Μια ψαριά τους άφησε άναυδους

2861 Επισκέψεις στο άρθρο

Όταν ο ψαράς μάζευε τα δίχτυα του, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί τι είχε πιάσει. Όταν έφτασε στο λιμάνι, το άπλωσε στην προβλήτα και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στην περιοχή.

 
Ένας ψαράς στην Ιθάκη, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα πιάσει στα δίχτυα του. Όταν πήγε να τα μαζέψει, αντίκρυσε ένα ψάρι λίγο... μεγαλύτερο από ότι συνήθως. Ένας καρχαρίας "σαπουνάς" είχε πιαστεί στα δίχτυα του, και αυτή την εικόινα θα την θυμάται για πολύ καιρό.

Το κήτος μήκους τριών μέτρων πιάστηκε στα ανοιχτά της Ιθάκης και μεταφέρθηκε στο λιμάνι όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος γα να το δει από κοντά.





Ο καρχαρίας προσκυνητής (επιστημονική ονομασία Cetorhinus maximus - Κητόρινος ο μέγιστος), γνωστός και ως παπάς ή σαπουνάς, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος.

Ο καρχαρίας μεταφέρθηκε στο λιμάνι του νησιού, όπου συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος για να τον δει από κοντά, ενώ δεν έλειψαν αυτοί που έβγαλαν φωτογραφίες. Τις εικόνες, που τράβηξε κάτοικος και ανήρτησε στο Facebook, δημοσίευσε το inkefalonia.gr.



Ο καρχαρίας προσκυνητής έχει συνήθως γκρίζο-καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Το ουραίο πτερύγιο έχει ισχυρή πλευρική καρίνα και σχήμα ημισελήνου. Τα δόντια του καρχαρία είναι πολύ μικρά και πολυάριθμα και συχνά εμφανίζονται εκατό στη σειρά. Τα δόντια τους έχουν μονή κωνική ακίδα, κυρτή προς τα πίσω και είναι τα ίδια και στις δύο πλευρές της γνάθου, άνω και κάτω.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Εδώ και καιρό είναι εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής. Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς του σε σημείο που ορισμένοι να έχουν προφανώς εξαφανιστεί και άλλοι να χρειάζονται προστασία.

Φωτογραφίες: Facebook, Xristos Vrettos