Το άβατο του βενετσιάνικου οχυρού στη Σίφνο

47967 Επισκέψεις στο άρθρο

Γνώρισε τους διάσημους πανηγυράδες της, μπες στο άβατο για τη μηχανοκίνηση, απόλαυσε τη γαλήνια μεγαλοπρέπεια και γέμισε το κεφάλι σου με ωραίες εικόνες μέσα από συναρπαστικούς περιπάτους στην Απολλωνία! Τη Σίφνο τη βλέπεις τώρα και την αγαπάς για πάντα.

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Το άβατο του Κάστρου
Για αιώνες ολόκληρους η πρωτεύουσα της Σίφνου βρισκόταν (μέχρι το 1836) στο Κάστρο, την μεσαιωνική πολιτεία που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Απολλώνια και θεωρείται επάξια ως ένας από τους πιο ανεπιτήδευτους και ξεχωριστούς μεσαιωνικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Το Κάστρο, με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του, που διατηρεί ακόμα και σήμερα τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου οχυρού, ακόμη και σήμερα είναι άβατο για τα οχήματα. Έτσι, αν θέλετε να περιηγηθείτε στις λευκές γειτονιές του, θα πρέπει να είστε αποφασισμένοι για γερό ποδαρόδρομο. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά πεζούλια, οι σκοτεινές στοές, τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα στις εισόδους συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία που πρέπει όλοι να ζήσουν!
 
Γνωρίζοντας τους διάσημους πανηγυράδες
Στη Σίφνο η παράδοση είναι κομμάτι της καθημερινότητας ακόμα και σήμερα! Πολλά έθιμα τηρούνται ακόμα και δίνουν ιδιαίτερο χρώμα όχι μόνο στα καλοκαίρια αλλά και στους χειμώνες στο νησί. Τα σιφναίικα πανηγύρια με το τελετουργικό τους, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και οργανώνονται από απλούς πολίτες, τους λεγόμενους «πανηγυράδες». Οι σιφνέικοι γάμοι, τα «τσούνια», τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, τα αποκριάτικα «καμηλώματα» και η μελωδική ντοπιολαλιά είναι κάποια από τα έθιμα και τις συνήθειες της Σίφνου που διατηρούνται αναλλοίωτα ως τις μέρες μας. Η παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα και τα εξαίρετα έργα των αγγειοπλαστών της είναι μόνο δύο στοιχεία για τα οποία είναι διάσημο το νησί. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις αμέσως μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Και το σίγουρο είναι ότι δεν θα σε απογοητεύσουν ούτε στο ελάχιστο.
 
Γαλήνια μεγαλοπρέπεια με μαγευτική θέα
Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Χρυσοπηγής κτίστηκε πάνω σε ένα βράχο το 1650 όταν βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας μέσα στη θάλασσα, από κάποιους ψαράδες και δημιουργεί μια από τις ομορφότερες και διασημότερες εικόνες σε όλο τον κόσμο. Το θέαμα που προσφέρει το μικρό ακρωτήρι με το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, της πολιούχου του νησιού, να δεσπόζει περήφανα επάνω στο σκισμένο βράχο, είναι μαγευτικό. Ο ιερός βράχος με το πάλλευκο κτίσμα, η ελάχιστη βλάστηση ολόγυρα, η απεραντοσύνη του Αιγαίου και η γαλήνια μεγαλοπρέπεια που αποπνέει ο χώρος, συνθέτουν ένα εράσμιο περιβάλλον, πραγματική οπτική απόλαυση για όποιον το αντικρίζει. Στα αριστερά της Χρυσοπηγής ανοίγεται ο γραφικός κόλπος του Αποκοφτού με τα πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά του.
 
Συναρπαστικοί περίπατοι στη Απολλωνία
Η πρωτεύουσα της Σίφνου βρίσκεται στην καρδιά του νησιού. Αξίζει να περιδιαβείτε τα στενά ασβεστωμένα καλντερίμια και τον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο, να ψωνίσετε αναμνηστικά από τα γραφικά μαγαζάκια και να δοκιμάσετε γνήσιες σιφνέικες νοστιμιές. Η περιοχή σφύζει από ζωή και το βράδυ, με επισκέπτες κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν το ποτό τους στα γραφικά μπαράκια και καφενεία που λειτουργούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς στο γνωστό πια "στενό της Απολλωνίας" χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου. Εδώ, όμως, βρίσκεται και ο μοναδικός πολυχώρος των Κυκλάδων, γνωστός ως Ραμπαγάς, όπου, εκτός των άλλων καταστημάτων, λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος, στον οποίο φιλοξενούνται εκθέσεις διάσημων Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: ΣΙΦΝΟΣ