«Αξίζει τα λεφτά της»;

3353 Επισκέψεις στο άρθρο

Τώρα που η οικονομική ευχέρεια για… ξεπορτίσματα εκτός των τειχών είναι περιορισμένη, ο καθένας από εμάς το ψάχνει περισσότερο όταν αποφασίσει να δώσει κάπου τα λεφτά του.

 
Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένεις να πας στο… Άσπεν της Ελβετίας με 20 ευρώ στην τσέπη! Όταν ζητάς πολυτέλεια και hot στέκια, θα πρέπει να τα πληρώσεις. Μια αντίστοιχη αναλογία, λοιπόν, υπάρχει και στους ελληνικούς προορισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δημοφιλία τους, καθορίζουν ένα συγκεκριμένο τιμολόγιο, που ορίζει και το budget της εκδρομής. Οι διάσημοι χειμερινοί προορισμοί έχουν, συνήθως, κάπως αυξημένα τα κόστη, σε σύγκριση με τους πιο εναλλακτικούς, τόσο στις τιμές διαμονής όσο και στο φαγητό ή στις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρουν. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα κόστη ανταποκρίνονται στις πραγματικές παροχές ή είναι, απλώς, αποτέλεσμα υπερφίαλης πολυτέλειας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που, σε μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρίσκουμε ξενοδοχεία, εστιατόρια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφορά μια εκδρομή, σε τιμές που αναλογούν με… ταξίδια στον πλανήτη Άρη! Ιδίως, μάλιστα, όταν μιλάμε για περιόδους high season –χειμώνα ή καλοκαίρι, όταν όλοι προγραμματίζουν μια εκδρομή για να περάσουν την άδειά τους και βλέπουν τις επιλογές τους να μειώνονται αισθητά, λόγω του υψηλού κόστους. Κάποιες από αυτές τις επιλογές, ωστόσο, αν και ακριβές, παραμένουν μέσα στη λίστα των πιθανοτήτων, μιας και παρέχουν υπηρεσίες που λες ότι «αξίζουν τα λεφτά τους».

Κοστίζει αλλά αξίζει
Ένα άνετο και καθαρό δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο που είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, με θέα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, πλούσιο σε ποικιλία πρωινό που σε χορταίνει για το υπόλοιπο της ημέρας και η κατάλληλη εξυπηρέτηση από το προσωπικό όσον αφορά τόσο τη διαμονή σου εκεί όσο και την παροχή πληροφοριών για τα insider’s tips της περιοχής που έχεις επιλέξει να επισκεφθείς είναι μια τέτοια περίπτωση. Μπορεί να πληρώσεις τη διαμονή σου λίγο πιο ακριβά από ό,τι υπολόγιζες, η επιλογή σου όμως θα σε ανταμείψει με όλα όσα ζητάς από μια εκδρομή. Άνεση, χαλάρωση, νέες και όμορφες εικόνες, γευστικές απολαύσεις και ξεκούραση σώματος και μυαλού.
Αντίστοιχα, σε ένα εστιατόριο ή μια παραδοσιακή ταβέρνα, μπορεί να τελειώσεις το φαγητό και μόλις έρθει ο λογαριασμός να πεις «μα καλά, αστακό και χαβιάρι έφαγα;», ή να έχεις ικανοποιηθεί τόσο πολύ από το γεύμα σου που, ακόμα και τσιμπημένες να είναι οι τιμές, να σε κάνουν να θες να πας και να ξαναπάς. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εκ των οποίων ο νούμερο 1 είναι η γεύση και η ποιότητα του φαγητού. Αν, όμως, από καθαριότητα, διακόσμηση, ατμόσφαιρα και εξυπηρέτηση το μαγαζί… «χάνει», τότε μάλλον ένας τσουχτερός λογαριασμός δεν θα μας φανεί δικαιολογημένος.
 
Το μόνο σίγουρο είναι, πως όλοι ψάχνουμε καλή ποιότητα σε χαμηλή τιμή. Σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, όμως, πόσο εφικτό είναι τελικά να βρεθεί μια τέτοια αναλογία; Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να την αναζητούμε ή να συμβιβαστούμε με τους όρους του παιχνιδιού; Εσείς τι θα διαλέγατε στο δίλημμα «ποιότητα-τιμή»;