Πορεία αδρεναλίνης 2 σε 1!

3127 Επισκέψεις στο άρθρο

Προχωράς πάνω από το ποτάμι, αντίθετα με τη ροή του νερού και βλέπεις λευκούς και ερυθρόμορφους σταλακτίτες. Στο σπήλαιο Αγγίτη, στη Δράμα, η φύση όνειρο σε μαγνητίζει από την πρώτη στιγμή. Το τώρα σε 500 μέτρα αδρεναλίνης δείχνει πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή.

 
Μέχρι σήμερα, στη σπηλιά όπου παλιά ξεπηδούσε μόνο νερό, έχουν εξερευνηθεί περίπου 12 χλμ. διαδρομής και χαρτογραφηθεί άλλα 10 χάρη σε Έλληνες και Γάλλους σπηλαιολόγους. Αρκεί να γνωρίζεις ότι, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, ο γάλλος πρόξενος και δεινός περιηγητής Cousinery βρέθηκε μάγκας πρώτος τον 18ο αιώνα στις Πηγές Αγγίτη (SourcesdAngitas) και στη διάσημη σπηλιά των μυστικών. Καθώς όπου υπάρχει νερό, προκύπτει και ζωή. Εδώ φωλιάζουν ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, ψάρια, νυχτερίδες και μεγαλύτερα θηλαστικά όπως η βίδρα και ο μυοκάστορας.

Στο σπήλαιο Αγγίτη στη Δράμα, σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξεις. Η  πρωτόγνωρη εμπειρία του υπόγειου ποταμού με το στενό πέρασμα (σιφόνι) θα σε καταπλήξει. Οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες που το 1952 παρακίνησαν το ζεύγος Πετρόχειλου να πραγματοποιήσουν  την πρώτη εξερευνητική προσπάθεια μέσα στο σπήλαιο, σου αφήνουν αυτό το μυστήριο να πλανάται, πώς και πόσο θαυμάσια συνέβησαν όλα χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη συμμετοχή.

Αν λοιπόν δεν έχεις πάει στο σπήλαιο του υπόγειου ποταμού, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το 2000, φρόντισέ το και θαύμασε κάθε στιγμή από τα πρώτα 500μ. του μοναδικού αυτού φαινομένου, ενώ θα βρίσκεσαι σε 17 βαθμούς Κελσίου. Προχωράς στο διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή του νερού, θαμπώνεσαι από λευκούς και ερυθρόμορφους σταλακτίτες όλων των μεγεθών. Οι  σταλαγμίτες, από την άλλη, δεν κατακλύζουν το χώρο εξαιτίας του υγρού στοιχείου. Φοβερό; Και δεν έμαθες τίποτα ακόμα.

Πήγαινε στο σπήλαιο Αγγίτη για να μάθεις πού βρίσκεται και η ιδιαίτερη "Αίθουσα της Ακρόπολης" των 150 τ.μ. Ο πυθμένας του ποταμού καλύπτεται από διάφορα υλικά, όπως άμμο και άργιλο, των οποίων το πάχος είναι μεγαλύτερο από 10μ. Από την συναρπαστική επίσκεψή σου, θα αποκομίσεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες όπως ότι η "Αίθουσα του Τροχού", που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του Σπηλαίου με διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8μ., αρχικά ξύλινου και αργότερα σιδερένιου, ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα θα σε εντυπωσιάσει το άνοιγμα στην οροφή, με διαστάσεις 8x12μέτρα. Αυτή ήταν η πιθανή είσοδος των κατοίκων από τους γύρω οικισμούς που θα είχαν μυστική πρόσβαση από την ακρόπολη πάνω από το Σπήλαιο στο ποτάμι.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τοξωτό άνοιγμα από όπου ξεχύνονται με οργή τα νερά στην πεδιάδα δημιουργώντας μια όαση δροσιάς, με πλατάνια, λεύκες και ιτιές στο περιβάλλον του σπηλαίου, ιδανική για την ξεκούραση των επισκεπτών.

Είναι σίγουρο ότι όταν θα το δεις, θα καταλάβεις πως θα ξαναπάς. Ψήθηκες;

Tags: ΔΡΑΜΑ