http://discoververia.gr/

http://discoververia.gr/

http://discoververia.gr/

http://discoververia.gr/

http://discoververia.gr/

Τρίγωνο της Μπαρμπούτας

11918 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην Κυριώτισσα και στη Μπαρμπούτα της Βέροιας, τις δύο ιστορικές συνοικίες επί Τουρκοκρατίας, δείτε και γυρίστε τα κοσμοπολίτικα απίθανα σοκάκια με τα σαχνισιά και τα γυφτόκαρφα στις αρχοντικές εξώπορτες.

 
Γυρίζετε το χρόνο πίσω και ψηλαφείτε ίχνη του παλιακού αστισμού. Τότε που η Κυριώτισσα ήταν η χριστιανική, ενώ η Μπαρμπούτα η εβραϊκή συνοικία και μαζί με την οθωμανική-ανατολικά της Μπαρμπούτας- συγκέντρωναν τους μεγαλοαστούς. Τώρα έχετε το προνόμιο να περπατάτε στα σοκάκια της Κυριώτισσας, τρυπώνοντας στις πέτρινες κατοικίες που επέζησαν. Δείτε τα αναστηλωμένα σπίτια με τα σαχνισιά,  τις αρχιτεκτονικές προεξοχές στις προσόψεις των παραδοσιακών κτιρίων, στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια, και θα εντυπωσιαστείτε από τα διαφορετικά, ζωηρά ή ζεστά και γλυκά χρώματα που έχουν. Λουλακί, ώχρα, βυσσινί, καφέ, οι αποχρώσεις τους μαζί δίνουν ένα μωσαϊκό υπέροχο. Πόρτες με γυφτόκαρφα, στη συνέχεια, και πέτρινοι τοίχοι με ζωνάρια από ξύλο που επίσης προέρχονται από άλλη εποχή και δημιουργούν ένα απίστευτο αρχιτεκτονικό μωσαικό, σας κάνουν να προσέξετε το αρχιτεκτονικό χρώμα της Βέροιας και να ανακαλύψετε ξανά τις ομορφιές αυτής της μακεδονίτικης πόλης. Αυτή η αρχιτεκτονική της πόλης, ενώ πάτε προς την Μακαριώτισσα, την δεύτερη χριστιανική συνοικία της παλιάς Βέροιας, μιλά απευθείας στην καρδιά σας.

Η Μπαρμπούτα σας περιμένει βορειότερα, δίπλα στα θορυβώδη νερά του Τριπόταμου και το καταπράσινο λαγκάδι, με την εκπληκτική βλάστηση. Η εβραϊκή συνοικία της πόλης ήταν κτισμένη τριγωνικά ως μια κλειστή γειτονιά, ελεγχόμενης κυκλοφορίας, όπου ζούσαν οι εβραίοι της πόλης. Τα σπίτια τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν ένα κλειστό τρίγωνο με μοναδικά ανοίγματα μία στοά κάτω από τα σπίτια της οδού Μεραρχίας, η οποία οδηγεί στη συναγωγή, και ένα ακόμη άνοιγμα που βρίσκεται αντιδιαμετρικά απέναντι από το πρώτο. Διατηρούνται μέχρι σήμερα περί τα πενήντα παλιά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Σε ορισμένα διατηρούνται και επιγραφές στα εβραϊκά. Θαυμάστε την καταπληκτική σημερινή αναστήλωση που κρατά ανέπαφη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της εβραϊκής γειτονιάς από άκαιρες επιδράσεις. Εντοπίστε τα αρχοντικά της οδού Χάβρας, σε ρυθμό Μπαρόκ και Ροκοκό, που φιλοξενούν το Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, τα Αρχεία του Κράτους του Νομού Ημαθίας, τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και τον σύλλογο Βλάχων, όλα σε κτίσματα του 19ου αιώνα. Το Aρχοντικό Μπέκα είναι κατά ομολογία το πιο γνωστό.

Αναμφίβολα, λοιπόν, αυτός ο γύρος-σοκάκι τα έχει όλα, από ρομαντζάδα χρωμάτων στα σαχνισιά, δίφυλλες πόρτες, μέχρι πλακόστρωτους δρόμους και δαιδαλώδη καλντερίμια. Συνδυάστε τον με ελληνικό στη χόβολη και λουκουμάκι, φρέσκα κρέατα και μεδούλια, τις περίφημες βελουδένιες πρωτεΐνες που σας κάνουν να αναστενάζετε στις ταβέρνες και τα παραδοσιακά εστιατόρια.   

Εσύ θα έλεγες όχι σε τόση νοστιμιά και γοητεία;

 

Tags: ΒΕΡΟΙΑ