To μοναδικό στην Ελλάδα!

4636 Επισκέψεις στο άρθρο

Μοναδικό στο είδος του, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας σε ανοικτό κατάφυτο χώρο είναι το υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα που κλέβει την παράσταση, την προσοχή και το γέλιο των παιδιών. Εισάγει τους φίλους των Σιδηροδρόμων σε ένα ταξίδι πολλών αποχρώσεων και θεμάτων. Ταξιδεύουμε στο σήμερα, ενώ το σήμερα έχει γίνει η «Ιθάκη» των φασματικών ονείρων, των γεύσεων, των σωμάτων.

 

Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Ιδρύθηκε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1990. Όλο το τροχαίο υλικό προέρχεται από τον ΟΣΕ, από το δίκτυο της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας. Μια επίσκεψη επιβάλλεται ειδικά από οικογένειες με παιδιά.  Θα το λατρέψετε και υποσυνείδητα θα θυμηθείτε όλα τα ρεφρέν που έχουν σχέση με τα τραίνα… «Τα άλλα τρένα να περνούν (..) μα εδώ έχει πάντα ήλιο»…

Στα εκθέματα του Μουσείου δείτε το σταθμό και την περιοχή του, το διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τις τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου, τoν υδατόπυργο, τους τρεις κρουνούς ατμαμαξών και τις τιμονιέρες, τη μεταλλική πεζογέφυρα μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου, όπως είναι κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες. Συνολικά, εκτίθενται επτά ατμάμαξες και μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός του 1890, δύο δραιζίνες, ποδήλατη και χειροκίνητη, τρία επιβατηγά οχήματα Α θέσης, πέντε Α - Β θέσης του 1885, καθώς και οκτώ φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων των ετών 1885-1947. Όπως εύκολα καταλάβατε, κρατάει από παλιά η σκούφια του ιστορικού μουσείου που έγινε για να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε την κοινωνική παιδεία σε διάλογο με τα μέσα μεταφοράς και συγκοινωνίας.  Φωτογραφείστε και οριοθετήστε το σήμερα με βάση το χτες.

Η έκταση του πάρκου οριοθετείται από την οδό Μακεδονίας μέχρι την οδό Κρήτης κοντά στο λιμάνι και από τις δύο κάθετες οδούς Αριστομένους και Ψαρών. Το πάρκο, πέραν των σιδηροδρομικών εκθεμάτων που περιλαμβάνει, διαθέτει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ καθώς και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών.

Βρίσκεται σε μια απόσταση μόλις 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς λιμάνι. Αυτό είναι ενδεικτικό για να το συνδυάσετε με τη βόλτα σας το μεσημέρι προτού συνεχίσετε για καλό τοπικό φαγητό σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες της Καλαμάτας.

Ωράριο Λειτουργίας: 08:30-15:00 Είσοδος χωρίς εισιτήριο, τηλέφωνο: 24210-23644