Σπήλαιο Διρού: Τόσο μαγικό, τόσο αναγκαίο

4257 Επισκέψεις στο άρθρο

Για το σπήλαιο Διρού, μπορεί κάποιος να πει πολλά αλλά και να φανταστεί ακόμη περισσότερα. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται με θαλασσινό νερό, αυτό και μόνο αρκεί για να εξάψει τη φαντασία σου όσο λακωνικά και αν είναι τα όνειρά σου, όσες ξερολιθιές και να έχεις ανταμώσει στο διάβα σου.

 
 

Η εξόρμηση στο Γύθειο και στο σπήλαιο Διρού επιβάλλεται για να νιώσεις ένα μεγαλόψυχο άνοιγμα στον κόσμο και στην ζωή. Πάρε μέρος σε μια διαφορετική ξενάγηση με βαρκάδα και αρχέτυπα εικόνων, ενώ το σήμερα σου αποκαλύπτεται τόσο μαγικό όσο και αναγκαίο.

«Αυτός είναι ο Μανδύας του Ποσειδώνα, η Νεκρή Πολιτεία, το Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες, το Λευκό Αρκουδάκι, το Πέλμα του Ποσειδώνα, η Κρεμασμένη Αλεπού. Η εξερεύνηση του σπηλαίου ξεκίνησε στο 1949 από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Αννας Πετροχείλου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας». Οι διευκρινίσεις του υπευθύνου που σε έχει αναλάβει και σου μαθαίνει πώς έχουν τα πράγματα, εκεί στα σκοτάδια, στο σπήλαιο Διρού, σε κάνουν να παρατηρείς ακόμη με μεγαλύτερο δέος αυτό το «πέτρινο δάσος» που ντύνεται με λέξεις και διατυπώσεις για την πελοποννησιακή γη. Ενώ προσπαθείς να φέρεις σε πέρας τις αναμνήσεις από αυτά που διδάχτηκες στα θρανία, να τις βάλεις σε μία τάξη, φωτισμένοι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί σε μαγεύουν και σύντομα εύχεσαι να συνοδέψουν τα όνειρά σου.

Πλάθεις δικά σου ονόματα, όπως τα έργα τέχνης της φύσης σου παρουσιάζονται. Διασχίζοντας τον «Μεγάλο Ωκεανό», μια αίθουσα μήκους 160 μέτρων και ύψους 30 μέτρων, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα να αποβιβαστείς από τη βάρκα για να πάρεις στο κατόπι το μονοπάτι που σε βγάζει στο όνειρο με τα μάτια ανοιχτά. Βαδίζεις ανάμεσα σε πολύχρωμους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολόνες, ενώ παρατηρείς  το Μνημείο του Αγνώστου Ναύτη, τα Ανάκτορα του Πλούτωνα, τα Νούφαρα.
Το σύντομο ταξίδι κάτω από τη γη θα το νοσταλγείς σαν βγεις ξανά στην πραγματικότητα –που έχεις μάθει-του έξω κόσμου. Φως  σε  τυφλώνει, αλλά το φως μέσα σου σε έχει ήδη αλλάξει. Συνέχισε την εκδρομή σου στο Γύθειο, το οποίο απέχει γύρω στα 45 χιλιόμετρα και μείνε στο νησιώτικο χρώμα των μεζεδοπωλείων. Οι τοπικές νοστιμιές είναι πάνω από αρκετές για να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου και να κεντράρουν απευθείας εκεί που θέλεις.

Κατά μήκος επιβλητικών διώροφων και τριώροφων νεοκλασικών κτιρίων απόλαυσε την βόλτα στην ευθεία, παρατηρώντας αυλές και ξεχωρίζοντας γραφικές πόρτες και σκάλες. Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες θα γίνει το απόλυτο καταφύγιο για το βλέμμα σου που θέλει να πάρει κι άλλα από την υπέροχη Πελοπόννησο. Το αρχαίο Γύθειο, εξάλλου, ήταν ναύσταθμος των Σπαρτιατών, γνώρισε περίοδο ακμής στους Ρωμαϊκούς Χρόνους και υπήρξε το κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας. Αποκλείεται όλο αυτό το ένδοξο παρελθόν να μην είχε κάπως αποκρυσταλλωθεί σε σημάδια που θα διαρκούσαν στο σήμερα. Το λιμάνι του Γυθείου, της πόλης με τους σχεδόν πέντε χιλιάδες κατοίκους, υποδέχεται κατά καιρούς κρουαζιερόπλοια, ενώ συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων. Ζήσε αυτήν την εκδρομή και ταξίδεψε με βάρκα την ελπίδα.