των Ναυπακτικών βουνών.
Πρώτα συναντάμε το χωριό Λιμνίτσα (650 υψόμ.) και αμέσως μετά το χωριό Τερψιθέα. Από εδώ και πάνω μόλις εμφανισθούν τα πρώτα έλατα. το τοπίο μεταμορφώνεται. Aνταριασμένες ακρώρειες, χωριά που αιωρούνται πάνω από χαράδρες, γάργαρα ποτάμια που πρασινίζουν τη γη και σύννεφα που δίνουν διάσταση στο τοπίο συνθέτουν το γοητευτικό ορεινό ανάγλυφο της περιοχής.
Το σύνολο της διαδρομής από το χωριό Ελατού ως τα Κρυονέρια πραγματοποιείται μέσα σε πανέμορφο ελατόδασος και σίγουρα θα σας γοητεύσει.

Οι περιηγήσεις
Ελατού: Η Ελατού (45 χλμ από Ναύπακτο) είναι κτισμένη στις ελατόφυτες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους σαν Όρος Ομάλια (1694 υψ.). Μέχρι το 1928 το παλιό όνομά της ήταν Ελετσού ή Ελετζού -πιθανόν σλάβικης προέλευσης- που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες μαστόρους.
Aνω Χώρα: Ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει την Ελατού και συνεχίζει με αρκετές στροφές μέσα από τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς για την Aνω Χώρα (9 χλμ.). Το χωριό απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 1100 μέτρων στη ράχη του βουνού Σύρτα. Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η Κάτω Χώρα, ένα σαφώς πιο μικρό οικιστικό σύνολο. Το παλιό όνομά της ήταν Μεγάλη Λομποντίνα και κάποτε ήταν το κεφαλοχώρι των Κραβάρων, όπως ονομαζόταν η περιοχή επί τουρκοκρατίας.
Κρυονέρια: Δεκατέσσερα χιλιόμετρα είναι η απόσταση που θα πρέπει να καλύψετε από την Aνω Χώρα ως τα Κρυονέρια. Δεκατέσσερα χιλιόμετρα που θα θυμάστε για πάντα καθώς θα νοιώσετε από παντού την ορεινή φύση να σας αγκαλιάζει. Ο ασφάλτινος δρόμος κυριολεκτικά χάνεται στα βουνά και καταλήγει στον χωριό Κρυονέρια (παλιότερη ονομασία Κουτολίστια), κτισμένο σε θέση με θαυμάσια θέα σε όλη την περιοχή. Το όμορφο κεφαλοχώρι σκαρφαλωμένο στη ράχη του βουνού Φτερόπυργος απλώνει το οικιστικό του σύμπλεγμα σε ύψος 1100-1250 μέτρων και θεωρείται το μοναδικό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Oρεινή Ναυπακτία. Ως εκ τούτου και λόγω προσανατολισμού μπορεί και απολαμβάνει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ορεινής Ελλάδας. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξωκλήσι της Παναγίας. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο νεόκτιστο Εκπολιτιστικό Κέντρο «Δαμιανός».Ολόγυρα η τοπιογραφία έντονα δασωμένη συναρπάζει ακόμη και τον πλέον απαιτητικό. Αν και κυρίαρχο δασικό είδος είναι το έλατο, υπάρχουν άφθονα πλατάνια, σφεντάμια, καστανιές που δίνουν χρώμα στο φυσικό τοπίο. Μην παραλείψετε να ανηφορίσετε με τα πόδια η με το αυτοκίνητο στη θέση «Περγάρι» για να απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στην Ευηνολίμνη.

Best Tips
• Στη θέση «Σέλπερη» για να δείτε το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.
• Στο χωριό Περδικόβρυση στις όχθες της Ευηνόλιμνης θα δείτε τον καταρράκτη του Κάκαβου.
• Στην Aνω Χώρα στο χωριό Αμπελακιώτισσα -γνωστό από το ομώνυμο μοναστήρι-
• Για πεζοπορικές εξορμήσεις στο φαράγγι του Κάκαβου ή στα μονοπάτια του βουνού Τσεκούρα.
• Στην κοίτη του Εύηνου θα βρείτε το παλιό πέτρινο γεφύρι για τη λεκάνη της Τριχωνίδας λίμνης και τα κατάφυτα γαλήνια τοπία της.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr