Καταρράκτες Έδεσσας-www.edessacity.gr

Βαρόσι-www.pella.gr

Καιμακτσαλάν- www.edessacity.gr

Μικροί Καταρράκτες- www.edessa.gr

Ο ομορφότερος καταρράκτης στην Ελλάδα

6623 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανακάλυψε το μεγαλύτερο καταρράκτη σε μήκος στα Βαλκάνια. Βρες το μαγευτικό πράσινο τοπίο με τους έντεκα καταρράκτες στην Ελλάδα.

 
Η Έδεσσα διαθέτει μία τεράστια γοητεία. Μια επίσκεψη αρκεί για να δεις  σπίτια με κυρίαρχο το μακεδονικό στοιχείο και βυζαντινές εκκλησίες. Ένα νοσταλγικό τοπίο εμφανίζεται μπροστά σου. Εκλεκτές γεύσεις, όμορφο φυσικό τοπίο και όμορφα βράδια θα κάνουν την επίσκεψη σου στην Έδεσσα να σου μείνει αξέχαστη.
 
Οι καταρράκτες της Έδεσσας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και είναι οι μεγαλύτεροι σε μήκος στα Βαλκάνια.
 Η Έδεσσα αποκαλείται και πόλη των νερών και αυτό γιατί διαθέτει τους περίφημους Καταρράκτες τους μεγαλύτερους σε όλα τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, οι καταρράκτες Έδεσσας βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται « φρύδι της πόλης» με 11 καταρράκτες. Οι δύο εξ αυτών είναι μεγάλοι ορατοί, επισκέψιμοι έχουν μία εξαιρετικά όμορφη ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειώσουμε, πως το Γεωπάρκο των Καταρρακτών βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και αποτελεί το βασικό πόλο έλξης επισκεπτών και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα.

Βόλτα στο αριστοκρατικό Βαρόσι.
Σε αυτό το σημείο βρίσκονται τα ωραιότερα παλιά σπίτια της Έδεσσας, μάλιστα είναι κτισμένα επάνω σε βράχο και διαθέτουν μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τυπική μακεδονίτικη. Περίοπτη θέση κατέχουν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου, κτισμένες τον 14ο αιώνα.

Το όρος Βόρας - Καιμάκτσαλάν είναι βιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
 Το όρος Βόρας-Καϊμακτσαλάν είναι το 3ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται στο νομό Πέλλας .Η ψηλότερη κορυφή είναι ο προφήτης Ηλίας με 2.524 μέτρα όπου υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να πούμε πως το βουνό καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης.Εδώ βρίσκονται πάνω από 150 ομάδες φυτών που δημιουργούν  βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας. Τουλάχιστον 130 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί, όπως ο βασιλαετόςκαι o γυπαετός. Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρα πηγάζει ο Μογλενίτσας, και από τις νότιες ο ποταμός Βόδας - Εδεσσσαίος.

Η καρδιά της πόλης στους μικρούς καταρράκτες.
Ο παλμός της πόλης χτυπάει στην περιοχή με τους μικρούς καταρράκτες και εδώ μπορούμε να πούμε, πως υπάρχει ένταση. Γεφυράκια μέσα στο πράσινο, καφενεία και ταβέρνες κοντά στο ποτάμι συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Οι ντόπιοι χαρακτηριστικά λένε ότι η Έδεσσα έχει 71 μεγάλες και μικρές γέφυρες. 
 

Tags: ΕΔΕΣΣΑ