Βραβευμένο οινοποιείο στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας

3293 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Κτήμα Ολύμπια Γη  είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες οίνων ποιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ από το 2008 δημιουργεί το σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος.

Το Κτήμα Ολύμπια Γη βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό, το Κοσκινά, μόλις δύο χιλιόμετρα από την καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο πολύ κοντά στον Πύργο ( 20 χλμ), την πρωτεύουσα του Ν. Ηλείας , αλλά και στο Κατάκολο (32 χλμ )  το εμπορικό και τουριστικό λιμάνι του νομού.

Στο  σημείο όπου οι προγονοί μας πριν 150 χρόνια ξεκίνησαν με την καλλιέργεια σταφιδαμπέλου και διαφόρων ποικιλιών κρασοστάφυλων. Σήμερα το Κτήμα Ολύμπια Γη είναι είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες οίνων ποιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ από το 2008 δημιουργεί το σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος.

Ο αμπελώνας του κτήματος Ολύμπια Γη  ξεκινά την ιστορία του το 1985 με την αναβίωση , από την τέταρτη γενιά, 35 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, κυρίως φυτεμένου με τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Ροδίτη. Ο σημερινός ιδιόκτητος αμπελώνας των 100 στρεμμάτων, βρίσκεται στην πιο ξεχωριστή και εύφορη κοιλάδα της Ολυμπίας, η οποία διασχίζεται από τον ποταμό Κλαδέο. Το ιδιαίτερο μικρο-κλίμα και teroir της κοιλάδας παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια αυτή, διότι τα φυτά προστατεύονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, έχοντας πάντα σταθερή ποιότητα στην παραγωγή.
Έχουν φυτευτεί και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα οι Ελληνικές  λευκές ποικιλίες Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, η Ελληνική ερυθρή Αγιωργίτικο, Αυγουστιάτης, η Γαλλική λευκή Chardonnay και οι διεθνείς ερυθρές Syrah και Merlot.
Η οικογένεια ακόμα και σήμερα ακολουθεί πιστά το μυστικό των προγόνων για την καλλιέργεια των αμπελιών γεγονός που φαίνεται στην γεύση και στα αρώματα των κρασιών μας.
Το οινοποιείο της  ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΗΣ αποτελείται από δύο κτίρια τα οποία περιβάλλονται από τον αμπελώνα του κτήματος. Στο πρώτο κτίριο βρίσκεται ο χώρος παραγωγής, ειδικά σχεδιασμένος ώστε να υποδέχεται τα σταφύλια κατευθείαν από τον τρύγο, με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Στο δεύτερο κτίριο, ένα πετρόχτιστο αρχοντικό, βρίσκεται η υπόγεια κάβα όπου σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ωριμάζουν-παλαιώνουν τα ερυθρά κρασιά του κτήματος αλλά και η μεγάλη σάλα γευσιγνωσίας όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τα μυστικά των οίνων της  ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΗΣ.
Στο φιλόξενο χώρο υποδοχής του οινοποιείου εκθέτονται τα προϊόντα της παραγωγής και πολλά  αλλά τοπικά παραδοσιακά. Το οινοποιείο έχει τα κορυφαία πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας παραγωγής ISO 9000:2008, 22000:2005 και HACCP.

H επίσκεψη στο Κτήμα Ολύμπια Γη
Το Κτήμα  έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει οργανωμένους αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες στους χώρους του , δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα του και την γαστρονομία της περιοχής είτε δίπλα στο αναπαλαιωμένο πηγάδι είτε στον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο του οινοποιείου. Το κτήμα μας είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να μπορούν να το επισκεφθούν άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Ο σύγχρονος περιηγητής ακολουθώντας τους Δρόμους του κρασιού , μια δράση όπου συμμετέχει το Κτήμα ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ, μπορεί να διασχίσει τα πιο γραφικά σημεία της αμπελουργικής ζώνης και να ξεναγηθεί σε όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία της. Σ

Tags: ΗΛΕΙΑ