Ξεμουδιάστε στο Νυμφαίο!

7515 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε απόσταση 560 χιλιόμετρα από Αθήνα και 182 -μέσω Εγνατίας Οδού- από Θεσσαλονίκη, το Νυμφαίο είναι η νέα «ιν» απόδραση σαββατοκύριακου κυρίως για τους βορειοελλαδίτες. Και οι Αθηναίοι, όμως, που ξύπνησαν, πλέον το επιλέγουν παρά τη μακρινή του απόσταση, με διπλή διανυκτέρευση στη Φλώρινα.

 

Για τις τοπικές βουνίσιες σπεσιαλιτέ από το άγριο κυνήγι, τα καλντερίμια του, τα παραδοσιακά προϊόντα του γυναικείου αστικού συνεταιρισμού και το μουσείο αργυροχρυσοχοΐας, ιστορίας και λαογραφίας. Όλοι οι επισκέπτες, ντόπιοι, βόρειοι και νότιοι, έχουν τους λόγους τους που δεν το αλλάζουν από εναλλακτικό βουνίσιο προορισμό.

Η αρχική ονομασία του οικισμού Νιβέαστα (κατάγεται από το λατινικό «αθέατο»), έγινε αργότερα Νέβεσκα, από την αρβανίτικη λέξη που σημαίνει «σαν εμάς άλλοι δεν υπάρχουν». Το 1930 τελικά, η Νέβεσκα βαπτίζεται Νυμφαίο με την ανοικτή θέα προς το νότο, το ενεργειακό πεδίο Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου. Και έκτοτε, πολλοί το επιλέγουν για τις φυσιολατρικές αποδράσεις τους. Διόλου περίεργο, αφού από την Φλώρινα απέχει 26 χιλιόμετρα μόλις, μέσω της επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς.

Το ιστορικό βλάχικο μεγαλοχώρι σε υψόμετρο 1.350μ. μέσα στην οργιαστική φύση, στο βουνό Βίτσι, έχει πλούσια παράδοση αλλά και ανάπτυξη. Από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς των βουνών, με σπίτια άριστου παρουσιαστικού, το Νυμφαίο κλέβει τις εντυπώσεις. Για την ιστορία, σε αυτό το ορεινό χωριό, οι παλιοί ορεσίβιοι ξωμάχοι έψαξαν την τύχη τους στα ξένα, κάνοντας εμπόριο χρυσαφιού, ασημιού, βαμβακιού και καπνού. Με επιχειρηματική τόλμη, εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες των καιρών και δικτυώθηκαν ακόμα και στις χρηματαγορές της Ευρώπης. Το απόγειο της δόξας ήρθε γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ, σήμερα, το Νυμφαίο αποτελεί παράδειγμα οικιστικής παραδοσιακής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα και εκεί που κάποτε οι λύκοι ήταν οι θαμώνες των βουνών, τώρα πλέον πολλοί φτάνουν στη φωλιά του για να θαυμάσουν την απόλυτη φύση.

Για ιππασία και πεζοπορία

Ολοένα ανεβαίνοντας τα βουνά, οι επιλογές για ιππασία και πεζοπορία δημιουργούν το σκηνικό μιας ξεχωριστής εκδρομής.  Ολόγυρα από το Νυμφαίο υπάρχουν πανέμορφες και σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές, που διασχίζουν το πυκνό δάσος οξιάς και ενδείκνυνται για όλους με βατό βαθμό δυσκολίας. Μπορείτε, λοιπόν, άφοβα να μυηθείτε στα μυστικά της ιππασίας και στα μονοπάτια της πεζοπορίας και να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα, με τη βοήθεια έμπειρων συνοδών. Ξεμουδιάστε ελεύθερα και ξεχάστε τα αυτοκίνητα.

Και στον Αρκτούρο

Επιπλέον, οι οικολογικές δραστηριότητες στον Αρκτούρο, στο κοντινό χωριό Φανό, που φιλοξενούν τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, πριν αυτά μεταφερθούν στο Νυμφαίο, είναι ένα ακόμη κίνητρο επίσκεψης από την Φλώρινα. Όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου είναι επισκέψιμοι τις πιο πολλές ημέρες το χρόνο, εκτός Τετάρτης.

Καθώς στο Νυμφαίο, λειτουργεί εδώ και χρόνια, με εξαιρετική επιτυχία το Κέντρο Περίθαλψης Αρκούδας, σε μια γνωριμία με την περιοχή, εμπλουτίστε την εκδρομή σας με μια συμπληρωματική επίσκεψη στη μεγάλη, περιφραγμένη δασική έκταση, όπου ζουν, υπό καθεστώς μερικής ελευθερίας, οι απελευθερωμένες αρκούδες. Επίσης,  καθώς  συναντάτε το χωριό Αετός προτού πάτε στο Νυμφαίο, επισκεφτείτε το Κέντρο Ενημέρωσης που διαθέτει για την Καφέ Αρκούδα. Σε μικρή απόσταση από αυτό το χωριό, στην Αγραπιδιά, έχουν δημιουργηθεί, σε ένα περιφραγμένο χώρο 70 στρεμμάτων, το «Καταφύγιο του Λύκου» και ο Κτηνιατρικός Σταθμός. Δεν θα ήταν ωφέλιμη για τα παιδιά μία επίσκεψη στις ειδικές εγκαταστάσεις τους;