Μοναστηράκι καλύτερο από της Αθήνας

8530 Επισκέψεις στο άρθρο

Αυτό το Μοναστηράκι έχει νησιώτικο σκηνικό κι αυτό του δίνει αβαντάζ απέναντι στο πιο διάσημο!

Πάμε εκδρομή στη Ναυπακτία να γνωρίσουμε τις ομορφιές της περιοχής.

Για ουζάκι στο Μοναστηράκι
Λίγο πιο μακριά (12 χλμ.) στο δρόμο για Γαλαξίδι, θα βρείτε το χωριό Μοναστηράκι που πήρε το όνομά του από το παλιό μοναστήρι το οποίο προϋπήρχε στο σημείο όπου σήμερα ορθώνεται ο ναός του Αγίου Μάρκου. 
Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι στη θέση "Παραθάλασσο" συναντάμε τη μικρή γαλάζια λίμνη που συμπληρώνει το ήδη ενδιαφέρον σκηνικό. Όμως το Μοναστηράκι είναι φημισμένο για τη νησιώτικη ατμόσφαιρά του που θα την απολαύσετε τρώγοντας το ψαράκι σας σε κάποια από τις καλές ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους κάτω από τους ευκαλύπτους.

Ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα
Επίσημα το Μοναστηράκι της Φωκίδας ιδρύθηκε το 1907 μετά από βασιλικό διάταγμα και πήρε το όνομά του από ένα μοναστήρι του μετά τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε στην περιοχή. Σήμερα στη θέση του παλιού Μοναστηριού στέκεται η εκκλησία του Ευαγγελιστού Μάρκου. Μελετητές αναφέρουν πως στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρακίου και κοντά στο ακρωτήριο «Κόκκινος» βρισκόταν κατά τα αρχαία χρόνια η αρχαία πόλη Ερυθρές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στον θαλάσσιο χώρο του ακρωτηρίου είχαν εντοπιστεί ερείπια βυθισμένης πόλης αλλά και στον λόφο «Αγγουράκι»  κεραμικά και νομίσματα.

Ελατού: Στη μαγεία του Ελατοδάσους
Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους σαν Όρος Ομάλια (1694 υψ.). Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν την επανάσταση του 1821 από τις ακτές και το Μοριά για να αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση. Μέχρι το 1928 το όνομα του χωριού ήταν Ελετσού ή Ελετζού, σλάβικης προέλευσης που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες μαστόρους. Η ομορφιά του τοπίου, γεμάτου από έλατα, είναι σίγουρο πως θα σας συναρπάσει!

Δείτε το παλιό Ρολόι
Απέχει μόλις λίγα λεπτά (με τα πόδια) από τον παραλιακό δρόμο και είναι το καμάρι της Ναυπάκτου. Κτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης. Οι ντόπιοι το ονομάζουν κατά παράφραση "Σαραφείμ" προς τιμήν του δωρητή Μητροπολίτη. Θα το δείτε στη βόλτα σας πίσω από τον νεόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην καρδιά της παλιάς πόλης.