Το Γύθειο θα σε καλωσορίσει με μια πλατιά, ολόδροση θάλασσα και με τα γλυκά παστέλ χαμόγελα του παλιοκαιρίτικου οικισμού που θα σε στείλουν πίσω σε άλλες εποχές. Επί τουρκοκρατίας η παραλιακή πολιτεία ονομαζόταν Μαραθονήσι, ενώ το σημερινό όνομα επικράτησε μετά την επανάσταση του 1821. Ιδρυτές της πόλης ήταν ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας και η μεγάλη πλουτοπαραγωγική του πηγή τουλάχιστον μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, ήταν η πορφύρα. Το πολύτιμο αυτό όστρακο που αλιευόταν σε μεγάλες ποσότητες ήταν πολύτιμο και χρησίμευσε για την κόκκινη βαφή των υφασμάτων. Ακόμη ακούγεται ο μύθος του Πάρη και της Ελένης που πέρασαν εδώ το πρώτο τους ερωτικό βράδυ πριν σαλπάρουν για την Τροία.
Το Γύθειο ήταν λιμάνι των Σπαρτιατών. Σήμερα η ναυτική πολίχνη εντυπωσιάζει καθώς απλώνεται αμφιθεατρικά στο ύψωμα του λόφου, αντικρίζοντας το λιμάνι και το υγρό γαλάζιο. Τα περισσότερα κτίρια κτίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, πάνω σε νεοκλασικές αρχιτεκτονικές φόρμες. Η καρδιά της ναυτικής πολιτείας χτυπά στο λιμάνι εκεί όπου δένουν τα καΐκια και αναπτύσσονται τα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες. Από το Γύθειο ξεκινούν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε συναρπαστικές παραθαλάσσιες αλλά και ορεινές τοποθεσίες.
Τι θα δείτε:
Ανάμεσα στα άφθονα νεοκλασσικά κτήρια ξεχωρίζει το κτίριο του Δημαρχείου όπου φιλοξενείται η Αρχαιολογική και η Βυζαντινή συλλογή. Θα πάτε στην Κρανάη, το μικρό κατάφυτο νησί που βρίσκεται απέναντι από την πόλη και συνδέεται μ? αυτήν με πέτρινο κρηπίδωμα του 1898. Ο μύθος θέλει τον Πάρι και την Ελένη να έχουν περάσει εδώ το πρώτο τους ερωτικό βράδυ, λίγο πριν φύγουν για την Τροία. Εκτός από τον ιστορικό πέτρινο φάρο θα δείτε τον πύργο του Τζαννήμπεη της οικογένειας Τζανετάκη - Γρηγοράκη, κτίσμα του 1829.
Το καλοδιατηρημένο αυτό μνημείο ανακαινίσθηκε το 1989 και λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Το αρχαίο Γύθειο ήταν λιμάνι των Σπαρτιατών. Σήμερα διασώζεται το περίφημο Ρωμαϊκής κατασκευής θέατρο με τα μαρμάρινα καθίσματα. Καθώς το Γύθειο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εθνεγερσία του 182, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου γίνεται εδώ με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Μετά την κατάθεση στεφανιού στο Ηρώο της πόλης και την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή οδό, πολιτιστικοί σύλλογοι και σχολεία παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς στον προαύλιο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Οι γύρω εξοχές:
Ακόμη και αν ο καιρός δεν επιτρέπει να κολυμπήσετε αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις κοντινές παραλιακές τοποθεσίες. Οι εξοχές είναι πανέμορφες και αυτή την εποχή το ανοιξιάτικο τοπίο θα σας αποζημίωσει. Βορειοανατολικά του Γυθείου στο δρόμο που οδηγεί στη Σκάλα, ξεπροβάλλει εντυπωσιακό το σκουριασμένο σκέλεθρο του ναυαγισμένου πλοίου που έχει προσαράξει στην αμμουδιά της Γλυφάδας. Σε μικρή απόσταση θα βρείτε τις παραλίες, Βαλτάκι και Τρίνησα που φαίνονται από το δρόμο. Η πιο δημοφιλής κοντινή ακτή είναι το Μαυροβούνι (4,5 χλμ. νότια από το Γύθειο) με θαυμάσια ξανθωπή αμμουδιά, αρκετά ξενοδοχεία, άφθονα δωμάτια και φυσικά τον ανάλογο κόσμο.
Πανέμορφη γεμάτη λουλούδια και τρεχούμενα νερά είναι η δημοφιλής παραλία στο Βαθύ Αγέρανου. Λίγο νοτιότερα θα συναντήσουμε το γραφικό Σκουτάρι με τις αμμουδερές ακρογιαλιές και τα κρυστάλλινα νερά. Στον Αγέρανο σώζονται τα πυργόσπιτα των Γρηγοράκηδων, φημισμένων μπέηδων της Μάνης. Από την κοντινή παραλία Καμάρες - που οφείλουν το όνομά τους σε ρωμαϊκό αψιδωτό κτίριο – αλλά και από το Σκουτάρι, εύκολα θα προσεγγίσετε τον οικισμό Καλύβια που δεσπόζει πάνω στο βράχινο ακρωτήρι το οποίο οριοθετεί από βορρά τον όρμο του Σκουταρίου. Από εδώ θα κατηφορίσετε για τους μικρούς θαλασσινούς οικισμούς Παγανέα, Σιδεριάνικα και Χάνι. Πάνω στον δρόμο που ενώνει το Σκουτάρι με τα Καλύβια θα δείτε το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι της Παναγιάς Κοτρονιώτισσας.
Κοντινές εκδρομές σε βουνό και θάλασσα
Το Γύθειο μπορεί να βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και μια ανάσα από τα χωριά της Λακωνικής Μάνης παράλληλα όμως προσφέρει και ευκαιρίες για αρκετές ορεινές αποδράσεις κυρίως προς την πλευρά του Ταϋγέτου. Στο Κάστρο του Πασαβά: Πηγαίνοντας προς Αρεόπολη λίγο μετά το χωριό Νέα Μαραθέα ευδιάκριτο μονοπάτι οδηγεί στο θρυλικό κάστρο του Πασαβά που κτίστηκε το 1254 στ? απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Ψηλά στο βουνό: Από μπορείτε να προσεγγίσετε διάφορες ορεινές τοποθεσίες του Ταϋγέτου. Ρωτήστε να σας δείξουν το δρόμο για το ιστορικό μοναστήρι της Πανάγιας Γιάτρισσας.
Ενδιαφέρουσα καθώς διασχίζει πανέμορφο πευκοδάσος είναι η διαδρομή προς Άρνα – Βασιλική. Προς Κότρωνα: Μετά το Σκουτάρι ο δρόμος αρχίζει να διατρέχει τη χερσόνησο του Κότρωνα ακολουθώντας σχολαστικά το περίγραμμα των ακτών, και καταλήγει στο ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό (40 χλμ. από Γύθειο). Η μικρή θαλασσινή πολιτεία του Κότρωνα βρίσκεται στη θέση όπου ανιχνεύονται υπολείμματα της αρχαίας πόλης Τευθρώνη. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πυργόσπιτα στον Κότρωνα με ενσωματωμένα στην πλινθοδομή τους αρχαία κιονόκρανα και επιγραφές. Από Κότρωνα θα κατηφορίσετε νότια για Κοκκάλα περνώντας από το χωριό Φλομοχώρι με την καλύτερη θέα στην περιοχή όπου θα δείτε τον εντυπωσιακό πολεμόπυργο του Τσιλιβάκου. Από εδώ θα συνεχίσετε για τα υπόλοιπα χωριά του Ταίναρου.
Πώς θα πάτε:
Να υπολογίζετε Αθήνα – Σπάρτη 215 χλμ (διάρκεια περίπου 2,5 ώρες). Από την Σπάρτη ως το Γύθειο θα χρειαστεί να καλύψετε 42 χιλιόμετρα, προσοχή χρειάζεται στην κίνηση βαρέων οχημάτων από το παρακείμενο στρατόπεδο κοντά στο Ξηροκάμπι.
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - autotriti-touring.gr