Σκαλιά και καλντερίμια που δε σε κουράζουν ποτέ

Με θέα την καστροπολιτεία

Θέση-άραγμα για δίποδα ή τετράποδα...

Σαν πέτρινη γλώσσα εισβάλλει ο βράχος μέσα στο πέλαγος

Η κεντρική πλατεία

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου

Μονεμβασιά σοκάκι-σοκάκι

8810 Επισκέψεις στο άρθρο

Θα σκαρφαλώσεις τα απότομα σκαλοπάτια, θα περάσεις τις δυο καμάρες και αφού… λαχανιάσεις αρκετά, θα ανηφορίσεις μέχρι την κύρια πύλη της Ανω Πόλης. Όμως για την κούραση θα σε αποζημιώσουν τα έργα των ανθρώπων.

 
Οι συστάσεις για την εκπληκτική αυτή γωνιά του Μοριά είναι μάλλον περιττές. Όμως, όπως και να το κάνουμε αυτή η επιβλητική παρουσία του τεράστιου βράχου που παρεμβάλλεται για μερικές εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στην πελοποννησιακή ακτή και στο ομοιόμορφο γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους, δεν σε αφήνει ασυγκίνητο, όσες φορές κι αν έχεις επισκεφθεί την περιοχή. Η Μονεμβασιά είναι μια από τις λιγοστές καστροπολιτείες της Ευρώπης που παραμένει ζωντανή και κατοικείται, ενώ προσφέρει συγχρόνως πλήρη τουριστική υποδομή.
 
Περπατώντας στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια της Κάτω Πόλης
O οικισμός που έχει αναπτυχθεί έξω από την παλιά πόλη είναι καινούργιος, ωστόσο διασχίζοντας την επιβλητική καστρόπορτα όλα μοιάζουν να αλλάζουν. Προπύργια, τείχη, πολεμίστρες, λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρες δουλεμένες από ανθρώπους και φθαρμένες από το χρόνο, σε υποδέχονται σιωπηλά. Λουσμένα στο φως του ήλιου, εντυπωσιάζουν τα γύρω χαλάσματα που κάποτε ήταν σπίτια, αποθήκες, δεξαμενές, ενώ λίγο πιο απόμερα ο επιβλητικός ναός της Αγ. Σοφίας αιωρείται ανάμεσα στα βράχια και στο χάος του γκρεμού. Η παράδοση θέλει η εκκλησία να κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον 2ο, τον Παλαιολόγο (1282-1328). Κάθε σπίτι, κάθε αρχοντικό, κάθε εκκλησία και κάθε γωνιά της μεσαιωνικής πολιτείας έχει την δικιά της ιστορία. Βυζαντινά σύμβολα, ενετικά οικόσημα, ντάπιες και πολεμίστρες... Περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια της Κάτω Πόλης,  χαθείτε σε ατελείωτους περιπάτους και εντοπίστε το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ρίτσος.
 
Στη Μονεμβασιά του Ρίτσου
Ανηφορίζεις το κεντρικό καλντερίμι, δηλαδή την οδό Γιάννη Ρίτσου, και μένεις έκθαμβος. Αρχικά η οικογένεια έμενε σε ένα σπίτι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας αλλά με τη γέννηση του ποιητή, μετακόμισε στο σπίτι που βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας, δίπλα στα τείχη. Σήμερα έξω από το σπίτι, δεσπόζει η προτομή του μεγάλου Έλληνα ποιητή να αγναντεύει το βαθύ ελληνικό μπλε. Καθώς το σπίτι ήταν πολύ μεγάλο για την τότε εποχή, το έλεγαν, όπως έχει σημειώσει η αδελφή του Γ. Ρίτσου, Λούλα, «το Χάνι της Γραβιάς». Εκεί, στη Μονεμβασιά, ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα και δοκίμασε σε ηλικία 8 ετών να γράψει τους πρώτους του στίχους. Στο στενό, δαιδαλώδες σοκάκι, τα τουριστικά μαγαζάκια με την πολύχρωμη πραμάτεια τους έρχονται να δώσουν μια ανάλαφρη νότα στη σιωπηλή, αυστηρή, μεσαιωνική ατμόσφαιρα του κάστρου.
 
Φαγητό και μαλβαζιώτικο κρασί με θέα τη «γλώσσα» της Μονεμβασιάς
Στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς με τα κανόνια, δεσπόζει η ιστορική, βυζαντινή, τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Η θέα από το «Κανόνι» είναι συγκλονιστική και αξίζει να σταθείς μερικά λεπτά εδώ για να απολαύσεις το θέαμα και να βγάλεις τις απαραίτητες φωτογραφίες-καρτ ποστάλ. Κατεβαίνοντας, διάλεξε κάποια από τις δυο τρεις ταβέρνες που υπάρχουν στο Κάστρο και διαθέτουν υπέροχες βεράντες που «κοιτούν» το ανοιχτό πέλαγος. Εδώ θα δοκιμάσεις σπιτική κουζίνα και το περίφημο μαλβαζιώτικο κρασί. Ένα ακόμα εξαιρετικό σημείο για φωτογραφίες είναι ακολουθώντας το στενό δρόμο που ξεκινά από το κέντρο της Γέφυρας (έτσι ονομάζεται ο οικισμός που είναι εκτός των τειχών) και ανηφορίζει για την εκκλησία της Παναγίτσας. Από αυτό το σημείο, αλλά και από τη θέση του υδραγωγείου που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι, θα έχεις την καλύτερη θέα στο εντυπωσιακό βράχο που μοιάζει να εισβάλει σαν πέτρινη γλώσσα στο γαλάζιο του Αιγαίου.
 
Για πολλούς, η Μονεμβασιά είναι η πιο όμορφη καστροπολιτεία της Ελλάδας. Μετά από όλα αυτά, πιστεύεις ότι έχουν δίκιο;