Ιεροσυλία το τζάκι

4826 Επισκέψεις στο άρθρο

Χωριά της Ορεινής Αρκαδίας με πυργόσπιτα στα πόδια σας συνθέτουν ένα ορεινό υπερθέαμα από δασωμένα βουνά και φαράγγια με ορμητικά νερά που εξάπτει την φαντασία. Χιόνια, πυκνή βλάστηση και αγριολούλουδα. Τα πουλιά τιτιβίζουν έξω, ενώ μέσα το βλέμμα σας καρφώνει πότε τις σπίθες από το τζάκι και πότε λιγούρικα τις νόστιμες μαραθόπιτες και τις ιδιαίτερες ομελέτες με άγρια χόρτα και σπαράγγια της Αρκαδίας. Ιεροσυλία να κάθεστε μπροστά στο τζάκι, αλλά ο καθείς και το πρόγραμμά του…

 

Θα πάρετε τα βουνά. Μαίναλο και όρη Γορτυνίας: τείχη από έλατα, κέδρους και πολλές αποχρώσεις πρασίνου.  Πιο ψηλά τα αλπικά λιβάδια σας εξιτάρουν, αλλά και χαμηλά, ο Λούσιος και ο Αλφειός όλο και κάποια δραστηριότητα ραπέλ και ράφτινγκ έχουν να σας προσφέρουν. Γεφύρια, νεροτριβές, νερόμυλοι συνθέτουν το γύρω σκηνικό της εντυπωσιακής ορεινής Αρκαδίας. Τα διάσημα χωριά της, -Καρύταινα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα-, έχουν μακραίωνη ιστορία και αρχιτεκτονική παράδοση. Επιλέξτε το χιονοδρομικό κέντρο της Βυτίνας για τις εξορμήσεις σας.

Στη Στεμνίτσα αναμφίβολα

Για τη Μονή Προδρόμου και φαγητό της μαμάς!

Είναι κοινό μυστικό πως η περιοχή της ορεινής Αρκαδίας φημίζεται για τα σπαράγγια και τις αγκινάρες. Οι ντόπιοι που ξέρουν να εκτιμούν τα καλά της φύσης, παντρεύουν τις γεύσεις και φτιάχνουν πίτες θαύματα, από πορτοκαλόπιτα μέχρι μαραθόπιτα. Η Στεμνίτσα, πάντως, έχει μείνει στην ιστορία και για τους άξιους αργυροχρυσοχόους της, οπότε, αναζητήστε κάποιο κόσμημα από τους εναπομείναντες άξιους τεχνίτες της, περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού. Περισσότερη ιστορία και σειρά από ιστορίες θα αποκομίσετε, αν επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που είναι ανοιχτό καθημερινά (πλην Τρίτης).  Ενώ η πλατεία με το ωραίο καμπαναριό και τον Αγιο Γεώργιο με τις τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου αναμφίβολα θα σας κερδίσει. Φυλάξαμε το καλύτερο για το τέλος, τη Μονή Προδρόμου. Τη βρίσκετε στο ύψος της Στεμνίτσας και είναι από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες. Κρεμασμένη μέσα στο φαράγγι, γαντζωμένη στα άγρια βράχια, σας αλλάζει γνώμη για τις δυσκολίες που τραβάτε καθημερινά, σε σχέση με όσους αντέχουν να κατοικούν εδώ.

Στη μπαρουτιασμένη Δημητσάνα

Στου Κάστρου τα αναχώματα!

Στον κεντρικό δρόμο που διαπερνά τη Δημητσάνα επικρατεί χαλασμός όταν πλακώνουν πούλμαν. Βέβαια, οι ομορφιές στη Δημητσάνα δεν εντοπίζονται στον κεντρικό δρόμο. Χαλαρώστε στα στενά λιθόστρωτα με τα παλιά αρχοντόσπιτα, στις εκκλησίες και στην ωραία ατμόσφαιρα. Κατευθυνθείτε στους λόφους του Κάστρου και της Αγίας Παρασκευής, βρείτε το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, Εκκλησιαστικό Μουσείο σήμερα, δείτε το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού και τη σπουδαία Βιβλιοθήκη - Σχολή Δημητσάνας που άφησε στον Αγώνα σημαντική παρακαταθήκη σε σχέση με την κατασκευή φυσιγγίων, όπως σημειώνεται στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη. Για την ιστορία, στην περιοχή της Δημητσάνας, λειτουργούσε στις πηγές του Αϊ-Γιάννη μια σειρά από 14 μπαρουτόμυλους. Σήμερα, στο ίδιο σημείο, έχει γίνει το Μουσείο Υδροκίνησης και στην απέναντι πλευρά βρίσκεται ο «Ληνός των Κολοκοτρωναίων», το κτίσμα όπου σκοτώθηκε ο αδελφός του Κολοκοτρώνη. Μια παρένθεση για τον Κολοκοτρώνη: Στο χωριό Λιμποβίσι βρίσκεται το σπίτι του που υπολειτουργεί ως μουσείο για τη ζωή και τη δράση του.

Αυτό το φαράγγι ποιος θα το πάρει;

Ακριβώς κάτω από τη Δημητσάνα, ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου, όπου δεσπόζει η Μονή Φιλοσόφου. Ακριβέστερα, είναι η νέα Μονή Φιλοσόφου, καθώς η παλιά, η ερειπωμένη, της παράδοσης, βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά, κρεμασμένη μέσα στο φαράγγι. Κρυφό Σχολειό επί Τουρκοκρατίας, ιερατική σχολή αργότερα, που έδωσε τα σκήπτρα στη Νέα Μονή τον 17ο αιώνα, όπου λειτούργησε αρχικά η Σχολή Δημητσάνας. Σήμερα επικρατεί ηρεμία στη Νέα Μονή, όπως και στην Παλιά, όπου ψηλαφείτε την ιστορία στην πιο απόκρημνη όψη της, μια ανάσα από το γκρεμό. Στα πόδια σας έχετε το υπερθέαμα του Λούσιου. Η πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Πελοποννήσου είναι υπέροχη, όμως η διαδρομή είναι προτιμότερο να γίνει ανάποδα, από το τέλος του ποταμού. Έτσι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καρύταινα.

Στην Καρύταινα εκείνου του πεντοχίλιαρου

Η Καρύταινα από τη Στεμνίτσα απέχει 17 χιλιόμετρα (23 από τη  Μεγαλόπολη). Είναι  εξίσου ιστορικό και όμορφο χωριό, το οποίο κάποτε απεικονιζόταν στην πίσω όψη του πεντοχίλιαρου. Σας κερδίζει για το ωραίο κάστρο που χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα και διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην Τουρκοκρατία και στην Επανάσταση. Λιθόκτιστα δρομάκια, βυζαντινά εκκλησάκια και παλιά πέτρινα σπίτια μέσα στο χωριό σας ηρεμούν και σας απαλλάσσουν από άγχη. Ενώ ο Αλφειός που κυλάει στα πόδια της και ίσως τον θυμάστε επίσης από την περίφημη γέφυρα του πεντοχίλιαρου, δίνει μια κελαρυστή νότα στα όνειρά σας.

Στο γεφύρι του Πολυγένη, στο ιερό του Ασκληπιού

Στο δρόμο προς Στεμνίτσα μέσω του χωριού Ελληνικό, ο δρόμος τερματίζει στο γεφύρι του Πολυγένη. Εδώ βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού. Μέσα στις ερημιές και στα αγριολούλουδα, ο ήχος του ποταμού διαπερνά τα βουνά που κλείνουν προς Βορρά σχηματίζοντας το φαράγγι του Λούσιου. Κινηθείτε νότια, ακολουθείστε τη σήμανση για τα Κυκλώπεια τείχη (40 λεπτά), αλλά αν πάτε βόρεια, μπαίνετε στο φαράγγι.

Πώς πάτε

Είτε μέσω Τριπόλεως, περνώντας από το Χρυσοβίτσι, είτε μέσω Μεγαλόπολης, αν προορισμός σας είναι η Καρύταινα. Συντομότερη διαδρομή είναι μέσω Τριπόλεως. Αναζητήστε, όμως, τον περιφερειακό για να μην μπλέξετε στην πόλη αλλά όχι σε περιόδους χιονιά. Πιο σίγουρος δρόμος για Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι μέσω Νεστάνης. Βγαίνετε  από εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, μετά τα διόδια Νεστάνης, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία. Από την έξοδο, η Δημητσάνα απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα και η Στεμνίτσα 58. Συνολικά η περιοχή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.