Ο γαμπρός, η νύφη και ο αρκουδιάρης

6792 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα φετινά Θεοφάνεια ζήστε κάτι αλλιώτικο και παραδοσιακό.

Θεοφάνεια Κυριακή σημαίνει καλή ευκαιρία για εκδρομή και για νέες ανακαλύψεις.

Ρουγκάτσια: Ο γαμπρός, η νύφη και ο αρκουδιάρης
Όχι δεν πρόκειται για γάμο αλλά για ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλία. Ο λόγος για τα Ρουγκάτσια. Παρέες από μεταμφιεσμένους άνδρες βολτάρουν στην περιοχή, επισκέπτονται τα σπίτια και παίρνουν τα κεράσματα των νοικοκύρηδων. Ένας γαμπρός, ένας άντρας ντυμένος νύφη, κάποιος ντυμένος «παπάς», ένας «παππούς», ένας «γιατρός» και οι «αρκουδιάρηδες» αποτελούν την ιδιότυπη παρέα σκορπώντας χαρά και γέλιο με τα τραγούδια και τα πειράγματά τους.



Η «περιφρούρηση» της νύφης και τα κουδούνια
Γύρω από το γαμπρό και τη νύφη υπάρχουν πάντα οι αράπηδες. Νέοι με ρούχα περασμένων εποχών, που τα φοράνε ανάποδα ζώνονται με κουδούνια και αναλαμβάνουν να προστατέψουν το ζευγάρι και κυρίως τη νύφη από όποιον θελήσει να την πειράξει. Την παρέα συμπληρώνει ο Ρουγκατσιάρης με ένα γαϊδουράκι ή μουλάρι ο οποίος μαζεύει όσα φαγώσιμα προσφέρονται.



Κλείνει το Δωδεκαήμερο και «ξυπνά το στάρι»
Τα Ρουγκάτσια έχουν τις ρίζες τους σε κατά πολύ προηγούμενα χρόνια. Με την τέλεσή τους επισφραγίζεται το κλείσιμο του εορταστικού Δωδεκαημέρου, από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Θεοφάνεια. Μέσα από τις μεταμφιέσεις γίνεται και μια «προσευχή» στις προγονικές ψυχές για να βοηθήσουν σε μια καλή καλλιεργητική περίοδο. Την ίδια ώρα η φασαρία από τα κουδούνια στοχεύει να «αφυπνίσει» το σιτάρι που βρίσκεται στη γη για να βλαστήσει.



Για καφέ στα αλπικά περτουλιώτικα λιβάδια
Αξιοποίησε την ευκαιρία και την εκδρομή στη Θεσσαλία και δες μοναδική αλπική ομορφιά στα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια. Ολόγυρα οι κορφές του Κόζιακα με τα 1.901 μέτρα ύψος θαρρείς και είναι δίπλα σου, έτσι να απλώσεις το χέρι σου θα τις αγγίξεις. Το τοπίο τριγύρω καθαρά αλπικό. Καταπράσινα λιβάδια, αγελάδες που βόσκουν αμέριμνα, πυκνά ελατοδάση ντύνουν τις απότομες πλαγιές, άγριες ανεμοδαρμένες κορφές τρυπούν τον ουρανό. Εδώ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου και μερικά ταβερνάκια.