Το παραμυθένιο σκηνικό στην Ήπειρο

4440 Επισκέψεις στο άρθρο

Δες ένα μοναδικό τοπίο στην Ήπειρο. Σε αυτό το μέρος η φύση και η παράδοση μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη.

Η Κόνιτσα βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού Ιωαννίνων, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την ήπειρο με τη Μακεδονία, σε δασωμένο σκαλοπάτι που σχηματίζει το βουνό Τραπετζίτσα, καθώς γέρνει προς τον κάμπο.
Η καταλυτική παρουσία του Αώου, οι χιονοσκέπαστες κορυφογραμμές του Σμόλικα και της Γκαμήλας, μα και η εντυπωσιακή θέα προς την κοιλάδα, η οποία απλώνεται διστακτικά λίγο πριν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθορίζουν αποφασιστικά τη όψη της περιοχής.
Η φύση προίκισε την Κόνιτσα με όλα τα «καλούδια» της… ορμητικά ποτάμια, αδιαπέραστα δάση, ορεινά λιβάδια, φαράγγια που σου κόβουν την ανάσα! Σε τούτη την ξεχωριστή ακρογωνιά της Ηπείρου, οι άνθρωποι άφησαν τα σημάδια τους βάζοντας με τα έργα τους σφραγίδα σε τούτο τον ονειρεμένο τόπο. Τα μοναδικά γεφύρια, οι περίτεχνες εκκλησιές, τα παλιά πέτρινα αρχοντικά, αντέχουν ακόμα στο χρόνο, αλλά και στις αλλοτριωτικές παρεμβάσεις των σύγχρονων οικιστικών μοντέλων.
 
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στην Ήπειρο είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα.
Το θέατρο της Δωδώνης αποτελούσε τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.Το θέατρο έπαθε απανωτές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις στους αιώνες που ακολούθησαν την παρακμή του βασιλείου της Ηπείρου και στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης χρησιμοποιήθηκε ως αρένα και από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έπαψε να λειτουργεί.Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο άρχισαν το 1875 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα ενώ το θέατρο στις μέρες μας φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα και το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου, είναι καθημερινά από 08:00 έως 15:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας 26510 82287.
 
Έχοντας ως βάση τα Γιάννενα μπορεί ο επισκέπτης των Ιωαννίνων μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από πολλούς κοντινούς προορισμούς οι οποίοι προσφέρονται για εξερεύνηση.
Τα Ζαγοροχώρια, η Κόνιτσα και τα μαστοροχώρια της, το Μέτσοβο και η λίμνη Αώου είναι μόνο μερικές από τις επιλογές, ενώ η Εγνατία Οδός δίνει πλέον ακόμα περισσότερες δυνατότητες.
Το Ζαγόρι χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό τμήμα και αποτελείται από 46 χωριά, τα φημισμένα Ζαγοροχώρια που έχουν συνολική έκταση 1.053 τ.χλμ. και βρίσκονται πίσω από το βουνό Μιτσικέλι.Μετά από 20 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα θα συναντήσετε τα πρώτα χωριά του Κεντρικού ή Ανατολικού Ζαγορίου. Αν πάλι επιθυμείτε κάτι πιο απόμακρο, τα μεγαλόπρεπα βουνά, οι εντυπωσιακές χαράδρες, οι πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, τα πλούσια και πυκνά δάση, τα ορμητικά ποτάμια και τα δύσβατα μονοπάτια θα σας καλωσορίσουν στην Κόνιτσα συνολικής απόστασης 45 χιλ. απο τα Ιωάννινα.
 
Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της Ηπείρου και είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα.
Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξαναχτίζει το κάστρο το 1815 σχεδόν από τα θεμέλια του. Η πύλη του διατηρημένη σε άρτια κατάσταση και άκρως επιβλητική σας καλοσορίζει σε ένα χώρο 200 περίπου στρεμμάτων γεμάτο από ιστορία. Τα στενά του δρομάκια θα σας οδηγήσουν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά,xτίστηκε το 1618 από τον ομώνυμο Πασά σε ανάμνηση της συντριβής της επανάστασης του Διονυσίου Φιλόσοφου.Τα δύο φυσικά υψώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου διαμορφώθηκαν ήδη από τη βυζαντινή εποχή ως ακροπόλεις. Η βορειοανατολική είναι γνωστή ως ακρόπολη του Ασλάν πασά και η νοτιοανατολική ακρόπολη, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ.
Ενώ στο κάστρο θα βρείτε ακόμη την τούρκικη βιβλιοθήκη που κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει αίθουσα με τετράγωνο διάδρομο και δύο δωμάτια στις άκρες. Είναι εξαιρετικής τέχνης οι θολωτές στέγες, σώζεται άθικτη, μόνο που δεν διεσώθησαν βιβλία ή χειρόγραφα.Τέλος φόρμας