Ψηφιακό Μουσείο στην Βλαχοκερασιά

2902 Επισκέψεις στο άρθρο

Το δικό της Ψηφιακό Μουσείο απέκτησε από τη Δευτέρα του Πάσχα η Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.

 
Τα επίσημα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα στην κατάμεστη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Σχολείου Βλαχοκερασιάς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Π. Πετρόπουλος, Διδάκτορας Κοινωνιολογίας (Η.Π.Α.) και Συντονιστής της Επιτροπής ΨΜΒ, ο οποίος μίλησε για τους στόχους του Μουσείου, για το ιστορικό του, αλλά και για τη βιωσιμότητά του.

Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η κυρία Αγγελική Κατσαφάνα, Φιλόλογος, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, πρώην Διευθύντρια Γυμνασίου Βλαχοκερασιάς και υπεύθυνη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής.  

Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 1991 όταν γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός «Λαογραφικού Μουσείου Βλαχοκερασιάς», από τον «Σύλλογο Βλαχοκερασιωτών Αττικής» με απώτερο σκοπό τη συμβολή στην περαιτέρω πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη του χωριού. Έπειτα ακολούθησε μια έρευνα πεδίου, από σπίτι σε σπίτι, για την καταγραφή δυνητικών εκθεμάτων (π.χ. αλέτρια, αργαλειούς, παραδοσιακές ενδυμασίες κ.λπ.).

Το 2011, 20 χρόνια αργότερα, δύο οικήματα είχαν παραχωρηθεί στην Κοινότητα της Βλαχοκερασιάς ως δωρεές και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση ενός λαογραφικού μουσείου με πραγματικά εκθέματα.

Πέρα από τα υπάρχοντα αρχεία των μελών της Επιτροπής και τα αρχεία συμπατριωτών, η συλλογή εμπλουτίστηκε και με τη λήψη νέων ψηφιακών φωτογραφιών/βίντεο κλιπ από μέλη της Επιτροπής. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρονται οι κάτοχοι των φωτογραφικών αρχείων και οι πηγές των ντοκουμέντων.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να προκρίνουν την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου ("flipping book”), το οποίο επιτρέπει την προβολή στην οθόνη του επισκέπτη, την απευθείας πρόσβαση από το μενού σε θεματικές ενότητες του βιβλίου, ενσωματώνει υπερσυνδέσεις, παρέχει δυνατότητες εσωτερικής αναζήτησης, είναι ένα οικείο σε όλους πρότυπο και πάνω απ’ όλα εύχρηστο. 

Στην εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά στον Νίκο Πετρόπουλο που είχε την έμπνευση και στην Αγγελικη Κατσαφάνα για τον συντονισμό της προσπάθειας και φυσικά για τα μέλη της Επιτροπής που εργάστηκαν για τη συγκέντρωση του υλικού και έφεραν εις πέρας την αποστολή δημιουργίας του μουσείου.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πασχαλνό γλέντι με σούβλες και πολλά ακόμα εδέσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση βρέθηκαν ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο αντιδήμαρχος κ. Μπένος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τρίπολης κ. Θεοδωρακόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας του ΔΣ Δ. Κοσκινάς.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε τα μέλη της Επιτροπής ΨΜΒ:
Νίκος Πετρόπουλος, Συντονιστής  Επιτροπής
Αγγελική Κατσαφάνα  (Μέλος)
Αγγελική Κοντογιάννη (Contis) (Μέλος)
Μαρία Κοπίτα (Μέλος)
Άννα Μαρτίνου (Μέλος)
Άγγελος Μπιστόλας (Μέλος)
Ευστάθιος Χρόνης (Μέλος)