Φύση και άνθρωπος δημιουργούν θαύματα στα Μαστοροχώρια

Ακόμα και οι εκκλησιές, εδώ είναι πέτρινες!

Μικρά τα σπιτάκια, μεγάλη η τέχνη των μαστόρων

Ζαγοροχώρια ή καλύτερα;

9447 Επισκέψεις στο άρθρο

Θα δεις πώς έφτιαχναν τα χωριά τους οι διάσημοι μάστορες της Ηπείρου. Θα δεις ελάχιστους κατοίκους θα μιλάνε κουδαρίτικα, θα μείνεις σε σπίτια «έργα τέχνης». Δεν τα λένε άδικα Μαστοροχώρια!

 
Λες Ζαγοροχώρια και φαντάζεσαι πέτρινα, σκαλιστά σοκάκια, σπίτια από πέτρα πελεκημένη στο χέρι, στενά δρομάκια με κρήνες και γύρω γύρω θεόρατα βουνά να προστατεύουν τα χωριά από τις εξάρσεις της φύσης. Τώρα, σκέψου αυτό, αλλά λίγο καλύτερο! Γίνεται; Γίνεται, στα γειτονικά Μαστοροχώρια!

Στην ταμπέλα έγραφε: Traditional stone villages!
Δεκαπέντε χωριά,14 χλμ. από την Κόνιτσα. Στο δρόμο σου θα συναντήσεις πρώτα τα χωριά Μοναστήρι, Μόλιστα και Γανναδιό. Κάπου εκεί, σε μια ταμπέλα στραμμένη στο πουθενά, θα δεις την επιγραφή "traditional stone villages". Θα βιαστείς να γελάσεις ειρωνικά, η συνέχεια, όμως, θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της… ταμπέλας! Χωριουδάκια με σπίτια φτιαγμένα αποκλειστικά από πέτρα, δουλεμένα στο χέρι των πιο έμπειρων, των πιο σπουδαίων μαστόρων της πέτρας. Από τα Μαστοροχώρια, άλλωστε, κατάγονταν και οι περισσότεροι τεχνίτες που έχτισαν τα «πέτρινα χωριά» της Ηπείρου (και πολλά στην υπόλοιπη Ελλάδα).
 
Μίλα κουδαρίτικα με τους ντόπιους
Ανάμεσα στους λιγοστούς κατοίκους που θα συναντήσεις στα χωριά (στα περισσότερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 20), θα ακούσεις να μιλάνε ακόμα τα κουδαρίτικα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διάλεκτο, μια συνθηματική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι μάστορες που ήταν οργανωμένοι σε μπουλούκια για να συνεννοούνται μεταξύ τους, γι αυτό λέγονταν και Κουδαραίοι. Σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι για να συνομιλήσεις μαζί τους, τα έργα τους, όμως, φανερώνουν το μεράκι και την ιδιαιτερότητά τους. Γεφύρια με παράτολμα τόξα που εμπνέουν δέος, όμορφες, ονομαστές εκκλησίες, με καλοπελεκημένες πέτρες, αγκωνάρια και καλοφτιαγμένο αρμολόι, σπίτια και αρχοντικά, αξιοπρόσεκτα δημιουργήματα, που σφραγίζουν ακόμα και σήμερα με την παρουσία τους, τη γνήσια αρχοντική μαστοριά, τη μοναδική τέχνη τους.
 
Στον φούρνο που εξυπηρετεί όλα τα χωριά

Ένα τέτοιο οδοιπορικό στα απομακρυσμένα χωριά των Ιωαννίνων σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη. Και παρόλο που στα περισσότερα χωριά θα βρεις τουλάχιστον ένα καφενεδάκι όπου θα μπορέσεις να πιεις ελληνικό στη χόβολη και να κεραστείς κι έναν μεζέ αν προτιμήσεις το τσίπουρο, τα δύσκολα έρχονται όταν αποφασίσεις να αναζητήσεις ψωμί. Ένας φούρνος υπάρχει όλος κι όλος για να εξυπηρετεί όλα τα χωριά, ο οποίος βρίσκεται στην Πυρσόγιαννη, το κεφαλοχώρι της περιοχής, που κατοικείται από περίπου 100 ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες του ξεκινούν τα διανομή από τα χαράματα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των χωριών! 
 
Καφέ στην Αγ. Παρασκευή, ψώνια στα Μέλιντρα
Η Αγία  Παρασκευή είναι το πιο ζωντανό χωριό της περιοχής, με 150 περίπου μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι όμως το καλοκαίρι πενταπλασιάζονται. Εκεί θα βρεις έναν συμπαθέστατο ξενώνα και μια ωραία πλατεία με δύο καφενεία - τσιπουράδικα, που απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο. Το φυσικό περιβάλλον ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, με το πολύ πράσινο και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, ενώ το υψόμετρο που αγγίζει τα 1.000 μ. κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι. Στη διαδρομή, μην παραλείψεις να κάνεις μια σύντομη στάση για ψώνια στο χωριό Μέλιντρα για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, λικέρ, βότανα, τουρσιά και σάλτσες. Η γεύση τους θα σου θυμίζει για καιρό αυτό το ταξίδι…
 
Λοιπόν, τι λες; Φύγαμε; Έχεις ξαναπάει στα Μαστοροχώρια; Έχεις κάτι που σου άρεσε πολύ να μοιραστείς μαζί μας;