Ο πειρασμός της Πρέβεζας

22064 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένας ολόκληρος μύθος βαστά από παλιά γύρω από το γραφικό Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα. Το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι εκφράζοντας το θαυμασμό τους, σας δίνει την υπόσχεση, ότι θα σας παρουσιάσει τον «πειρασμό» αυτοπροσώπως.

 

Σε αυτό το αυθεντικό φυσικό σκηνικό της Πρέβεζας και της ηπειρωτικής γης, μπορείτε να περπατάτε με τις ώρες, χαζεύοντας όμορφα ασήμαντα πράγματα. Εδώ βρίσκεται και το σπίτι της οδού Δαρδανελίων, όπου έζησε τις τελευταίες μέρες του ο ποιητής Καρυωτάκης. Στην συμβολή των οδών Κοντού και Εθνικής Αντίστασης, δείτε τον περίφημο ναό του Αγίου Χαραλάμπους που είναι ο προστάτης της Πρέβεζας και ξεχωρίστε τις λεπτομέρειες, τον εντυπωσιακό ενετικό πύργο και το ηλιακό ρολόι. Τιμήστε τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, τη φέτα και τις πίτες, τα ντόπια ψητά κρέατα αλλά και τα θαλασσινά.Υπέροχα μαγαζιά τριγύρω, σε κάθε μεριά, να έχουν χαραγμένη την μακραίωνη ιστορία, σας διασκεδάζουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο μύθος του μπαρουτιασμένου Τούρκου
Επειδή η ιστορία του Σαϊτάν Παζάρ ξεκινά από την Τουρκοκρατία, από έναν τούρκο στρατιωτικό διοικητή που ήταν σκληρός και βίαιος, επιβάλλεται να ακολουθήσετε τον παλμό της διασκέδασης ξορκίζοντας την παλιά κατάρα εκείνου του μπαρουτιασμένου τούρκου αφέντη. Για να του φερθούν όπως του άξιζε, ο μύθος και πάλι θέλει τους κατοίκους του δρόμου να έχουν αλείψει, ένα βράδυ, με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα, εκεί που είχε απότομη κλίση. Όταν, το επόμενο πρωί, ο τούρκος διοικητής πέρασε με το άλογό του από το Σαϊτάν Παζάρ, το άλογο γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε κάτω, φωνάζοντας: «Σαϊτάν Παζάρ». Σήμερα, η φράση έχει γραφτεί στην προφορική ιστορία της πόλης της Πρέβεζας για να της χαρίζει ένα ακόμη χαριτωμένο γνώρισμα σε όσα ξεχωριστά την διακρίνουν.

Καρβέλι στη μασχάλη και τρίκλισμα
Τα επόμενα χρόνια, ο ίδιος ο δρόμος φιλοξένησε δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου (ταβέρνες, καφενεία). Σε αυτό το δρόμο είχε την έδρα του ο πολυάνθρωπος σύλλογος μουσικών. Έγινε λοιπόν ο δρόμος το σύμβολο του λαϊκού πολιτισμού και της καθημερινότητας των λιμενεργατών αλλά και άλλων στρωμάτων εργαζόμενων της πόλης. Το καρβέλι στην μασχάλη και το τρίκλισμα στο περπάτημα ήταν οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές ενός ανδρικού πολιτισμού που ζούσε τη ζωή του με αρκετή χαλαρότητα.