Φωτογραφία της Katerina Katsori από το Fb Group: Φωτογραφίζοντας της Ελλάδα

Φωτογραφία του Kostas Panagiotopoulos από το Fb Group: Φωτογραφίζοντας της Ελλάδα

Το πιο νότιο σημείο των Βαλκανίων

7235 Επισκέψεις στο άρθρο

Το πιο νότιο σημείο των Βαλκανίων βρίσκεται φυσικά στην Ελλάδα και αξίζει να το ανακαλύψετε.

Το Ακρον Ταίναρον είναι ένα σημείο που θα το λατρέψετε με την πρώτη ματιά. Ο όμορφος φάρος του σηματοδοτεί το τέλος της βαλκανικής χερσονήσου καθώς αποτελεί το πιο νότιο σημείο της.



Μοναδική θέα με φόντο το πέλαγος
Μετά τα πυργόσπιτια της Βάθειας ο δρόμος με σύντομες στροφές ανηφορίζει στο στενότερο σημείο του ακρωτηρίου, στο σημείο ακριβώς όπου οριοθετείται ο Κάβος Ματαπάς (ακρωτήριο Ταίναρο). Η θέα είναι μοναδική καθώς όλο το «δάκτυλο» της χερσονήσου διαγράφεται με φόντο το γαλάζιο του πελάγους. Αν έχεις όρεξη για περπάτημα αξίζει να ακολουθήσεις το καλογραμμένο μονοπάτι που καταλήγει στο φάρο του Ταίναρου. Η διάρκεια της πεζοπορίας δεν ξεπερνά τα 45 με 50 λεπτά.



Μυστράς: Η καστροπολιτεία των αντιθέσεων και των εκπλήξεων
Με αφετηρία την όμορφη πόλη της Σπάρτης μπορείτε ακόμη και στο σύντομο χρονικό διάστημα μιας μέρας να περπατήσετε στα καλντερίμια του Μυστρά, ενώ έχετε ήδη περιηγηθεί και στα δάση του Ταΰγετου, ώστε να επισκεφθείτε τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και να αποκομίσετε μια γνήσια εμπειρία πολλών αντιθέσεων και εκπλήξεων.



Βάθεια: Τα πυργόσπιτα της «απολιθωμένης» πόλης
Η Βάθεια σίγουρα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, με περισσότερους από σαράντα τριώροφους ή τετραώροφους πολεμόπυργους. Αμέτρητες πεζούλες σκαρφαλώνουν στα πιο απόμερα σημεία και συγκρατούν το πολύτιμο χώμα. Πηγάδια, στέρνες, δεξαμενές συλλέγουν σταγόνα- σταγόνα το ζωογόνο νερό. Πύργοι και πυργόσπιτα κτισμένα με σοφία, σας προσκαλούν σε ένα ανεπανάληπτο οδοιπορικό.



Ένα κατάφυτο νησάκι στα νότια του Γυθείου
ΝΑ της πόλης του Γυθείου βρίσκεται το κατάφυτο νησάκι της Κρανάης, που το 1898 ενώθηκε με την ξηρά με τεχνικό κρηπίδωμα. Φτάστε εδώ που κατέφυγαν ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, σύμφωνα με αναφορά του Ομήρου και, φεύγοντας μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, ο Πάρις ξέχασε το κράνος του. Έτσι μέχρι και σήμερα το νησάκι ονομάζεται Κρανάη. Για την ιστορία, σημειώστε ότι κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή και ήταν σημαντική τοποθεσία κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο, ενώ είχαν δημιουργηθεί και εργαστήρια κατεργασίας της Πορφύρας. Στους νεότερους χρόνους από το μυρωδικό φυτό μάραθος που βλάστανε στο νησί, ονομάσθηκε Μαραθονήσι και αυτή την ονομασία έφερε το Γύθειο κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους.