Μπες σε έναν αλλιώτικο... ψάθινο κόσμο!

2915 Επισκέψεις στο άρθρο

Γνωρίστε την παραδοσιακή τέχνη της πιλοποιίας συνεχίζει ένα από τα ελάχιστα πια εργαστήρια κατασκευής ψάθινων καπέλων στο κέντρο της Αθήνας.

Με μεράκι, αγάπη, αλλά και πραγματική έμπνευση, η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την οικογενειακή κληρονομιά από το 1960, δημιουργεί καπέλα που... φέρνουν τη νέα τάση στη μόδα! Το απλό μαγαζί πιλοποιίας που άνοιξε τη δεκαετία του 1960 στην περιοχή του Ψυρρή ο Σάββας Σαρηγιαννίδης, είναι σήμερα το Savapile (Σάββας + pile). Ένα εργαστήριο που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση μέσω της κόρης του πρωτεργάτης της, της Λίζας, δημιουργώντας χειροποίητα ψάθινα καπέλα-πραγματικά έργα τέχνης.

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου έμαθε βήμα-βήμα την τέχνη από τον πατέρα της και σήμερα εξακολουθεί να κατασκευάζει τις δημιουργίες της με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, με μια μηχανή που έχει αντέξει σχεδόν έναν αιώνα και, παρόλο που την καθυστερεί, της χαρίζει τη χαρά και τη νοσταλγία που λείπει από την τόσο «γρήγορη και εύκολη» εποχή μας.

Η αυθεντικότητα, η ποιότητα, η φαντασία και η έμφαση στη λεπτομέρεια με την οποία κατασκευάζει τα ψάθινα καπέλα της η Λίζα είναι και ο λόγος που έκαναν το Savapile τόπο προορισμού και ανακάλυψης για πολλούς πρωταγωνιστές του καλλιτεχνικού χώρου. Σχεδιαστές, ηθοποιοί και πολλοί ακόμα επαγγελματίες του θεάματος επισκέπτονται το εργαστήρι της Λίζας Σαρηγιαννίδου για να βρουν ή να παραγγείλουν τα εντυπωσιακά αξεσουάρ που θαυμάζουμε όλοι σε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και επιδείξεις μόδας.

Από το ιδιαίτερο αξεσουάρ που κοσμεί το εξώφυλλο της Vogue, μέχρι το πιο απλό ψάθινο καπέλο για την παραλία, η Λίζα Σαρηγιαννίδου και το Savapile μεταφέρουν τη χαρά της εξερεύνησης και τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής στο σήμερα. Ανακαλύψτε το!